Annet: “We moeten Jailhouse koesteren”

Foto: Sam Fish

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Geld is een onderwerp dat eigenlijk vaak privé wordt gehouden, maar de penningmeester van Popstichting Jailhouse doet graag een boekje open over haar werkzaamheden en de kas van de stichting. Annet Horselenberg werkt in het dagelijks leven bij St-Zuidwester waar ze ook de financiën beheert, binnen de woning waar ze werkt,  dit sluit dus goed aan op haar taak bij Jailhouse.

Helemaal nieuw
“In oktober of november van vorig jaar kwam er een oproepje vanuit Jailhouse, ze zochten een penningmeester en boekhouder”, vertelt Annet. “Van boekhouden heb ik geen kaas gegeten, maar de financiële kant leek me wel leuk. Toen ik reageerde kreeg ik de keus om me meteen aan te sluiten als actief bestuurslid of dat ik gewoon op de achtergrond zou blijven, maar als ik iets doe, dan doe ik het helemaal, dus nu zit ik ook in het bestuur en de boekhouding wordt gedaan door iemand van buitenaf”.

“Ik ben meteen met Simon, de oude penningmeester, om tafel gegaan om te kijken hoe alles in elkaar steekt. We regelden de overdracht en toen bleek het toch eigenlijk wel meer werk dan verwacht, maar dat is niet erg”

LEES OOK: Jannie & Ton: “We zijn al zo’n twintig jaar vrijwilliger”

Leuk en niet leuk
“Het minst leuke is toch wel het uitzoeken van dingen die ik niet weet of ken”, vindt ze. “Simon had natuurlijk alles op zijn eigen manier gedaan en ik snapte daar helemaal niks van. Maar ik heb nu voor mezelf een manier gevonden waarop het lukt, dus dat is wel prettig”.

“Ik vind het leuk om te zoeken naar oplossingen om alles zo goedkoop mogelijk te houden. Ik kan op zulke momenten ook best brutaal zijn, dan bel ik gewoon een bedrijf op en dan vraag ik of ze ons misschien willen sponsoren”, zegt Annet. “Je moet er soms ballen voor hebben, maar die kweek je vanzelf”.

Donateurschap
Nieuw bij Jailhouse is het donateurschap. Doordat het financieel niet zo goed gaat met Jailhouse en de gemeente geleidelijk de subsidie intrekt, moeten er nieuwe manieren gezocht worden om geld binnen te halen. “Bandavonden kosten best veel geld, soms maken we op dat soort avonden zelfs verlies. En dat hoeven geen grote bedragen te zijn, maar een verlies is een verlies”, vertelt Annet.

“Om de Flakkeese Dagen draaiende te kunnen houden, en de andere evenementen van Jailhouse ook, zijn we genoodzaakt om bezoekers en Jailhouse-liefhebbers om geld te vragen”, legt ze uit. “Tijdens het festival zal er op het terrein een pipo-wagen staan, een soort Jailhouse museum. Daar kunnen mensen meer informatie krijgen over het donateurschap, er hangen oude foto’s en als ze willen kunnen ze een donateurschapskaart  invullen.  Er zullen ter plekke ook collectebussen staan”.

“Mensen kunnen al donateur worden door € 15,- per jaar te geven. Een ander bedrag kan natuurlijk ook. We hebben een aantal vaste bedragen € 15,-, € 25,-, € 35,-, of er kan een ander bedrag op de donateurschapskaart worden ingevuld met een maximaal bedrag van € 100,-. Zo kunnen mensen voor een klein bedrag de Flakkeese Dagen redden”. Het gekozen bedrag zal één keer per jaar in juni via automatische incasso van de rekening worden afgeschreven. Dit is dus niet elke maand dat bedrag, maar één vast bedrag per jaar. “Hopelijk kunnen we op deze manier de stichting redden en gewoon gezellige avonden blijven organiseren voor iedereen op Flakkee. We moeten Jailhouse koesteren en beschermen, anders is er dadelijk helemaal niks meer te doen op het eiland”, aldus Annet.

Annet

Flakkeese Dagen
“De Flakkeese Dagen zijn super gaaf”, vindt Annet. “Ik ben er gekomen door mijn zoon Lars. Ik kende het eigenlijk niet, en ik ben ook niet geboren op Flakkee. Op mijn werk hoorde ik wel altijd de herrie en de mensen die vrij wilden hebben”.

“Het is een bijzonder en uniek evenement op het eiland. Ik zie altijd heel veel mensen die ik ken, maar het voelt voor mij niet als een reünie, misschien is dat wel omdat ik hier niet vandaan kom”, zegt ze.

“Als bezoeker sta je er eigenlijk niet bij stil hoeveel werk erbij komt kijken”, zegt Annet. “Het is voor mij nu een hele andere beleving, want ik loop de hele tijd met geld heen en weer om het weg te brengen naar de Rabobank. Dat doe ik niet alleen natuurlijk. Er is altijd nog een vrijwilliger bij en nog iemand van de beveiliging”.

Hoogtepunten
“De afsluiter van vorig jaar was erg goed, Way Beyond, en ik denk dat de vernieuwde koffiecorner van vorig jaar ook zeker een hoogtepunt was”, vindt Annet. “Het maakt niet uit hoe laat het was of welke band er speelde op dat moment, het was er altijd gezellig”.

LEES OOK: Rico & Nico: “We vullen elkaar goed aan”

Optredens
“Ik kijk heel erg uit naar de Soggy Bottom Girls, Goldfish omdat Lars meespeelt, Millfist, Bolt & The Swamp People, The Brazilian Wax Effect en ik ben heel erg nieuwsgierig naar Note To Amy, de afsluiter van dit jaar. En Buckle Up is altijd leuk om te zien, dus daar ga ik ook zeker even een kijkje nemen”, zegt Annet.

De Flakkeese Dagen vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-. Lees ook de andere delen van deze mini-serie: Deel 1,Deel 2, Deel 3, Deel 4.

Reacties