Amber: “We blijven wel bij onze roots”

Foto: Sam Fish

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Amber Martens werkt in haar dagelijks leven als maatschappelijk werker bij Kwadraad in Hellevoetsluis, maar neemt al jaren anderhalve week vrij om te kunnen helpen bij de Flakkeese Dagen. “Op dinsdag begint de opbouw, dan heb je in het weekend het festival en vanaf zondag begint het opruimen en afbreken. Op de dinsdag na het festivalweekend is het veld weer helemaal leeg en dan heb ik nog een paar dagen nodig om bij te komen van alles”, begint ze haar verhaal.

Werkzaamheden
“Ik doe eigenlijk best veel verschillende dingen. Ik zorg ervoor dat de geluidsmannen kunnen overnachten bij ’t Kolfje aan de Voorstraat in Middelharnis. Ik regel de koelkasten voor bij de bars, de koffiezetapparaten voor de koffiecorner, de biertaps, de verwarming voor in de vrijwilligerskeet”, vertelt ze. “Natuurlijk help ik ook bij het opbouwen. Daar zorg ik voor koffie en de lunch. Tijdens het opbouwen doe ik eigenlijk alles wat ik thuis niet doe. Het ene moment sjouw ik met grondplaten en het volgende moment vraag ik of iedereen zijn koffiebekertjes wil opruimen. Ik word dan een beetje de huisvrouw van de Flakkeese Dagen. Het is een rol die niet echt bij me past, maar zo is het gewoon gelopen”, lacht ze.

LEES OOK: Dit is de vrijdag van de Flakkeese Dagen

“We zijn normale mensen met normale banen die elk jaar dit circus opzetten”, legt Amber uit. “We zijn met dit nieuwe team nog niet heel lang bezig, maar er begint een routine in te komen. En ik merk wel dat er toch elk jaar weer verassingen zijn die op je pad komen. Het is een hoop werk, maar het is wel super leuk om te doen. We hebben elk jaar heel veel leuke mensen die meedoen en het lukt ons elke keer weer om er met z’n allen een feest van te maken”.

Flakkeese Dagen loopbaan
“In 2007 was ik voor het vrijwilliger tijdens de Flakkeese Dagen, toen waren het nog gewoon een paar bardiensten”, ze kan het zich nog goed herinneren. Het echte werk begon in 2009. “Rico, mijn man, en ik kwamen net terug van een vakantie en we hadden tijd over, dus we besloten wat grotere taken op ons te nemen. Er werd op dat moment ook wat geschoven in het bestuur en ze wilden wat vernieuwing in de organisatie. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk steeds meer taken op mij gaan nemen”.

“Het fijne is vooral dat we het helemaal niet alleen hoeven te doen met de vaste club van de organisatie. Je kan de andere vrijwilligers met een gerust hart vragen of ze je willen helpen. Zo helpt Jannie Kooistra mij al jaren met het bestellen van de drank. Jannie deed dat ook al voordat ik me aansloot bij de organisatie, dus zij weet precies wat en hoeveel we nodig hebben”.

Leuk en niet leuk
“Ik vond het tappen altijd het allerleukste om te doen, maar dat gaat nu niet meer omdat ik eigenlijk altijd bereikbaar moet zijn en ik moet ook vrij rond kunnen lopen. Dat kan niet als ik bardienst heb”, vertelt ze. “Daarnaast is het opbouwen ook echt heel erg gezellig en het is gaaf om op vrijdagavond te zien dat het allemaal weer is gelukt. Dat je doordeweeks nog zit te dubben over het plaatsen van een paaltje en dat het in het weekend helemaal los gaat”.

Maar het festival kent ook een einde en dan moet alles weer opgeruimd worden. “Dat is echt het minst leuke van alles; het afbreken en opruimen. Vooral de zondag is echt een hel. Ik ben dan altijd moe, iedereen is in mineur, alles stinkt en overal waar je kijkt ligt viezigheid en afval”.

“Tijdens het opruimen worden ook de raarste dingen gevonden”, zegt ze lachend. “We hebben een keer een make-up tasje gevonden, geen idee wat je daar mee moet doen op de Flakkeese Dagen, want er hangen nergens spiegels, maar goed. En we hebben een werkpasje gevonden van een of ander bedrijf, een bril, een mobieltje, sleutels, noem het maar op!”.

LEES OOK: Dit is de zaterdag van de Flakkeese Dagen

Regels
“Voor het festival is een vergunning nodig van de gemeente en om die te krijgen zijn er zoveel regels en dingen waar je op moet letten. En dat wordt ook elk jaar strenger, dus er komen steeds weer nieuwe dingen bij die geregeld moeten worden en waar we op moeten letten. Gelukkig is dat tot nu toe nog elke keer goed gegaan”, vertelt ze.

“Tijdens het festival zelf gelden er natuurlijk ook regels en we merken dat het over het algemeen eigenlijk altijd wel goed gaat. Mensen houden zich netjes aan de grote lijnen van het festival. Ze gedragen zich netjes en daar zijn we erg blij mee. Dat proberen we te laten zien door ook af en toe iets nieuws te introduceren bij de Flakkeese Dagen. Dit jaar wordt de indeling net iets anders dan voorgaande jaren om het allemaal wat aangenamer en tegelijkertijd ook veiliger te maken, maar we blijven wel bij onze roots”.

Hoogtepunten
De Flakkeese Dagen worden dit jaar voor alweer de zevenentwintigste keer georganiseerd en dan kan het niet anders dat het festival een geschiedenis heeft vol hoogtepunten. “Voor mij was de editie van 1995 of 1996 een hoogtepunt. Dat was de eerste keer dat ik naar de Flakkeese Dagen ging en ik vond het fantastisch. Ik was toen 16 jaar oud en het was echt een muziekhappening”, vertelt Amber enthousiast. “Ik zit zelf in een band (The Soggy Bottom Girls) en als wij mogen spelen dan is dat natuurlijk automatisch ook een hoogtepunt, maar die eerste keer vergeet je nooit meer”

“Het optreden van Earwax van vorig jaar was trouwens ook echt een hoogtepunt, dat was zo goed!”, herinnert ze zich. “En een aantal jaar geleden sloot Buckle Up het festival af, dat was volgens mij drie of vier jaar geleden. We hadden toen een feestje achter de bar. Ik stond met allemaal leuke mensen achter de bar en we hebben het voor onszelf gewoon super gezellig gemaakt”.

Line-Up
Het programma van de Flakkeese Dagen bestaat dit jaar uit vijfentwintig optredens. De band van Amber, The Soggy Bottom Girls, spelen op zaterdagavond van 18.20 tot 19.00 uur. “Natuurlijk kijk ik uit naar ons eigen optreden, we gaan er een feestje van maken! En ik ga ook zeker wel kijken bij The Brazilian Wax Effect”, aldus Amber.

De Flakkeese Dagen vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-.

Reacties