Marleen & Bianca: “Het hele festival is een hoogtepunt”

Foto: Flakkeese Dagen archief

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Vrijwilligers
De Flakkeese Dagen worden draaiende gehouden door vrijwilligers, maar die vrijwilligers moeten ook aangestuurd worden. Marleen van Beveren, in het dagelijks leven werkzaam bij Cavent, en Bianca van der Weide, werkzaam op een logeerhuis voor kinderen met een beperking, zorgen ervoor dat iedereen een taak heeft. “Vijf jaar geleden hadden we zo’n veertig medewerkers, inmiddels is dat verdubbeld. Het wordt allemaal steeds professioneler, je merkt dat mensen graag helpen en dat is natuurlijk geweldig”, vindt Bianca.

LEES OOK: Amber; “We blijven wel bij onze roots”

“Ik verzamel alle mailtjes en inventariseer een beetje wanneer iedereen kan en wat ze precies willen doen. Ik maak de eerste opzet voor het rooster en Bianca maakt het af. Daarnaast onderhoud ik het mailcontact met iedereen en Bianca is het aanspreekpunt tijdens het festival”, zegt Marleen.

“Ik maak inderdaad de roosters af. Maar ik zorg er ook voor dat de vrijwilligers worden geïnformeerd”, gaat Bianca verder. “Als er iemand uitvalt dan ga ik ervoor zorgen dat het gat opgevuld wordt. En daarnaast regel ik ook de t-shirts”. De t-shirts zijn ervoor zodat de vrijwilligers van het festival goed te herkennen zijn en elk jaar is het weer een grote verrassing welke kleur het shirt gaat hebben. “Daar ga ik lekker nog niets over zeggen”, zegt Bianca.

Bianca

Loopbaan
“Mijn eerste keer als vrijwilliger was in 2011 en in 2012 zorgde ik voor het eerst voor de roosters”, vertelt Bianca. Marleen zit dit jaar voor het eerst in de organisatie; “Ik ben sinds 2012 vrijwilliger, toen begon ik met helpen tijdens de opbouw en dit jaar is het de eerste keer dat ik Bianca help met de vrijwilligers”, zegt ze.

“Het leuke aan Marleen is dat ze niet alleen vrijwilligers is, maar dat ze ook op het podium staat. Je merkt echt dat ze de Flakkeese Dagen een groot hart toedraagt”, vindt Bianca.

Leuk en niet leuk
“Opbouwen is leuk”, roept Marleen gelijk als er wordt gevraagd naar de leuke en niet leuke dingen van het evenement. “Het is leuk om te zien hoe het hele festival tot stand komt. Het ene moment heb je een leeg grasveld en het volgende moment heb je ineens een heel festival terrein”.

“De allerlaatste bardienst is ook leuk”, vindt Bianca. “Die vind ik echt het leukste om te doen. Moet je je voorstellen; er staat zo’n duizend man in die tent, je gooit de tap open en hij gaat gewoon niet meer dicht. De sfeer is goed, de muziek is goed. Ik snap nooit dat er zo weinig mensen zijn die die dienst op zich willen nemen. Achter de bar maak je het festival op zo’n andere manier mee, het is echt fantastisch”.

LEES OOK: De vrijdag van de Flakkeese Dagen

“Niets dat bij de Flakkeese Dagen hoort is stom, want de Flakkeese Dagen zijn de leukste dagen van het jaar, dus alles wat erbij hoort is ook leuk. Zelfs het opruimen, want als het één grote puinhoop is op zondag, dan betekent dat alleen maar dat het een geweldige zaterdagavond was”, vindt Bianca.

Flakkeese Dagen
“Het festival is heel goed voor de sociale contacten”, zegt Bianca lachend. “Het is redelijk geitenwollensokken, maar tegelijkertijd is het ook best professioneel. En elk jaar is het gewoon weer een reünie. Je zou bijna gaan zeggen dat het een familiefeestje is. Iedereen kent elkaar”.

“Ik kom er al sinds 1995, denk ik”, zegt Marleen. “Alles heeft een band met Flakkee en als je ziet hoeveel talent er rond loopt, dat is echt heel erg veel. Daarnaast is het ook gewoon altijd super gezellig. Het is bijzonder dat een groep vrijwilligers dit op kan zetten. En wat Bianca ook zegt, mensen zien het als een reünie, je komt op de Flakkeese Dagen allemaal mensen tegen die je de rest van het jaar niet ziet”.

Marleen

Hoogtepunt
“Het hele festival is een hoogtepunt”, vindt Marleen. “Elke editie is weer anders, maar het is altijd leuk en waar dat dan aan ligt, dat weet ik ook niet”.

“De laatste bardienst is sowieso een hoogtepunt”, vindt Bianca. “Ik had het er net al over hoe geweldig dat moment is. En vorig jaar waren halverwege de zaterdagavond alle munten op. De waardering die we krijgen van iedereen is mooi en de lol die je onderling met elkaar hebt. Ik denk trouwens dat de koffiecorner van vorig jaar ook wel een hoogtepunt was. Of zijn dit te veel hoogtepunten?”.

Bandjes
“Rooster-technisch zijn de Soggy Bottom Girls heel lastig, want heel veel vrijwilligers willen tijden hun optreden niet ingepland worden zodat ze kunnen kijken”, laat Bianca weten. “En heel eerlijk gezegd probeer ik ze ook altijd te zien, ik neem daar echt de tijd voor”.

“Dat vind ik leuk om te horen”, zegt Marleen met een grote glimlach, zelf speelt zij mee in de Soggy Bottom Girls. “Ik vind zelf The Brazilian Wax Effect altijd wel heel erg leuk en ik ga altijd even kijken bij Goldfish. Ik kijk voor deze editie trouwens ook wel uit naar het optreden van Bolt & The Swamp People”.

LEES OOK: De line-up van de Flakkeese Dagen-zaterdag

De Flakkeese Dagen vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-.

Reacties