Jannie & Ton: “We zijn al zo’n 20 jaar vrijwilligers”

Foto: Flakkeese Dagen archief

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Ze horen misschien niet bij de organisatie, maar Ton en Jannie Kooistra zijn als sinds jaar en dag vrijwilliger tijdens de Flakkeese Dagen. Opbouwen, biertappen, het is allemaal geen probleem voor de twee. “We zijn in ’95 of ’96 begonnen, dus we zin inmiddels al zo’n twintig jaar vrijwilligers”, zegt Ton.

“Ik heb echt geen idee meer hoe we zijn begonnen, hoor, dat is al zo lang geleden. Ik was wel de eerste van ons twee”, zegt Jannie. Ton gaat verder; “Ik speelde altijd in een bandje en ik denk dat ik er op die manier een beetje ben ingerold. Wij zijn samen met Klaasjan (programmering) nog de enige van de oude generatie vrijwilligers”.

Jannie

Leuk en niet leuk
“Het opbouwen is toch wel het gezelligst”, vindt Ton. “Je bent dan altijd met een gezellige club. Tijdens het opruimen ook trouwens, maar dan is iedereen een beetje moe en brak van het festival. Maar tijdens het festival zelf werk ik liever niet. Ik deed vroeger wel eens bardiensten, maar daar ben ik mee gestopt. Als ik een keer moet invallen omdat er iemand ziek is, dan is dat geen probleem, maar als het niet hoeft, dan liever niet”.

“Ik vind de bardiensten het leukst om te doen”, zegt Jannie. “Daar komen toch wel alle bezoekers een keertje langs, dus je ziet allemaal bekenden voorbij komen. Maar niet op zaterdag in de Dance tent. Ik hou niet zo van die muziek. En de muntjes vind ik niet leuk om te doen, maar dat geef ik van tevoren gewoon aan en dan komt dat helemaal goed”.

LEES OOK: Amber; “We blijven wel bij onze roots”

Flakkeese Dagen
Jannie is ondersteunend medewerker wonen bij Zuid-Wester en Ton werkt bij een rubber- en kunststoffabriek in Hellevoetsluis. Beiden proberen elk jaar een week vrij te nemen om te kunnen helpen bij het opbouwen en afbreken van het festival. “Dit jaar is het mij niet gelukt om een week vrij te nemen van mijn werk, maar ik help op vrijdagochtend wel gewoon tot het festival begint en ik kom zondag gewoon opruimen”, vertelt Ton. “Ik heb gelukkig wel gewoon vrij kunnen krijgen, ik had nog niet zo veel dingen gepland staan dit jaar”, zegt Jannie.

“Ook als ik geen vrijwilliger was geweest was ik wel naar de Flakkeese Dagen gekomen. Je komt altijd weer oude bekenden tegen. Ik doe graag mensen kijken”, zegt Ton. “Bandjes op de achtergrond en lekker bijkletsen met iedereen die je tegenkomt. Heerlijk”.

haar afscheren Jannie

LEES OOK: Marleen & Bianca; “Het hele festival is een hoogtepunt”

Hoogtepunt
“Het hele weekend is een hoogtepunt. Elk jaar weer opnieuw”, vindt Jannie. “Ik doe samen met Amber de bestelling van de drank en dan is het wel tof om te zien dat er weer meer drank is verkocht dan vorig jaar. Je doet gewoon je ding en het lolletje dat je van tevoren hebt is geweldig. Vorig jaar is middel op het terrein mijn haar afgeschoren door Tia, een andere vrijwilliger. Dat zijn van die leuke dingen die je eigenlijk nooit meer vergeet”.

“Mijn hoogtepunt was in 2011. Toen speelde ik mee met Fifth Suspect in een volle tent. Dat is best wel een hoogtepunt”, vertelt Ton. “En natuurlijk de allereerste Flakkeese Dag, want toen speelde ik mee in Drain Pig”.

“Jaren geleden waren er ook wat problemen met een tap. Ik heb best wel wat ervaringen met biertaps en heb toen geprobeerd dat ding te repareren. Daarna tapte en testte ik het eerste biertje en sinds dien is dat een traditie geworden”, aldus Ton.

Ton

LEES OOK: Rico & Nico; “We vullen elkaar erg goed aan”

Optredens
“Als je achter de bar staat hoor je geen muziek. Dat heb ik tenminste. Ik word op de drukste momenten ingezet en dan hoor ik eigenlijk geen muziek. Ik krijg daar echt heel weinig van mee”, zegt Jannie. “Ik zie dus wel welke bandjes ik tijdens het festival allemaal ga zien, dat merk ik wel als ik mijn rooster krijg”.

“Ik ga wel even kijken bij de nieuwe bandjes die dit jaar voor het eerst in de programmering zijn opgenomen”, zegt Ton. “De wat grotere bandjes als Buckle Up die kom je het hele jaar eigenlijk wel tegen op verschillende locaties op het eiland. Dus ik ga denk ik echt voor de nieuwkomers”.

De Flakkeese Dagen vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-. Lees ook de andere delen van deze mini-serie: Deel 1, Deel 2, Deel 3.

Reacties