Rico en Nico: “We vullen elkaar erg goed aan”

Foto: Flakkeese Dagen archief

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Rico van Beveren en Nico van der Weide nemen de algemene organisatie op zich. “De voorbereidingen van de opbouw, we vragen de vergunning aan”, begint Rico, Nico neemt het stokje over. “Dat is inderdaad het begin en daarna gaan we alle spullen regelen, we bestellen de tenten, Rico regelt de beveiliging. Het licht en geluid wordt geregeld. Eigenlijk al het technische op het festival komt bij ons vandaan. De kachels, de taps, het licht en geluid. Als er iets kapot gaat roepen ze mij en als de stroom uitvalt moeten ze mij ook hebben”.

“Ik doe meer de sociale kant. Hij is de doener, ik de prater. Ik zorg dat backstage alles goed loopt, ik houd in de tenten en op het buitenterrein in de gaten of alles goed loopt, ik help de beveiliging een beetje en ik sta mensen te woord”, zegt Rico. “We vullen elkaar heel erg goed aan”.

LEES OOK: Amber; “We blijven wel bij onze roots”

Voor Rico zijn de Flakkeese Dagen een break van zijn dagelijks werk. Hij is cliënten begeleider bij Zuid-Wester bij woning en dagbesteding en verder geeft hij training aan teams. Voor Nico sluit zijn rol bij het festival beter aan op zijn werk. “Ik werk bij Eqin, vroeger was dat 2Rent, een verhuurbedrijf voor industriemachines en alles wat erbij hoort. Ik ben daar werkvoorbereider en af en toe plaatsvervangend voorman”, vertelt hij.

Loopbaan
“Ik ben als broekie begonnen bij de Flakkeese Dagen in 2001 en twee jaar geleden ben ik pas echt in de organisatie terecht gekomen”, zegt Nico. Hij laat een foto zien van zijn eerste jaar als vrijwilliger en beide mannen moeten hard lachen. “Ik ben daar 16 volgens mij”.

Nico jong

Rico zit sinds 2009 als vrijwilliger bij de Flakkeese Dagen. “Amber en ik hadden te veel tijd over, dus toen zijn we komen helpen. Dat begon gewoon als vrijwilliger tijdens de opbouw en af en toe een dienstje tijdens het festival zelf. Tot twee jaar geleden, sinds dien zit ik ook in de organisatie”, vertelt Rico.

Leuk en niet leuk
“Het opbouwen is leuk”, zegt Rico. “Je gaat van een leeg veld naar een heel festival, dat is toch geweldig? Natuurlijk is het festival zelf ook tof en om nou te zeggen dat het één leuker is dan het ander, dat kan niet, maar gewoon het feit dat je op dinsdagochtend met zijn allen op een leeg veld begint, dat is toch wel heerlijk”.

“Mee eens, het festival is van begin tot einde leuk. Het enige niet leuke is dat je mensen op een gegeven moment moet tegenhouden bij de ingang”, vindt Nico. “Dan zit het binnen zo vol dat er eigenlijk niemand meer bij kan. Dat is aan de ene kant natuurlijk positief, want het festival is op dat moment uitverkocht, maar tegelijkertijd is het stom dat je zo’n veertig mensen buiten moet laten staan”. “Ja, je moet op een gegeven moment nieuwe regels gaan invoeren”, sluit Rico aan op het verhaal. “Vorig jaar moesten we op een gegeven moment zeggen dat de polsbandjes af moesten als je het terrein af wilde en zonder polsbandje kom je niet meer terug naar binnen. Dan was het één eruit en één erin”.

LEES OOK: Bianca & Marleen; Het hele festival is een hoogtepunt

Flakkeese Dagen
Rico en Nico nemen allebei een week vakantie op van hun werk voor de Flakkeese Dagen. “We gaan gewoon een weekje minder op vakantie”, zegt Nico. “Dat hebben we wel over voor het festival. Het is het grootste festival van Middelharnis en Sommelsdijk, van heel Flakkee zelfs. Dat mag je eigenlijk niet missen”, vult Rico hem aan.

“Ik ben zelf eigenlijk nog nooit als bezoeker op de Flakkeese Dagen geweest”, geeft Nico toe. “Laat mij maar lekker dingen regelen achter de schermen, dat vind ik het leukst”.

“Het is het grootste, leukste en gezelligste festival allertijden”, zegt Rico lachend. “Even serieus, ik vind het echt heel erg goed dat er een podium wordt geboden aan beginnende artiesten van het eiland. Je staat hier op een zaterdag al gauw voor zevenhonderd man te spelen. Waar lukt dat tegenwoordig nog?”.

Nico2

Hoogtepunten
“Vorig jaar was wel een hoogtepunt, toen hebben we voor het eerst met z’n tweeën de technische organisatie op ons genomen en dat ging best wel goed”, zegt Rico. “Klopt ja, ik weet nog dat we om 5.00 uur ’s nachts nog high-fives hebben uitgedeeld omdat het zo goed was gegaan”, gaat Nico verder. “Geen stroomstoringen, er was niemand opgepakt. Dat was inderdaad een hoogtepunt!”.

“Er waren op een gegeven moment ook geen muntjes meer. Mensen wilden wel muntjes kopen, maar we hadden ze niet meer op voorraad. Dus zodra er drinken werd gekocht bij de bar, moesten die muntjes meteen weer door naar de muntverkoop. We hebben echt een hele tijd heen en weer gelopen”, vertelt Rico lachend.

“En misschien de woensdag na het festival. Dan is het hele veld weer schoon, alles is opgeruimd en dan weten we zeker dat het weer een geweldige editie is geweest”, besluit Nico.

LEES OOK: Wie spelen er allemaal tijdens de Flakkeese Dagen? 

Programma
“Natuurlijk kijk ik uit naar de Soggy Bottom Girls, Alpaca is altijd wel leuk, maar dat is logisch, want dat is allemaal familie”, zegt Rico. “Maar ik kijk ook heel erg uit naar The Brazilian Wax Effect, zij zijn altijd goed”.

“Ik zie over het algemeen niet veel bandjes, omdat ik zo druk bezig ben, maar ik probeer altijd de afsluiter te zien”, zegt Nico. “Dat is dit jaar Note To Amy, die doen het ook altijd wel goed”.

De Flakkeese Dagen vindt dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-.

Rico2

Reacties

Cookieinstellingen