Klaasjan & Robbin: “Iedere band is de moeite waard”

Foto: Sam Fish

De Flakkeese Dagen is misschien wel het grootste festival op Flakkeese bodem.

Maar dat betekent dus ook dat daar heel wat bij komt kijken. Daarom heeft Nieuws.nl het op zich genomen om de vrijwilligers van het festival in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is er tenslotte ook geen festival!

Zonder programmering, geen Flakkeese Dagen. En die programmering wordt gedaan door een team van vier; Dave Fish, Remco de Boet, Klaasjan Smit en Robbin van Dijk, mensen die ook buiten de Flakkeese Dagen om veel voor Stichting Jailhouse doen en die het festival een groot hart toedragen. We spreken met Klaasjan en Robbin.

“Onze omschrijving is gewoon programmeurs. We inventariseren de aanmeldingen en stellen het programma samen”, vertelt Robbin.

LEES OOK: Joost & Wendy; “Verwacht een verrassing”

Criteria
Spelen op de Flakkeese Dagen gebeurt niet zomaar. Bij de aanmelding stuurt de band een linkje van een video op Youtube of een geluidsbestand. Als een band nog helemaal niks online heeft staan komen Klaasjan en Robbin gewoon even langs in de oefenruimte. “Dat is toch altijd het beste. What you see is what you get, dus als je langs gaat in de oefenruimte weet je meteen wat voor kwaliteit en sfeer de band brengt. Aan een demo kan altijd gesleuteld worden”, vindt Klaasjan.

“Maar het gaat niet alleen om de muziek en de kwaliteit”, zegt Klaasjan. “Het was altijd de regel dat er minimaal één bandlid op Flakkee moet wonen, maar ook die regel hebben we aangepast”. Op zo’n manier zou een Rotterdammer die één jaar op Flakkee woont wel mee kunnen doen met zijn band, maar een Flakkeeënaar die is verhuisd kan niet meer meespelen. “Ongeveer zes jaar geleden hebben we daarom de criteria aangepast. Om met je band deel te kunnen nemen aan het festival moet tenminste één van de bandleden woonachtig zijn op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die als inwoner van het eiland actief als muzikant hebben deelgenomen aan een eerdere editie van de Flakkeese Dagen en nu ‘aan de overkant’ wonen maken we een uitzondering. Zij mogen zich wel inschrijven voor deelname, maar wij kijken bij dit soort inschrijvingen wel heel serieus naar de betrokkenheid bij de Flakkeese popmuziek in het algemeen en de Flakkeese Dagen in het bijzonder. Ook wordt er gekeken in hoeverre zo’n ‘niet Flakkeese’ band een toevoeging voor het programma is”, legt Klaasjan uit.

“Die regel moeten we wel echt hanteren. Er zijn zo ontzettend veel aanmeldingen dat we steeds strenger naar de bands moeten gaan kijken. Het moeten natuurlijk wel de Flakkeese Dagen blijven”, zegt Robbin. “Maar dat is niet het enige. We kijken ook naar de muziekstijl, maken ze covers of eigen muziek en wat voor sfeer brengen ze mee”.

“We proberen er ook voor te zorgen dat mensen tijdens het festival maar in één band spelen”, zegt Klaasjan. “Behalve als je in Goldfish speelt, want dat zijn toch altijd maar twee of drie nummers, dus dan kan het geen kwaad. Maar 25 jaar geleden speelde ik mee met vier bandjes en dat kan nu echt niet meer. Natuurlijk, toen waren er nog niet zo heel veel Flakkeese bandjes, maar we zorgen op deze manier echt dat zoveel mogelijk mensen mogen optreden”.

KJ Robbin

Programmeren
Klaasjan is al sinds het begin (Toen nog Flakkeese Dag) van de partij. “In 1989 is het programma tijdens een vergadering enkele weken voor de FD met alle bands samengesteld door onderling overleg. In 1990 wilden ze dat weer zo doen, maar toen wilde opeens iedere band als laatste spelen en kwamen we er niet meer uit. André van der Kooij heeft toen de knoop doorgehakt met de legendarische woorden: ‘dan gaan we er om loten’. Aldus geschiedde en dat hebben we gedaan tot en met de Flakkeese Dagen van 2001. Na een behoorlijk rampzalig verlopen editie van 2001 (matig programma, tegenvallende bezoekersaantallen en slechte opbrengst) zijn we overgestapt op echt programmeren”, vertelt Klaasjan “We gingen over naar de Edison en moest er van alles gehuurd worden. Het ging ineens geld kosten, dus moesten we wel echt met kwaliteit komen. Het moest leuk blijven voor iedereen en toen zijn we de bandjes echt gaan inplannen”.

“Dat is trouwens niet altijd even gemakkelijk. We krijgen namelijk meer aanmeldingen dan dat er plaats is op het programma. Dus het ene jaar ben je iemands beste vriend en het volgende jaar ben je een lul”, zegt Robbin. “Ja, er is altijd wel iemand die het niet eens is met onze keuzes en soms komt het voor dat een bandje een aantal jaar achter elkaar een ‘nee’ krijgt”.

LEES OOK: De opbouw is begonnen!

Leuk en niet leuk
“Het is niet altijd even makkelijk, maar het leukste is het puzzelwerk”, vindt Robbin. “Het is echt een uitdaging om een mooi programma met kwaliteit en afwisseling neer te zetten en gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen”. De mannen worden tijdens het hele proces bijgestaan door Dave Fish en Remco de Boet. Voor de Dance Stage krijgen ze hulp van Pieter Peeman. “We maken allemaal een eigen lijstje, die leggen we naast elkaar en op die manier wordt er een programma gevormd. Muziekstijlen worden afgewisseld net als covers en eigen werk”, vertelt Klaasjan.

“Daarnaast is het niet leuk om bandjes af te wijzen”, vindt Klaasjan. “Als je veertig bandjes hebt en je mag er maar twintig meenemen, dan moet je gaan strepen. En dan vliegen we elkaar wel eens in de haren”.

“Je steekt er heel veel tijd in om een mooi programma te maken en dan heb je wel eens dat één van de bandjes uitvalt. Dat kan gebeuren”, vertelt Robbin. “Dan moeten we ter plekke gaan schuiven. Dat is jammer, maar het is niet anders. We moeten dan soms zo snel handelen dat er mensen backstage ook meedenken en die knopen door kunnen hakken als wij even niet beschikbaar zijn op het festival zelf”. “Precies, we maken het festival met z’n allen en we kunnen ook altijd wel terugvallen op de mensen om ons heen. Dat werkt heel prettig”, aldus Klaasjan.

Flakkeese Dagen
“De Flakkeese Dagen geven een verbonden gevoel”, vindt Robbin. “Ik ben er al zo lang bij betrokken dat het vanzelfsprekend is geworden. Het is een wezenlijk onderdeel van mijn leven. De sfeer zorgt er al jaren voor dat er elk jaar steeds meer mensen komen”.

“Mensen zijn ook trots op het festival. Ze nemen anderen mee vanuit heel Nederland om te laten zien wat wij hier hebben opgebouwd”, vertelt Klaasjan. “Het is voor mij al zo’n 25 jaar een onderdeel van mijn leven en het is eerlijk waar het allerleukste feestje van het jaar”.

LEES OOK: Annet; “Jailhouse moeten we koesteren”

“Sommige festivals worden groot, laten hun basis los en gaan gekke dingen doen. Wij blijven daarentegen heel erg bij de basis. Natuurlijk vindt er wel eens een verandering plaats, we moeten ten slotte ook met de tijd mee gaan, maar de basis is en blijft hetzelfde; Flakkeese bandjes voor Flakkeese mensen”, aldus Robbin.

Bandjes
“Ik kijk niet echt uit naar een specifiek bandje. Mijn grootste lol haal ik uit het aanwezig zijn”, zegt Klaasjan. Robbin is het daarmee eens; “Iedere band is de moeite waard om te zien, dus probeer gewoon zoveel mogelijk bandjes mee te maken als je naar het festival komt”.

De Flakkeese Dagen vinden dit jaar voor de 27ste keer plaats. Voor het programma kun je kijken op de website van de Flakkeese Dagen of in onze agenda. Kaarten zijn te koop bij het sigarenboertje op D´n Diek en aan de deur van het festival, maar let op, daar betaal je € 2,50 meer. Weekendkaarten kosten dit jaar € 22,50. Kom je maar één dag? Dan kost een kaartje € 15,-. Lees ook de andere delen van deze mini-serie: Deel 1,Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5, Deel 6.

Reacties