Sinds begin juni flink meer meldingen van tekenbeten

10 jul , 17:15 Zorg
tick 482613 1920
Afbeelding van Catkin via Pixabay

Het aantal meldingen van tekenbeten was de afgelopen weken hoger dan in de afgelopen twee jaar.

Begin juni, tijdens het Hemelvaartsweekend, nam het aantal meldingen ‘sterk toe’ en die trend heeft zich doorgezet, meldt Nature Today. Meer mensen werden in juni gebeten door een teek. Dat komt waarschijnlijk doordat er toen regen viel na een droge periode. In totaal werden 3500 tekenbeten doorgegeven. Een derde werd opgelopen in de tuin. De meeste mensen geven aan gebeten te zijn tijdens het wandelen, gevolgd door tuinieren.

Door de regen liepen de teken minder risico op uitdroging en gingen ze weer op zoek naar bloed. Nature Today berichtte hier destijds over en daarom hebben de onderzoekers rekening gehouden met een toename in het aantal meldingen door media-aandacht. Maar bij een groep trouwe melders die wekelijks aangeeft wel of niet gebeten te zijn, liep een kwart de afgelopen weken een tekenbeet op. Dat is ‘flink hoger’ dan in de voorgaande twee jaren.

Tekenbeet 

Lang niet alle teken zijn gevaarlijk, maar welke wel, dat is altijd maar een gok. Een gevaarlijke teek draagt de ziekte van lyme met zich mee. Als zo'n teek zich in je lichaam vastbijt, draagt die de ziekte aan je over. Daar hoef je niet ziek van te worden, maar als dat wel het geval is, kun je er flink last van krijgen. Het eerste signaal van zo'n besmette tekenbeet is een rode kring rond de plek waar de teek gezeten heeft. Zie je zo'n ronde plek op je lichaam verschijnen? Ga dan meteen naar de huisarts voor een antibioticakuur. Een ander symptoom is het opzetten van bijvoorbeeld een oorlel of tepel. 

Als Lyme onbehandeld blijft, kunnen er na enkele weken of maanden klachten ontstaan. Dit zijn klachten als pijn in armen of benen, dubbelzien, flauwvallen en het ontwikkelen van hartritmestoornissen. Jaren na de besmetting kan de ziekte van Lyme nog leiden tot chronische huidproblemen, zenuwklachten, gewrichtspijn en ernstige loop- en oriëntatie klachten.