The Drive By Vendettas: We voelen ons hier thuis

Marcus, Sipke, Jim en Peter
Foto: The Drive By Vendettas

De Flakkeese Dagen is het grootste festival op Goeree-Overflakkee. Er spelen op vrijdag 17 en zaterdag 18 april in totaal vijfentwintig bandjes, maar niet allemaal zijn ze even bekend. Aan ons de taak om ze aan u voor te stellen.

“De band is opgericht in 2003 door bassist Peet en drummer Sip”, vertelt zanger Jim. “Ze hadden toen nog een andere gitarist, maar die is uiteindelijk gestopt. Marcus nam als het ware zijn plaats in en als laatste kwam ik erbij. Inmiddels spelen we alweer tien jaar in deze formatie.

Hoewel de band niet van Goeree-Overflakkee komt, blijven ze toch elk jaar weer terug komen. “Ik ben in Middelharnis geboren en kom al vanaf dag één op het festival”, vertelt gitarist Marcus. “Volgens mij is dat ook een van de belangrijkste regels dat we steeds weer terug mogen komen”. “We gaan er ook alles aan doen om er voor iedereen een leuk ‘Goerees’ feestje van te maken”, zegt Jim. The Drive By Vendettas spelen dit jaar inmiddels voor de zevende keer.

Lees ook: WILMA: We kwamen elkaar weer tegen op de Flakkeese Dagen

Herinneringen
“Marcus is er elk jaar van begin tot einde bij en wij blijven als band ook altijd nog even ‘hangen’. Het is te gezellig om weg te gaan”, vindt Jim. “We hebben ook eigenlijk te veel herinneringen om op te noemen!”. Toch lukt het hem om er een paar op een rijtje te zetten.

“In 2013 is mijn zoontje geboren en stonden wij als invalband op de lijst”, vertelt Jim. “Ik had al een tijdje niet geoefend en kreeg plotseling een telefoontje van Marcus of wij die avond alsnog konden spelen. Om als trotse kersverse papa daar zo onverwacht te staan en om dan ook nog een lied te spelen dat over hem gaat, was toch wel echt een hele mooie ervaring”.

“Ik vergeet elke keer weer hoe een bepaald liedje gaat door de zenuwen die ineens over me heen komt. En hoewel het niet handig is, blijft het wel een mooie ervaring”, zegt Marcus. “Er gaat elk jaar wel wat mis. Er wordt een verkeerd nummer ingezet, of ik vergeet mijn tekst”, zegt Jim. “Maar de response van het publiek en de organisatie is elke keer weer bijzonder. De reacties zijn altijd zeer positief en dat geeft een mooi gevoel waar je niet aan kan wennen. We voelen ons thuis op de Flakkeese Dagen en Goeree-Overflakkee zelf. Het is niet zomaar een optreden, het is meer dan dat”.

Lees ook: Firm Drifters: Veel gezelligheid en een lekker achtergrondmuziekje

Optreden
“Ik hoop dat het rotweer wordt, want dan vlucht iedereen de onze tent in”, lacht Marcus. “Ik hoop vooral dat mensen die naar ons komen kijken niet teleurgesteld worden”, zegt Jim. “Maar het maakt niet uit of er nu één of honderd mensen staan te kijken. We geven altijd de volle duizend procent”.

“Veel mensen vinden ons altijd hard en snel spelen, maar ons nieuwe materiaal bevat meer de R van Rock ’n Roll, iets langzamer is het”, zegt Marcus. “Wellicht maakt het ons wat beter verteerbaar voor een liefhebber van harde muziekstijlen”. “Dat betekent overigens niet dat we rustiger zijn geworden!”, zegt Jim er snel achteraan. “Verwacht maar gewoon een gezellig feestje. Het zal intens zijn”.

“We beschikken over een aanstekelijk enthousiasme en voor zover ik weet spreken wij vaak ook mensen aan die niet van onze muziek houden, omdat er live veel zaken spontaan gebeuren”, zegt Marcus. “Wij zijn geen act en we doen niet alsof. Dit is hoe we zijn en dat maakt het heel puur. Ik denk dat zoiets leuk moet zijn om te zien omdat er niet te voorspellen valt wat er gaat gebeuren”. “Daarnaast  zijn er een hoop harde muziek liefhebbers die dit jaar ook weer los kunnen gaan met ons”, aldus Jim.

Lees ook: Paper Tapir: Kom naar de afterparty!

Flakkeese Dagen
“De sfeer op de Flakkeese Dagen is altijd geweldig”, vindt Marcus. “Het wordt georganiseerd door mensen die het echt met passie en liefde willen doen en het feit dat het een terugkerend festival is met veel mensen die uit dezelfde omgeving komen maakt het zo herkenbaar. Dat zorgt er ook voor dat er een leuke sfeer hangt, iedereen kent elkaar”.

“Het is echt een festival van de Flakkeeënaren, om het zo maar even te zeggen, en wij mogen daar deel van uitmaken. Zo zie ik het”, zegt Jim. “Wat ook bijzonder is voor de band is dat we in ons persoonlijke leven de afgelopen jaren een hoop hebben meegemaakt. Als we dan weer op de Flakkeese Dagen staan, kijken we elkaar even aan en dan krijgen we echt weer dat goede gevoel. ‘Hey, whatever happens in your life, we are still here’. Ik denk dat het publiek hetzelfde gevoel heeft als ze naar dit festival gaan. Gewoon een weekend alles vergeten en genieten. Dat is ook de kracht die muziek je kan geven”.

Lees ook: The Soggy Bottom Girls: Het is niet een cover zoals je hem verwacht

Actie
Gitarist Marcus heeft zijn debuut niet gemaakt met The Drive By Vendettas, maar met een andere band bij de Flakkeese Dagen. Welke band was dat? De winnaar krijgt een T-shirt en een CD, al dan niet gesigneerd. Antwoorden kunnen tot en met woensdag 15 april ingestuurd worden naar [email protected] The Drive By Vendettas spelen op zaterdag 18 april van 16.20 tot 17.00 uur in tent 1.

Het is dit jaar de 26ste editie van de Flakkeese Dagen en vindt plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 april op het Edisonterrein in Middelharnis. Kaarten hiervoor zijn te koop bij het Tabakswinkeltje op D’n Diek. Een weekend kaart kost daar € 22,50 en een dagkaart € 15,-. Aan de kassa bij het festival zelf zijn ook kaarten verkrijgbaar, deze zijn € 2,50 duurder dan de voorverkoopprijs. Het hele programma van het festival is te vinden op flakkeesedagen.nl.

Marcus, Sipke, Jim en Peter
Marcus, Sipke, Jim en Peter

Lees ook: The General Public: Covers zijn niet ons ding

Reacties