“Lezen is de goedkoopste manier van reizen”

Foto: Sam Fish

Winkels zijn er eigenlijk altijd wanneer we willen, binnen de openingstijden in ieder geval. Maar deze tijd is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Boekhandel Dekker & Van Esbroek is wel een winkel waar je op kunt rekenen.

Door Sam Fish

“Ik ben enorm blij dat we open mogen blijven,” zegt Heleen van Esbroek. “Dicht is meteen wel heel erg dicht. Dan weet je zeker dat er geen geld binnenkomt. Nu loopt het aantal klanten ook wel terug, maar we krijgen nog wel wat binnen. We hopen daar toch eigenlijk wel de vaste lasten van te kunnen betalen. Dus in die zin hebben we geluk.”

Een grote groep mensen durft niet meer naar de winkel door angst voor besmetting. “Maar ik kan me voorstellen dat mensen wel wat willen lezen nu iedereen hele dagen thuis zit,” geeft Heleen toe. “We zijn daarom ook begonnen met het bezorgen van boeken en tijdschriften. Gewoon even online bestellen of bellen en dan brengen we het aan het einde van de werkdag langs.”

Maatregelen in de winkel

Ook voor de winkels gelden er regels in deze corona-tijd. Sterker nog, als ze bepaalde maatregelen nalaten kan er een boete worden gegeven tot € 4000,-. Dat is niet niks.

“We kunnen hier in de winkel best goed de anderhalve meter afstand waarborgen. Dat komt vooral door de tafels met boeken die middenin de winkel staan, dus dan zit er sowieso genoeg ruimte tussen de klanten. Maar we hebben ook briefjes op de binnen- en buitenkant van de deur geplakt. Daarop staan de regels,” bevestigt ze. “Gewoon de gebruikelijke maatregelen over niezen, hoesten, afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven.”

Maar ook voor zichzelf heeft ze extra maatregelen genomen. “We hebben zo’n plastic scherm opgehangen bij de kassa,” vertelt ze. “Je ziet ze overal, maar ze zijn niet verplicht. Ik maak het kassascherm wat vaker schoon en verder volgen we gewoon de richtlijnen van het RIVM.”

Bang?

Op de vraag of Heleen bang is om het virus op te lopen zegt ze ‘meestal niet’. “De meeste mensen houden zich keurig aan de voorschriften van het RIVM,” legt ze uit. “Maar af en toe komt er toch iemand in de winkel die het niet zo nauw neemt. En dan denk ik af en toe wel eens; ja, wat als…?”

Tips

“Van lezen wordt je slimmer,” is de tip van Heleen. “Het is heel simpel, lezen is gewoon het beste tijdverdrijf, zeker nu. En lezen is de goedkoopste manier van reizen.”

Daarnaast is het ook belangrijk dat de lokale ondernemers worden gesteund. “Zeker! We hebben het moeilijk door de teruglopende klandizie, maar we bezorgen ook een hoop. Mensen hoeven dus niet persee hun huis uit als ze een goed boek willen hebben. En veel andere ondernemers hier op D’n Diek in Middelharnis zijn ook gaan bezorgen. Dus gewoon even bellen als je iets nodig hebt, dan kan er een hoop geregeld worden.”

Boekentip

En Heleen zou Heleen niet zijn als ze niet ook even een boekentip meegeeft. “’De jongen, de mol, de vos en het paard’, die moet iedereen gelezen hebben,” zegt ze stellig. “Het is geschreven door Charlie Mackesy en vertaald naar het Nederlands door Arthur Japin. Het is een super lief boek, leuk voor alle leeftijden. Dit boek gun je gewoon iedereen, het is echt een literaire knuffel. Ik prijs het dan ook bij iedereen aan.”