Monique werkt met haar kinderopvang gewoon door

Foto: Sam Fish

Door het corona-virus zitten veel mensen op dit moment thuis. Ze werken daar door of kunnen helemaal niets doen. Maar de mensen met cruciale beroepen gaan wel door. Zo ook Monique van Kinderopvang Flakkee in Dirksland.

Door Sam Fish

“Het aantal kinderen verschilt heel erg,” vertelt Monique Riemslag Baas. Zij opende vorig jaar Kinderopvang Flakkee in Dirksland. Nu is ze alleen nog open voor de kinderen die niet thuis kunnen blijven. “In de eerste heftige week van het corona-virus hadden we maar één kindje, dat waren er vorige week al vijftien. Ik denk dat iedereen de eerste week nog een beetje de situatie heeft afgewacht.”

Kinderopvang aangepast open

De kinderopvang is dus open voor een aantal kinderen, maar wel aangepast natuurlijk. Zo moeten ook Monique en haar teamleden zich houden aan de regels van het RIVM. “De anderhalve meter afstand houden is met de kinderen heel lastig. Die willen op schoot zitten en aandacht, ook van elkaar. Maar met de ouders letten we wel heel erg op de anderhalve meter afstand,” vertelt ze.

Zo hebben ze binnen de opvang zelf nog extra maatregelen ingesteld. “Als mensen voorbij de voordeur zijn komen ze in een halletje terecht, daar moet je een cijfercode intoetsen om echt bij ons binnen te komen. Naast die deur is een wasbak en nu is het verplicht om eerst je handen goed te wassen en daarna pas de code in te voeren. De deur opent vervolgens automatisch,” legt Monique uit. “Op die manier komen we met schone handen binnen.”

Voor de ouders is er nog een extra maatregel. Zij zeggen de kinderen nu gedag in het halletje en komen niet meer verder binnen bij de groepen. “We waren in het begin wel bang dat de kinderen daar last van zouden hebben, maar het valt gelukkig heel erg mee. Het is even wennen voor ons allemaal, maar het zijn maatregelen die we moeten nemen om het allemaal beter te laten verlopen. Gelukkig snappen de ouders ook dat we dit moeten doen.”

Dagindeling

Voor de kinderen die langs komen in de opvang zijn natuurlijk gewoon activiteiten gepland. “Ze doen hier eigenlijk alles wat ze normaal gesproken ook doen. Lekker spelen en de wat oudere kinderen die we hier na schooltijd krijgen daar doen we verschillende activiteiten mee,” laat Monique weten. “Voor de kinderen die voorlopig thuiszitten maken we elke week een pakketje dat we via de mail opsturen. Daar staan leuke activiteiten ideeën in, maar ook verhaaltjes om samen te lezen. Dat soort dingen.”

Corona-virus

“Rutte zegt dat 50 tot 70 procent van de mensen het virus krijgt, dus de kans is aanwezig dat ik het ook krijg. Maar dat heb ik liever niet natuurlijk,” zegt Monique. “Ik merk dat de medewerkers het zelf ook heel spannend vinden. Je hebt toch contact met de kinderen, dus de kans is sterk aanwezig. We blijven alert, want we lopen een risico, maar we houden ons gewoon aan de maatregelen.”

Monique weet dat zij en haar team hard nodig zijn. “We hebben een nuttige functie,” zegt ze. “We weten dat we mensen die hard nodig zijn in de zorg uit de brand helpen op deze manier. Dat geeft ons een goed gevoel en dat motiveert ons ook om gewoon door te gaan.”

Tips

“We merken hier dat de kinderen structuur heel fijn vinden, dus dat zal thuis niet anders zijn,” geeft Monique aan. “Misschien dat ouders thuis dus toch een soort rooster kunnen maken voor de kinderen als dat er nog niet is. Maar vergeet ook niet naar buiten te gaan. Het is mooi weer en buiten kan het ook heel leerzaam zijn. Maar vergeet je niet aan de maatregelen te houden.”