Geen mondkapje in het OV? Dit wordt de boete!

Foto: Afbeelding van ivabalk via Pixabay

De laatste tijd zijn er aardig wat nieuwe boetes in het leven geroepen. Samenscholing, doorwerken in corona-tijd en nu komt daar het niet dragen van mondkapjes in het OV bij.

Door Sam Fish

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer terug naar de volledige dienstregeling. Daar hoort wel bij dat het nog steeds niet voor pleziertripjes is. De dienstregeling is volledig, maar met een capaciteit van 40 procent. Het is dus belangrijk dat je alleen de bus, tram of trein pakt als dat echt nodig is.

Daar komt ook nog eens bij dat het vanaf 1 juni verplicht is om een niet-medisch mondkapje te dragen. We hebben al aardig wat tips daarvoor gedeeld. Over hoe je hem zelf moet maken en waar je ze kunt kopen. Zo meldde de Zeeman dat ze mondkapjes gaan verkopen, maar ook de spullen om deze zelf te maken.

Boete

Draag je dus vanaf 1 juni geen mondkapje in het openbaar vervoer, dan kun je een boete krijgen. En de hoogte hiervan is eindelijk bekend gemaakt. Wordt je betrapt? Dan krijg je een boete van 95 euro, dit is exclusief administratiekosten. Deze boete is dus net zo hoog als het fietsen met een telefoon in je handen.

Handhaving

De controle op het dragen van mondkapjes wordt hoofdzakelijk overgelaten aan het personeel van de vervoersbedrijven. Rutte zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er iemand bij de ingang van het vervoersmiddel staat te controleren. Maar wie geen mondkapje draagt loopt wel het risico dat er iemand langs loopt. Er wordt tenslotte ook nog steeds gecontroleerd op vervoersbewijzen.

Geen mondkapje

In de stations en op de perrons hoeven reizigers geen mondkapjes op. Daar wordt dus ook niet gecontroleerd. Daar geldt wel de regel dat iedereen anderhalve meter afstand moet houden. Aangezien dat in het openbaar vervoer vaak gewoon niet mogelijk is, is het mondkapje een extra beschermingsmiddel.