Burgemeester is trots op de initiatieven op het eiland

Foto: Sam Fish

Voor veel mensen ligt het werk stil of wordt er vanuit huis gewerkt. Toch zijn er ook een hoop mensen die wel onvermoeid doorgaan in deze corona-crisis. En die mensen spreken we natuurlijk met liefde.

Door Sam Fish

Eén van de banen die wel door moet gaan is natuurlijk die van de burgemeester. Het is sowieso al een baan die 24 uur per dag doorgaat en daar verandert het corona-virus niks aan. Het wordt misschien zelfs drukker.

We spraken de burgemeester telefonisch, afstand houden is tenslotte toch één van de belangrijkste maatregelen. “Dat houden we hier op het gemeentehuis ook heel erg in de gaten,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Zodra het kan werken onze medewerkers vanuit huis. Alleen de mensen achter de balie die de geboortes en overlijdensgevallen registreren doen dat vanuit het gemeentehuis. En natuurlijk zijn de boa’s ook nog werkzaam. Maar verder hebben we iedereen verplicht gesteld om thuis te werken.”

Presentje

Voor mensen die toch elke dag naar het gemeentehuis moeten is de pijn wel iets verzacht. “We proberen het voor iedereen zo fijn mogelijk te maken hier,” legt de burgemeester uit. “Daarom hebben we elke dag iets speciaals voor alle medewerkers. Zowel de mensen op het gemeentehuis, als de harde werkers die vanuit huis hun werk doen. Iets lekkers voor tijdens de lunch, een bosje bloemen, dat soort dingen. Gewoon als bedankje voor de inzet en het harde werken. Dat mag best beloond worden, onze medewerkers zijn stuk voor stuk kanjers.”

Wie ook een bloemetje kregen zijn de ouderen in de thuiszorg. In totaal werden er vanuit een landelijke organisatie 400 bosjes bezorgd op Goeree-Overflakkee. De burgemeester bezorgde er zelf 6 in Ouddorp. “Dat was heel leuk, werd ook heel erg gewaardeerd. We werden ook meerdere malen binnengevraagd voor koffie, maar dat kon natuurlijk niet.”

Maatregelen

En ook de burgemeester houdt zich netjes aan de afgekondigde maatregelen. “Ik was vaker mijn handen en ik houd afstand van anderen,” bevestigt ze. “Maar daarnaast zorg ik ook dat ik genoeg fruit eet om mijn vitamines binnen te krijgen. En om mijn hoofd leeg te maken ga ik ’s avonds nog een rondje wandelen met mijn man. Dat is goed voor lichaam en geest en ’s avonds kom je bijna geen mensen meer tegen.”

Bang voor corona

Er zijn veel ingrijpende verhalen over het corona-virus. En we hebben ook allemaal wel de beelden gezien van mensen die in coma op de intensive care liggen. Maar hoe staat het ervoor bij de burgemeester. Is zij bang voor het virus?

“Het is een onrustige en onzekere tijd en het virus is heel grillig. De meeste mensen krijgen milde klachten, maar er is een groep die echt heel ziek wordt. En dat maakt het wel onzeker,” geeft de burgemeester toe. “Je weet vooraf niet welke kant het op gaat, en bij welke groep je hoort áls je het krijgt. Dus mijn advies is vooral om de richtlijnen te volgen. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen het virus. En dat niet alleen, je zorgt er ook voor dat de zorg het aan blijft kunnen. Daar is alles op gericht.”

En behalve burgemeester is ze natuurlijk ook mens. “Het is emotioneel zwaar als mens, maar ook bestuurlijk komt er veel druk op je te liggen,” verduidelijkt ze. “We krijgen regels opgelegd vanuit de overheid en daar hebben we het mee te doen. We willen ook graag contact houden met de mensen in de vitale sectoren binnen de gemeente. Dat hoort bij het beroep, natuurlijk.”

Cijfers

De GGD’s in Nederland gaan verschillend om met de NAW-gegevens van de mensen die positief getest zijn. Niet elke GGD verstrekt deze gegevens. “Dat zorgt ervoor dat ik niet te horen krijg wie er positief getest wordt,” geeft ze aan. “Maar ik krijg wel af en toe de vraag waarom ik mensen niet even opbel of een kaartje stuur, gewoon om een hart onder de riem te steken. Maar ik beschik niet over die informatie. Daarom stuur ik liever alle inwoners van de gemeente een persoonlijk bericht.”

“Maar het zijn inderdaad veel mensen op het eiland die positief getest zijn. Als ik elke dag die cijfers voorbij zie komen moet ik toch even slikken,” laat ze weten. “Het is dan ook belangrijk dat we er met z’n allen voor zorgen dat de besmettingskans zo klein mogelijk is,” zegt de burgemeester stellig. “Alleen samen kunnen we dit virus verslaan. Het is een moeilijke periode, maar houd vol. Niet denken ‘ik voel me prima, dus het zal allemaal wel meevallen’, maar weet dat je ook ouderen kunt besmetten en dat wil je niet op je geweten hebben.”

Boodschap

“Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe veel mooie initiatieven er ontstaan. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat mensen elkaar zo helpen in deze tijd. Het is zó hartverwarmend om te zien wat jong en oud voor elkaar doen binnen de mogelijkheden die er zijn. En de mensen in de zorg, onder welke omstandigheden zij hun werk doen. Dat is fysiek en emotioneel heel zwaar. Petje af,” aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.