“Auto’s repareren we gewoon, maar wel met regels”

Foto: Arjo van de Graaff

Een nieuwe auto kopen is misschien niet het eerste wat je gaat doen in deze corona-crisis. Maar het kan wel zo zijn dat je huidige auto een probleem heeft. Dan is het fijn als de garage doorgaat.

Door Sam Fish

Eén van die garages op Goeree-Overflakkee die nog open zijn is Axxi Auto in Dirksland. “De verkoop loopt wat terug, maar is nog steeds beter dan verwacht. En natuurlijk is ook de werkplaats gewoon open,” zegt eigenaar Sjaak Melissant.

Gemengde gevoelens

“Het geeft ons hele gemengde gevoelens,” geeft hij aan. “Als je kijkt naar de horeca, die zijn echt gedwongen om dicht te gaan. Je inkomsten stoppen heel abrupt en dan is het maar hopen dat je een buffer hebt. In dat opzicht ben ik heel dankbaar dat wij open mogen blijven, maar ook wij zien steeds minder klanten binnenkomen. Je hebt heel veel ondernemers die nu echt op het randje leven.”

Aan de andere kant ziet hij ook wel het nut van een complete lock-down. “Ik denk dat als heel het land een maand lang op slot gaat dat dat de verspreiding van het virus wel zal verminderen. Als mensen consequent de regels zouden opvolgen, zou er een stuk minder besmetting plaatsvinden.”

Maatregelen

Natuurlijk zijn er door de overheid maatregelen ingesteld waar iedereen zich aan moet houden. Maar dat geldt ook voor bedrijven. “Wij hebben hier zelf van die plastic schermen opgehangen bij de balie,” vertelt Sjaak. “We hebben overal flesjes staan met ontsmettingsmiddel. We ontsmetten de binnenkant van de auto als we ermee klaar zijn en we laten mensen op één plaats wachten op hun auto. Ze mogen niet meer in de buurt van de werkplaats komen.”

Daarnaast zijn er ook onderling afspraken gemaakt. Zo haalt iedereen zijn eigen koffie en moet je je handen ontsmetten voordat je gaat eten. “Ook aan je boterhamzakje kunnen bacteriën zitten, dus goed je handen wassen. En niet aan elkaars eten zitten,” laat hij weten. “Ik moet toch mijn onderneming draaiende houden. Sommige dingen moet je uit voorzorg doen, dus dat doen we ook. Maar we kunnen niet vanuit huis werken. We doen dus alles wat we kunnen om het zo veilig mogelijk te houden voor iedereen.”

Bang voor het virus

Echt bang is Sjaak niet. “Ik hoop vooral heel erg dat het ons als familie en gezin niet raakt,” geeft hij toe. “Dat is eigenlijk mijn grootste angst. Maar ik loop niet te bibberen van angst voor het virus zelf. Ik hoop gewoon dat het ons huis overslaat.”

“Ik heb mijn vader van 83 drie weken geleden ook verboden om nog bij ons langs te komen,” zegt hij. “Ik moet er niet aan denken dat hij ziek wordt. Hij behoort tot de bevolkingsgroep die enorm kwetsbaar is. En als zij ziek worden zijn ze in veel gevallen de pineut. Ik wil niet dat mijn vader dat overkomt, dus ik laat hem thuis niet meer langskomen.”

Tip

Gelukkig heeft Sjaak ook een tip voor de mensen thuis. “Wees niet te negatief over hoe lang dit allemaal gaat duren,” zegt hij. “Blijf positief denken en zoek ook in de maatregelen de positiviteit. Maak van het minnetje straks weer het plusje en ga niet bij de pakken neerzitten. Een goede mindset brengt je in deze tijd een heel eind.”

Voor veel mensen kan dit ook een heel eenzame tijd zijn. “Bel mensen. Als je je zelf eenzaam voelt, maar ook om hen minder alleen te laten zijn. We moeten dit samen doen.”