Anti-eenzaamheidstip 5: omgaan met spanning en stress

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Nu het corona-virus al weken in Nederland is, nemen de zorgen toe. We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. En in veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op.

Met name voor ouderen neemt de spanning en ongerustheid toe omdat het gevaar voor die groep het grootst is. Ook mantelzorgers voelen meer druk om er te zijn voor hun huisgenoot die hulp nodig heeft. Ze zijn meer thuis met hun naaste en hebben daarbij minder ondersteuning. Vandaag tip 5: Hoe gaat u om met spanningen en stress?

Plannen

Als je last hebt van stress of spanning in deze tijd doordat je niet weet wat elke dag je gaat brengen, dan kan het hebben van een plan erg goed zijn. Deel daarom je dag in en zorg voor regelmaat. Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd weer naar bed.

Eet, ontspan, beweeg en doe dingen op dezelfde tijdstippen. Daarnaast kan het ook heel handig zijn om een lijstje te maken met dingen die je per dag zou willen doen. Door deze af te kunnen strepen, krijg je een goed en voldaan gevoel. Dat werkt stress verlagend.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een lijstje maken met dingen die goed gaan elke dag. Dingen die je hoop geven. Momenten die je even blij maken.

Houd contact

Houd je van contact met anderen? Bel dan één of twee keer per dag met iemand, of nog vaker, als je wilt. Maak een praatje, neem daarbij een kopje koffie of thee. Dan is het net alsof ze erbij zijn.

Accepteer je emoties en praat erover met anderen. Mensen begrijpen dat dit een moeilijke situatie kan zijn en zullen niet oordelen. Het kan goed zijn om erover te praten. Van piekeren is nog nooit iemand gelukkig geworden.

De situatie

Het is een rare situatie om in te leven. En het is begrijpelijk als je constant van alles op de hoogte wilt zijn. Maar dat is niet slim. Volg daarom maximaal één of twee keer per dag het nieuws. Sla ’s morgens de krant op en zet bijvoorbeeld om 20.00 uur het journaal aan.

Als je de hele dag alleen maar nieuws hoort over het corona-virus kan dat stress of spanning opwekken. Maar we moeten accepteren dat we deze situatie helaas niet zomaar in een handomdraai kunnen veranderen. Richt je beter op de dingen waar je wel invloed op hebt. En sta eens stil bij de kleinere dingen in het leven. Zoals de mooie bloemen op het veldje achter het huis of in de voortuin. De vogels die een nestje bouwen. De jonge eendjes in de sloot.

Blijf in beweging

Ga niet bij de pakken neerzitten, daarmee is nog nooit iemand verder gekomen. Het is belangrijk om te bewegen én te ontspannen. Ga wandelen, doe aan yoga, lees een boek of luister naar muziek. Veel dingen kunnen tegenwoordig gewoon vanuit huis. Wandelen in de buitenlucht en verder veilig thuis zitten.

Afleiding hebben is sowieso goed voor een mens. Het verlicht de spanning. Het uitoefenen van hobby’s is hiervoor een goed middel. We hebben er nu immers allemaal tijd voor. Of doe eens een boodschap voor de buren. Jij bent er even tussenuit en je hebt nog iets goeds gedaan voor een ander ook. Zo heb je meteen minder tijd om te piekeren.

Weet wanneer te stoppen

Het is belangrijk om te weten wat de grootste stressfactor is. Pas dan weet je wat je moet doen om niet, of minder, te stressen. Verlies je even de controle? Helemaal niet erg. Tel tot 10, adem daarbij diep in en diep  uit.

Neem even afstand van wat je aan het doen was. Blijkbaar was dit geen goede keuze. Kan het anders? Of misschien kun je het wel helemaal laten.

Mentaal sterk

Een handig hulpmiddel is de website mentaalvitaal.nl. Daar vind je een uitgebreid overzicht met organisaties die hulp bieden aan mensen tijdens deze corona-pandemie. Ze hebben goed contact met verschillende organisaties die je kunnen helpen deze tijd door te komen.

Maar er zijn ook online gratis workshops. Daarmee krijg je concrete tools die je helpen in het omgaan met lastige gedachten en gevoelens. Deze zijn te vinden op de website van Therapieland.

Telefonisch bereikbaar

Stichting ZIJN heeft de telefonische bereikbaarheid uitgebreid. Mocht u problemen ondervinden door de sociale isolatie die nu door de overheid wordt geadviseerd of baart de situatie u dermate zorgen dat u daarover wilt praten? Dan biedt Stichting ZIJN een luisterend oor. Ook bieden zij hulp, geven ze advies en zoeken ze mee naar een oplossing.

U kunt 7 dagen per week contact opnemen met Stichting ZIJN. Tijdens kantooruren van 09.00u tot 17.00u zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 0187 48 33 66, toets 1. Uiteraard zijn ze ook per mail bereikbaar. Heeft u een hulpvraag voor uzelf of een hulpbehoevende naaste, stuur dan u bericht naar e-mail: [email protected] of [email protected]