Bloemen doneren voor Dodenherdenking met Tikkie

Foto: Sam Fish

Door de corona-crisis gaat Dodenherdenking er anders uitzien dan we gewend zijn. Ook hier op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Hier op het eiland worden in de kernen waar een herdenkingsdienst wordt georganiseerd, een krans gelegd door iemand van de gemeente. Daar is een fotograaf bij aanwezig en verder niemand. Rond 20.00 uur verschijnt er op Facebook een toespraak van de burgemeester.

Dat zou dus betekenen dat er dit jaar geen bloemen bij de herdenkingsmonumenten komen te liggen. Maar daar is dus iets op bedacht. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de handen ineen geslagen met Tikkie, de betaaldienst van ABN AMRO.

Bijzonder

Het is met deze actie voor particulieren en bedrijven mogelijk om voor € 4,50 bloemen bij de monumenten te laten leggen. “Bloemen en herdenken worden zo op een bijzondere manier samengebracht,” zegt Jan van Kooten. Hij is de directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Wij de Tikkie-app opent, krijgt meteen een berichtje dat er de mogelijkheid is om te doneren. Bedrijven krijgen hierover een e-mail.

Steun de sierteeltsector

Behalve dat het een mooi gebaar is voor de herdenkingsdiensten, is het ook een steun in de rug voor de sierteeltsector. Deze ligt op dit moment volledig stil. “Bloementelers verkopen op deze manier toch hun bloemen en de oorlogsmonumenten worden, ondanks dat er geen mensen bij de diensten zijn, toch voorzien van boeketten.”

Delen

Na donatie kan de Tikkie-actie ook makkelijk gedeeld worden met bekenden. Seavents is een collectief dat zich inzet voor de transitie van afval naar grondstof. Zij zorgen ervoor dat de boeketten volgende week worden bezorgd bij de oorlogsmonumenten. Daarvan zijn er duizenden in heel Nederland.

Lokale autoriteiten kunnen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangeven of er oorlogsmonumenten in hun gemeente meedoen aan de actie.