Anti-eenzaamheidstip 3: Blijf bewegen in en om het huis

Foto: Image by Christian Northe from Pixabay

De meeste ouderen wonen zelfstandig. En door het corona-virus zijn zij nu aan het huis gekluisterd. Daarom vandaag tip 3: Blijf bewegen in en om het huis!

De wekelijkse activiteiten zoals de kaart-, bingo- of boekclub is afgelast. Het advies van de overheid is ook om sociale contact te beperken. Ook sportief bewegen is moeilijker geworden. En dat terwijl dat juist heel goed voor je is. Het helpt bij het behouden van een goede gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal.

Kom in actie

Hoewel de maatregelen het lastig maken is er nog genoeg vrijheid om te bewegen. Het is dan ook aan te raden om elke kans die er is te benutten. Hier een aantal tips op een rijtje, bewegen kan namelijk op heel veel verschillende manieren.

  • Maai het gras, doe de afwas, verschoon de bedden en dweil de vloer
  • Pak de trap in plaats van de roltrap of lift, of ga de trap een paar keer extra op en neer voor de extra beweging
  • Probeer als staand of lopend te bellen
  • Wandel of fiets, bijvoorbeeld naar de supermarkt, of even voor een frisse neus. Houd echter wel de anderhalve meter afstand in acht!
  • Dans op muziek
  • Koop een stappenteller (of download een app als je een smartphone hebt) en stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag
  • Gebruik een stoelfiets of hometrainer, in ieder geval een apparaat waarop je in een rustig tempo kunt sporten

Online

Doordat veel sportscholen dicht zijn bieden ze een online alternatief. Daarvoor moet je natuurlijk wel een abonnement hebben. Maar er zijn ook veel fitcoaches die gratis trainingen online zetten. Hier een paar voorbeelden.

Even bellen

Heb je ergens moeite mee, heb je een vraag of wil je gewoon even babbelen? Dat kan. Stichting ZIJN heeft namelijk haar telefonische bereikbaarheid uitgebreid. Maak je je zorgen of heb je problemen? Dan biedt de stichting een luisterend oor. Ook geven ze advies, bieden ze hulp en zoeken ze mee naar een oplossing.

Contact opnemen kan 7 dagen per week. Tijdens kantoor uren van 9.00 tot 17.00 uur zijn ze bereikbaar op 0187-48 33 66, toets 1. En er kan natuurlijk ook gemaild worden naar [email protected] of [email protected].