Anti-eenzaamheidstip 4: Oude of nieuwe hobby’s

Foto: Afbeelding van bridgesward via Pixabay

De corona-crisis is in enkele weken ons hele leven gaan beheersen. Familiebezoek is, zeker in het verzorgingstehuis, een echte no go. Dat kan best vereenzamend zijn.

Stichting ZIJN komt daarom met tips tegen die eenzaamheid. De tip van deze week: zoek iets te doen wat je leuk of mooi vindt of wat je raakt. Want achter elke sociale bezigheid schuilt besmettingsgevaar.

Hobby’s van vroeger

Pak bijvoorbeeld de oude hobby’s weer eens op. Heb je altijd een passie gehad voor schilderen? Of heb je altijd eens je eigen boek willen schrijven? Ga hier dan eens mee verder, pak het weer op. Je kunt natuurlijk ook nog een online cursus volgen. Misschien over iets waar je altijd al meer over wilde weten. Een taal, de administratie, natuur of juist verzorging. De mogelijkheden zijn oneindig!

Je kunt natuurlijk ook weer eens je favoriete boek uit je pubertijd lezen. Het boek heeft toen niet voor niets een indruk op je achtergelaten. Wat doet het tegenwoordig met je? De kans is groot dat je met dat boek heel even terug de tijd in gaat.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor muziek. Heb je nog muziek liggen waar je vroeger verzot op was, maar tegenwoordig niet vaak opzet? Doe het eens. Muziek kan je, net als geuren, terugbrengen naar oude herinneringen. Aan welk moment denk jij terug bij dat ene nummer?

Online erop uit

Wist je trouwens ook dat veel musea op het moment online te bezoeken zijn? Het is deze week de Nationale Museumweek. Door het corona-virus kunnen mensen natuurlijk niet fysiek naar het museum. Daarom hebben vele de route door het pand online gezet. Zo kun je online kijken naar oude schatten, prachtige schilderijen of herinneringen uit de oudheid.

Kijk voor meer informatie en deelnemende musea eens op de website www.nationalemuseumweek.nl.

In de keuken

Ook in de keuken is er nog genoeg te ontdekken. Er zijn talloze receptenboeken te koop, maar online is ook een hoop gratis te vinden. Wie weet blijk je een echte keukenprins of prinses te zijn. Bakken, braden, stomen, koken. Je kunt werkelijk waar alle kanten op.

En lukt het niet aan het aanrecht, dan misschien aan de keukentafel. Bijvoorbeeld met een leuke legpuzzel of een kaartspelletje als Patience. Hersenkrakers, geheugenspelletjes of raadsels. Het internet staat er vol mee. De oplossing moet gevonden worden door gebruik te maken van de elementen in het verhaal en het gezond verstand. En wat voor de één makkelijk is, is voor de ander moeilijk, en andersom.

Kom tot rust

Natuurlijk kunnen we deze rare tijd ook gebruiken om tot rust te komen. En ook dat kan op vele manieren. Voor de een is rust een rondje fietsen. De ander komt tot rust met muziek, een boek of een serie of film op tv.

Maar je kunt ook tot rust komen met yoga. Ontspan met ademhalings- of meditatieoefeningen. Deze zijn heel makkelijk te vinden op YouTube. En voor veel soorten yoga hoef je echt niet lenig te zijn hoor.

Online

En online is sowieso een hele wereld aan hobby’s te vinden. Spelletjes, podcasts, boeken, tv-kijken, noem het maar op. Alles is te vinden op het internet. Dus ben je een beetje goed met de tablet of heb je een computer of laptop? Ga het wereldwijde web eens op en typ een zoekwoord in. De wereld ligt aan je voeten.

0187 coronahulp

Op www.0187coronahulp.nl zijn veel tips te vinden om de dag door te komen in deze lastige tijd. Ook kun je 7 dagen per week telefonisch contact opnemen met Stichting ZIJN. Zit je met een vraag of een probleem, dan helpen ze waar ze kunnen. Maar ook voor een praatje om de stilte te doorbreken zijn ze bereikbaar.

Tijdens kantooruren kan er gebeld worden naar 0187-48 33 66, toets 1. En ook per mail zijn ze bereikbaar via [email protected] of [email protected]

Tips

Elke week geeft Stichting ZIJN deze anti-eenzaamheidstips. Wil je de andere nog eens teruglezen? Deze vind je hier!