Buurtpreventie Stellendam al jaren actief op straat

Foto: Sam Fish

Al sinds 2011 is het buurtpreventieteam van Stellendam op straat te vinden. Lobke Blokland zat al snel bij de club en in 2015 kwam ook Pieter Kliffen erbij.

Door Sam Fish

“Ze vroegen of ik bij het team wilde komen, en ik dacht ‘waarom ook niet’ dus ik ben gewoon mee gaan doen. Het is een leuke manier om je omgeving en buren te leren kennen,” zegt hij.

Het team

“We hebben op dit moment 21 leden die roulerend met elkaar de straat op gaan,” vertelt Lobke. “Onlangs zijn er nog twee nieuwe leden bijgekomen. Het zijn twee buurmannen van elkaar die graag iets wilden doen voor de veiligheid in het dorp. Het is mooi om te zien dat er nog steeds mensen bijkomen die betrokken zijn bij het dorp.”

Volgens de twee leden is het een enthousiaste groep vrijwilligers die het beste voor hebben met het dorp. “We wonen hier allemaal heel fijn en dat willen we graag zo houden. Op deze manier kunnen we zelf een steentje bijdragen aan die leefbaarheid.”

Belangrijk

Het team werd opgericht omdat de veiligheid in het dorp niet vanzelfsprekend was. “Ik had zelf een akkefietje bij mij in de straat en vond dat er niet genoeg werd gedaan op dat moment. Niet om slecht te spreken over de politie, want zij hebben genoeg werk liggen. Maar er was dus niemand die de situatie in de gaten kon houden. En toen kwam daar het buurtpreventieteam,” laat Lobke weten. “In 2013 waren er op Goeree-Overflakkee nog 147 woninginbraken en in 2019 zijn dat er 69.”

Het team kent dus veel successen, toch is dat niet altijd even handig. “Mensen denken dat we niet meer nodig zijn, want er gebeurt niets in het dorp. Maar er gebeurt juist niets omdat we er zijn,” benadrukt Pieter. “Zodra de buurtpreventie stopt, komen de woninginbraken ook weer terug. Die criminelen hebben ook wel door dat er hier goed opgelet wordt. Als ze merken dat dat niet meer het geval is, dan komen ze zo weer deze kant op.”

Opletten

Als de buurtpreventie in duo’s de straat opgaan, zijn er een aantal dingen waar ze op letten. “We letten op donkere huizen en ramen en deuren die niet goed dicht zijn. Maar ook op opklimmateriaal en fietsen en auto’s die niet op slot staan,” laat Pieter weten. Lobke vult hem aan: “We proberen de mensen in het dorp ook alert te maken. Als we bijvoorbeeld voor een van deze dingen aanbellen bij mensen, dan leggen we de situatie uit en het gevaar erachter. Op die manier zorgen we dat mensen zelf ook beter gaan opletten. Want wees eerlijk, vaak sta je helemaal niet stil bij die gevaren. En dat proberen wij te veranderen.”

Samen sterk

Een mooi voorbeeld van wat de buurtpreventie ook doet is een voorval op 29 september. Een man uit Stellendam werd als vermist opgegeven. Diverse leden van de buurtpreventie kwamen al snel in actie. Ze riepen zelfs mensen op om mee te gaan zoeken in het bos. “We liepen daar uiteindelijk met ruim 100 mensen. Dat was geweldig. Op dat moment zie je dat mensen in actie komen als het echt nodig is,” aldus Lobke.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen