Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we allemaal vaker thuis. En dus zien we het aantal woninginbraken in het hele land dalen. Maar dat betekent niet dat het klaar is. Criminelen zoeken nu gewoon een andere manier om aan geld te komen en dat doen ze online.
Door Sam Fish
“Het is niet specifiek op Goeree-Overflakkee ineens heel heftig, in heel Nederland is een stijging te zien van de cybercriminaliteit. Dat zien we aan de aangiften die worden gedaan,” vertelt Expert Wijkagent Sacha Houtman. “Veel mensen zitten op sociale media en doen veel dingen online. Dat is dan ook precies waar de criminelen nu toeslaan.”
“Dat zien we ook hier op het eiland,” vertelt ze. “Denk bijvoorbeeld aan neppe webshops, dat mensen iets kopen, maar niet krijgen. Of iemand die zich voordoet als iemand anders. Dat zien we de laatste tijd veel op WhatsApp.” Ze doelt op de appjes die worden verstuurd waarin iemand appt dat ze een nieuw nummer hebben. Het account lijkt heel gewoon en echt te zijn doordat ze waarschijnlijk een foto hebben gebruikt die ze op de sociale media van het slachtoffer hebben gevonden. Dat wekt vertrouwen op. Vervolgens proberen ze geld te lenen waarbij de bedragen steeds hoger worden.
“Trap hier niet in. Mensen roepen anderen op om op te passen voor een bepaald telefoonnummer. Daar zijn we heel erg blij mee, maar staar je niet rot op dat nummer. Er worden namelijk veel verschillende telefoonnummers gebruikt voor deze soort fraude,” laat ze weten. “Maar je kunt wel zelf kijken of het waar is wat er wordt gezegd. Is het zogenaamd een bekende met een nieuw nummer? Bel het oude nummer dat je van die persoon hebt. Dan kom je er al snel achter of het waar is of niet.”
Maar dat er steeds meer online criminaliteit voorkomt, wil niet zeggen dat er op straat niets meer gebeurt. “We hebben het al een paar keer onder de aandacht gebracht, dus dat doe ik nu gewoon nog een keer. We hebben de laatste maanden heel veel last van brandstichting en vernieling,” vertelt Houtman. “We hebben hier op het eiland al heel veel sociale controle en burgerparticipatie, maar we hebben echt alle burgers nodig bij het aanpakken van deze criminaliteit.”
Het eiland is nu eenmaal te groot om alles helemaal in de gaten te kunnen houden. “We vragen de mensen thuis dan ook om mee te kijken. Deze criminaliteit vindt vooral plaats in de nachtelijke uurtjes. Er zijn genoeg mensen die op dat moment terug komen van het werk, of juist vertrekken. Misschien moet je ’s nachts vaak naar het toilet. Kijk dan even uit het raam en kijk rond in de buurt. Er is ’s nachts niet veel beweging, dus elke beweging die je ziet kan al verdacht zijn. Vertrouw hierbij op je onderbuik gevoel, dat klopt vaak wel.”
Het is belangrijk dat er een melding wordt gemaakt als er iets gebeurt. Zonder melding weet de politie überhaupt niets en kan er dus ook niets gedaan worden. Dat kan anoniem met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000, maar ook via 112. “Als er een verdachte situatie is, je ziet bijvoorbeeld een (poging tot) woninginbraak, of vandalisme of brandstichting, bel dan 112. Dan komen we er gelijk aan. Dat nummer is niet alleen om levens te redden.”