Help mee om het eiland veiliger te maken

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is de Week van de Veiligheid en dat betekent dat iedereen weer even met de neus op de feiten wordt gedrukt. Want hoewel de cijfers op het eiland mooi zijn, gebeuren ook hier criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan drugshandel, brandstichting, diefstal en vandalisme.

Door Sam Fish

De Week van de Veiligheid is zoals elk jaar in week 41, het begin van oktober. Op dat moment in het jaar worden de dagen korter en is het langer donker buiten. Dat betekent dus dat inbrekers makkelijk kunnen zien of er iemand thuis is of niet. Want niemand gaat in het pikkedonker zitten, er is altijd wel een lichtbron. Al is het maar een tv of telefoon.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is met haar rol als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. “De Commissaris van de Koning zegt altijd dat we hele mooie cijfers hebben in ons gebied als het gaat om veiligheid. Maar dat mag ons niet afleiden van het feit dat we ook hier te maken hebben met criminaliteit. En ik wil dat de mensen thuis dat ook weten. Als we samen goed opletten komen we een heel eind om het eiland zo veilig mogelijk te maken.”

Meld verdachte situaties

Zelf bijdragen aan de veiligheid op het eiland kan op verschillende manieren. Zo kun je je aanmelden voor het lokale buurtpreventieteam of GO-alert, de digitale variant. Maar het bellen van de politie bij een verdachte situatie is ook altijd een optie. “De mensen in het dorp weten heel goed als er in de buurt afwijkend gedrag wordt vertoond. Bijvoorbeeld een auto die heel langzaam voorbij rijdt, of iemand die bij huizen naar binnenkijkt of foto’s maakt. Dat zijn kleine dingen die opvallen,” zegt de burgemeester. “Als mensen dat ziet en ze bellen de politie, dan draagt dat al bij aan de veiligheid van de buurt.”

Toch vinden sommige mensen het vervelend om de politie te bellen. ‘Ze doen toch niets’, is dan het argument. “Ik kan iedereen verzekeren, als je een melding maakt bij de politie, wordt het sowieso in het systeem gezet. Er kan misschien niet altijd direct iets gedaan worden. Maar misschien komen er nog wel meer meldingen binnen over dezelfde situatie, dan gaat dat allemaal in een dossier. Uiteindelijk heeft de politie genoeg om ook daadwerkelijk te gaan handelen en dan was die ene melding misschien wel het laatste puzzelstukje dat ze nodig hadden. Er wordt dus altijd iets gedaan met een melding, ook als dat niet direct zichtbaar is.”

Cybercrime

De woninginbraken zijn in het hele land de afgelopen maanden gedaald. Dat komt natuurlijk doordat steeds meer mensen thuiswerken in verband met het coronavirus. Maar dat betekent niet dat de criminaliteit stopt. De criminelen zoeken gewoon een andere manier om buit te maken. Dat is nu dus digitaal; cybercrime wordt dat ook wel genoemd.

Deze vorm van criminaliteit komt in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan phishingmailtjes die zogenaamd door de bank zijn verstuurd. Of een webshop die niet levert. Maar ook de WhatsAppjes die de laatste tijd veel rondgaat, waarin iemand zegt een nieuw nummer te hebben en om geld vraagt. Als je niet oppast ben je ineens al je geld kwijt. En dat is niet de bedoeling.

Weerbaarheid

De Week van de Veiligheid gaat dit jaar dan ook vooral om weerbaarheid. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet het slachtoffer worden van criminaliteit? Dat is erg moeilijk,” benadrukt de burgemeester. “Criminelen, online en in het echte leven, zijn je eigenlijk altijd een stap voor. En dus moet je altijd opletten met wat je doet. En daar gaan we je in deze krant bij helpen. Samen kunnen we het eiland steeds wat veiliger maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen