De Beroepscampus in Sommelsdijk gaat zich de komende jaren inzetten voor duurzaamheid binnen de school. Dat is op donderdagochtend 31 maart zwart op wit gezet.
Door Sam Fish
De Beroepscampus biedt onderdak aan diverse onderwijspartners. Zo kun je voor vmbo terecht bij de RGO en de Prins Maurits en voor mbo zijn daar Lentiz en het Albeda College. Deze vier onderwijsinstellingen slaan nu de handen ineen voor de aanpak van duurzaamheid binnen de campus.
Bij de ondertekening was ook wethouder Tea Both-Verhoeven aanwezig. Zij zette namens de gemeente haar handtekening onder het contract. “We vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd bewust met hun omgeving omgaan. Die omgeving is erg belangrijk,” vertelt ze. “Er zijn misschien leerlingen hier die op de basisschool al met Eco-schools hebben gewerkt. Dat is alleen maar een voordeel in deze nieuwe stap.”
Met de ondertekening van het contract wordt aangetoond dat het duurzaamheidsplan niet vrijblijvend is. Het is een toewijding die de diverse onderwijsinstellingen aangaan.
Zowel de vmbo- als de mbo-tak binnen de Beroepscampus komen met een Eco-team. Dat is een groep leerlingen die gaan brainstormen over mogelijkheden. Zij bepalen uiteindelijk ook samen wat er allemaal daadwerkelijk moet gaan gebeuren. De Prins Maurits sluit daar later bij aan, aangezien zij nog niet in de Beroepscampus zitten. “Wij komen na de zomervakantie hier terecht,” vertelt Albert van Heinsberg van het college van bestuur binnen de PM. “Vanaf dat moment zullen onze leerlingen dan ook betrokken zijn bij het duurzaamheidsplan. Aangezien wij hier nog niet zitten, is het moeilijk om daar nu al een bijdrage aan te leveren. We gaan dus 100 procent samenwerken, dat gaat dus gebeuren vanaf het nieuwe schooljaar. Dan zitten we in het nieuwe gebouw en gaat alles helemaal goedkomen.”
Uiteraard zijn de docenten betrokken bij Eco-schools en alle plannen die erbij horen, maar de leerlingen hebben de leiding. “De leerlingen gaan zelf scans uitvoeren en gaan zelf een thema kiezen voor wat ze gaan doen,” vertelt Marja Poelman. Zij is Eco-school Coördinator binnen Lentiz en RGO. “Ze kiezen uit die scans twee onderwerpen waar ze vervolgens een actieplan voor gaan maken. Daarvoor gaan ze ook reclame maken om andere leerlingen en docenten te bereiken. Dus ze worden de aanjager van de verbeteringen die ze zelf voorstellen.
Dat duurzaamheidsplan is geen losstaand iets. Het wordt doorgevoerd in het hele onderwijsplaatje, zo vertelt Connie Teeuwen van het Albeda College. “Binnen het mbo zit binnen elk kwalificatiedossier iets over verantwoord ondernemen, maatschappelijk bewust zijn en omgaan met het milieu. Alle klassen gaan de opdracht krijgen om daar nog eens expliciet naar opzoek te gaan. Dan hebben we ook nog het vak loopbaan en burgerschap. Dat is een soort maatschappijleer. Daar zit het ook in, op alle fronten. Economisch op het gebied van inkoop en gebruik. Het wordt ook een vast agendapunt voor het studentenpanel. En als klap op de vuurpijl gaan we met pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten een project opstarten. Daar gaan ze na de zomer intensief mee aan de slag,” aldus Teeuwen.
Eco-school is een initiatief van de Verenigde Naties waar zo’n 150 scholen in Nederland aan mee doen. Hier op Goeree-Overflakkee zijn dat sowieso al 5 basisscholen en 5 middelbare scholen. En daar komt de Beroepscampus nu dus ook nog bij. Het doel is om een groene school te worden. Energie besparen, afval scheiden en zelfs letterlijk groen worden. Als kers op de taart kun je als school een Groene Vlag ontvangen voor alle inzet.