100 jaar RGO in één boek

Foto: Sam Fish

De RGO in Middelharnis viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Een feestje dat je niet zomaar voorbij kunt laten gaan natuurlijk. Zo is er op 9 september een reünie, is er voor de huidige leerlingen een speciaal jubileumprogramma en er is zelfs een boek geschreven.

Bijna twee jaar lang hebben vijf oud-leerlingen en (oud) docenten gewerkt om het boek invulling te geven, onder wie Ruud Mulder, docent geschiedenis, en Swier Garst, oud-leerling en wiskunde docent.
“We hadden het er drie jaar geleden al over dat het jubileum eraan zat te komen. Sommige collega’s verklaarden mij voor gek dat ik er toen al mee bezig was, maar sommige dingen organiseer je niet in een paar weken,” vertelt Swier. “Er waren nog een paar enthousiastelingen en Ruud wilde de eindredactie wel op zich nemen en zo is het boek ontstaan.”

“Iedereen had zijn eigen tijdperk om te vullen. Zij schreven zelf stukken, samengevoegd met aangeleverd werk en we hebben heel veel informatie uit het jubileumboek van 25 jaar geleden gehaald. We hebben Cees Bogerman en Plony de Jong natuurlijk wel om toestemming gevraagd. Ze waren ons bijna dankbaar dat wij hun boek als bron wilden gebruiken. Zij krijgen op 8 september tijdens de receptie ook het eerste exemplaar overhandigd. De rest krijgt hem een dag later tijdens de reünie,” vertelt Ruud. “Maar zij zijn niet de enige die hebben geholpen. Ik kan wel informatie verzamelen en het in een Word-documentje zetten, maar dan is het nog geen boek.” Voor het in elkaar zetten en ontwerpen van het boek kreeg het team hulp van Antonie Schouten, van Drukkerij Kranse. “Hij heeft heel goed werk geleverd en het was heel interessant om te zien hoe hij dat allemaal doet.”

LEES OOK: Inbraak bij Telecombinatie in Middelharnis. Getuigen gezocht!

Uitdaging
Uiteraard is het samenstellen van een boek niet altijd even makkelijk. “Iedereen liep waarschijnlijk ergens anders tegenaan. Ik had de taak de laatste vijftien jaar te vullen, eigenlijk de tijd dat we in dit nieuwe gebouw zitten, en voor mij was de uitdaging om afstand te bewaren. Voor een geschiedenisboek moet je afstand bewaren om de verhalen goed te kunnen vertellen, en aangezien ik de afgelopen veertig jaar overal met mijn neus bovenop heb gezeten was dat soms nog best lastig om daar een goede middenweg in te vinden,” vindt Ruud, Swier vult aan; “Het is lastig om sommige dingen gevoelig op papier te zetten. Je maakt een boek en niet een schoolkrant over alle incidenten. Je moet het fatsoen bewaren.”

Leuke verhalen
Beide mannen lopen al een tijdje rond op de RGO en kennen dus beiden wel leuke verhalen over de school. “Dit verhaal staat niet in het boek, maar het blijft wel leuk om te vertellen,” zegt Swier. “Toen ik in ’68 hier op school zat had mijn leraar Frans een vliegbrevet en omdat hij dus ook vlieguren moest maken, mochten er af en toe leerlingen mee. Ik dus ook. En we waren op gestegen, zaten net een beetje op goede hoogte en dan zette hij de motor uit. ‘Zo, we gaan een noodlanding oefenen’, zei hij dan, maar dan bleek dat dat op die locatie helemaal niet kon en moesten we maar hopen dat de motor het weer ging doen.”
“We zijn ook een keer naar Goedereede gevlogen,” gaat Swier verder. “Door de lengte van de tuinen kon je daar heel laag tussen de huizen door vliegen. Dood eng was dat. Je kunt wel begrijpen dat ik een kotszakje vol had.”

“In ’47 of ’48 hadden we vanuit de school uitzicht op de tram die hier langsreed. Die ging dan richting het Havenhoofd, maar moest wel eerst de heuvel op, tegenwoordig bij D’n Tuun daar. Het was het bietenseizoen, dus de tram was zwaarder dan normaal. Dan zag je hem dus vertrekken en niet heel veel later zag je hem achteruit weer terug komen rollen, omdat er niet genoeg kracht was om de heuvel op te komen. Dat was hilarisch altijd, niemand lette meer op in de les,” vertelt Ruud lachend. “Door scholieren zijn er hier ook een keer twee trams op elkaar geklapt, dat verhaal kun je terug vinden in het boek.”

LEES OOK:  Merck Hoe Sterck knapt al het hout weer op

Het boek heeft een oplage van 1000 exemplaren, maar bevat ook een ISBN-nummer waardoor het makkelijk na te bestellen is. “Wij, als makers, zijn er heel trots op,” vindt Ruud. Swier: “Het is ook gewoon een heel mooi boek en ik denk dat anderen dat ook wel zullen vinden.”

Reünie
Op zaterdag 9 september vindt de Reünie plaats. Die begint ’s middags in de RGO met een fototentoonstelling en een aantal oud-docenten geeft nog één keer les, aansluitend is er een buffet. ’s Avonds is er voor de reünisten feest in het Prieel in de Staver. Oude schoolbandjes komen dan weer een keer samen en spelen de sterren van de hemel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen