Merck Hoe Sterck knapt alles op

Foto: Sam Fish

Herman Weitkamp was opgevoed en opgeleid tot boer, maar kwam er na zijn studie achter dat hij dat toch niet wilde worden. Een nieuwe studie bracht hem op een ander pad dat hij wel leuk vond; antiekrestaurateur.

“Ik ben in 1994 gestart met mijn bedrijf Merck hoe Sterck. Dat was in Rotterdam en in 2002 verhuisde ik met mijn gezin naar Sommelsdijk en ben ik hier verder gegaan met het werk,” vertelt Herman. “Ik restaureer eigenlijk alles, als het maar van hout is. Stoelen, kasten, bureaus, tafels, noem het maar op.”

“Goeree-Overflakkee heeft niet echt antiek, dus ik moet mijn gebied wel groot houden. Mijn klanten komen uit heel west-Nederland; van Amsterdam tot Middelburg,” vertelt hij. “Al is antiek natuurlijk wel een breed begrip, het is vooral een handelsterm. De regel was vroeger altijd dat iets van 100 jaar of ouder antiek was, maar het is nu niet meer echt te zeggen. Alles van voor de oorlog is antiek, maar het ligt er ook aan hoe iets is gemaakt, in welke stijl en hoe veel het nog waard is. Voor het werk zelf maakt het niet uit of iets antiek is.”

LEES OOK: BeterDichtbij vooral succesvol voor drukke mensen

Uitdaging
“Voor mij ligt de uitdaging vooral bij het uitzoeken welke materialen gebruikt zijn. Lijmsoort, welke lak, dat soort dingen. Het is belangrijk dat je dezelfde producten weer gebruikt,” vindt Herman. “Ik heb onlangs een kussenkast gerestaureerd. Die stammen meestal uit de 16e of 17e eeuw, maar dit was een nagemaakte uit de 19e eeuw. De kast was helemaal verkleurd en dan is het een uitdaging om alles weer netjes te krijgen. Die kasten zijn heel groot en mooi, dus het was heel leuk om te mogen doen.”

Maar soms is het ook wel lastig. “Ik ben nu bezig met een deur waarvan een stukje is afgebroken. De eigenaar wil de deur weer compleet hebben en nu is het aan mij de taak om met hetzelfde soort hout de deur weer te maken, maar wel op zo’n manier dat de kleur van het nieuwe stukje hetzelfde is als de rest van de deur,” vertelt Herman. “Dat is lastig, ja, maar het houdt het ook leuk, anders wordt dit werk al heel snel saai om te doen. ”

Leuk vak
“Ik heb ook wel eens klanten die vragen of ik een meubel nieuw en op maat kan maken voor tegen een bepaalde wand in het huis. Dat doe ik graag hoor,” zegt hij. “Dat kan zijn in nieuwe stijl of oude stijl, dat maakt mij niet uit. Als het maar van hout is. Dat is de enige regel die ik heb, geloof ik. Maar dan heb je wel eens dat de klant een speciale kleur wilt en dat komt dan misschien niet helemaal overeen. Dat kan gebeuren, dan experimenteren we gewoon even verder. Dat is het lastige van kleur, het is heel moeilijk uit te leggen wat de precieze teint moet zijn, maar ook dat is leuk om te doen. Ik vind alles aan mijn vak leuk.”

LEES OOK: Denk mee mee het verkiezingsprogramma van CDA GO!

Fout
Er gaat ook wel eens iets fout. “Uiteraard. Maar er gebeurt eigenlijk niets dat niet op te lossen valt,” laat Herman weten. “Er kan schade ontstaan tijdens de transport van het meubel, of op de werkplaats gaat iets fout. Geen probleem, ik maak het wel.”

Cursusdag
Op zaterdag 2 en donderdag 7 september geeft Herman een restauratiecursus. “Iedereen krijgt uitleg op basis van het werk dat ze leveren. Het wordt dus een hele individuele cursus,” vertelt hij.
Aanmelden kan telefonisch via 06 22 61 85 12 of via de website merckhoesterck.nl. Er is nog plek zat, maar wees er snel bij!

Ben je zelf nou ook lekker handig met hout, maar kun je niet altijd de juiste materialen vinden? Herman heeft ook zijn eigen webwinkel. “Nog niet alles staat erop, hij wordt nog veel uitgebreider. Maar ik verkoop materialen die bijna nergens te vinden zijn,” laat Herman weten. Lijm, lak, schuurmaterialen. Je vindt het op www.houtolie-producten.nl.

Reacties

Cookieinstellingen