Oudste inwoonster (107) Goeree-Overflakkee overleden

Archieffoto: Mevrouw Ras en de burgemeester op haar 106de verjaardag.
Foto: Sam Fish

Mevrouw Cornelia Ras, beter bekend als Tante Cor, blies eerder dit jaar 107 kaarsjes uit. Daarmee was ze de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Was, want helaas is mevrouw Ras op zondag 30 augustus overleden. Eerder dit jaar haalde ze nog het landelijke nieuws toen ze genezen werd verklaard van het corona-virus. En niet alleen de landelijke pers sprak over haar. Haar naam en foto gingen werkelijk de hele wereld over. Ze was namelijk heel even de oudste corona-overlevende ter wereld.

Verjaardagsbezoek

Vanaf 100 jaar gaat de gemeente op verjaardagsvisite bij haar inwoners, ze zijn dan ook meerdere keren langs geweest bij mevrouw Ras. Haar laatste verjaardag in maart echter niet. Het corona-virus was toen net uitgebroken op het eiland en de verzorgingstehuizen gingen op slot.

Wel konden we toen met haar bellen. “Ik voel me oud en versleten, maar verder gewoon goed,” vertelde ze toen. Ze liet weten nog steeds geen medicijnen te slikken en ook haar dagelijkse wandeling deed ze nog trouw. “Het wordt wel minder, alles gaat ook een beetje langzamer. Maar ik probeer nog gewoon elke dag een wandeling te maken.”

Mevrouw Ras

Mevrouw Ras werd geboren op een boerderij in Den Bommel en heeft daar tot haar honderdste jaar zelfstandig gewoond. Ze is nooit getrouwd geweest, maar vond ook niet dat ze moest trouwen puur om te trouwen. “Ik wilde alleen trouwen als ik de juiste man had gevonden en die ben ik nooit tegen gekomen, dus ik ben niet getrouwd,” vertelde ze tijdens een van de bezoekjes van de burgemeester.

Maar eenzaam was ze niet. Ze kreeg regelmatig visite van nichtjes en neefjes. Ook toen ze verhuisde naar woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk.

Ze had ook geen geheim voor haar lange leven, al wijdt haar nichtje Maaike het aan het eten van verse producten. Verse groente uit eigen tuin, vers fruit. “Zelfs de koekjes die ze at bakte ze zelf,” liet Maaike jaren geleden weten. “We aten ook altijd veel brood,” vulde Cor haar nichtje toen aan. “De bakker zei altijd dat wij de grootste broodafnemers van het dorp waren.”

Veel sterkte

Namens Goeree-Overflakkee.Nieuws.nl en de kranten hebben we de laatste jaren mooie gesprekken gevoerd met mevrouw Ras. Ze leek onverwoestbaar en beresterk. Helaas komt aan elk mooi leven een einde, zo ook voor Tante Cor.

Namens de redactie wensen we alle nabestaanden veel sterkte toe met dit moeilijke verlies.

advertentie Mevrouw Ras Tante Cor