105 kaarsjes voor mevrouw Ras

Foto: Sam Fish

Cornelia (Cor) Ras werd 105 jaar geleden geboren op een boerderij net buiten Den Bommel. “Daar heb ik mijn hele leven gewoond, totdat mijn zus 100 werd. Dat was tien jaar geleden,” vertelt mevrouw Ras. Inmiddels heeft ze een prachtig appartement in het Nieuw Rijsenburgh en krijgt ze één keer in de week huishoudelijke hulp. “Ik kan alles nog zelf.”

Door Sam Fish

En dat klopt. Ondanks de longontsteking, waardoor ze in januari ruim twee weken in het ziekenhuis belandde, is de jarige jet nog hartstikke kwiek en doet ze alles nog zelf. “Ik krijg avondeten van de verpleging, maar het bed afhalen en mijn ontbijt en lunch doe ik allemaal zelf. Ik doe de was ook gewoon nog zelf en ik verzorg de planten,” zegt ze. “Alleen de financiële zaken laat ik doen door mijn nichtje hier.” Ze wijst naar Maaike die naast haar zit.

Gezin
Een eigen gezin heeft ze niet, maar Cor geniet van de nichtjes en neefjes die ze nog heeft door haar acht broers en zussen. “Ik wilde niet trouwen om het trouwen,” zegt Cor. “Ik wilde een man omdat ik het wilde en die ben ik nooit tegen gekomen. Ik heb geen man nodig en ik heb me ook nooit eenzaam gevoeld. Ik heb kennissen en vrienden genoeg en zij bleven ook vaak slapen. Ik heb een heel goed leven gehad, en nog steeds.”

Geheim
Mevrouw Ras is met haar 105 jaar de op één na oudste inwoner van Goeree-Overflakkee en ze is op het moment ook twee maanden ouder dan haar zus. “Ze is twee maanden voor haar 105de verjaardag overleden,” vertelt Cor. “Mijn geheim? Ik heb geen geheim.”

“Ze eet altijd verse producten, ik denk dat dat haar geheim wel is,” zegt Maaike. “Verse groente uit eigen tuin, vers fruit, zelfs de koekjes die ze at bakte ze zelf.” “We aten ook altijd veel brood,” vult Cor haar nichtje aan. “De bakker zei altijd dat wij de grootste broodafnemers van het dorp waren.”

LEES OOK: Albert Heijn in actie voor de Voedselbank

Actief
Ondanks haar leeftijd is Cor nog erg actief. “Ze doet op het moment iets rustiger door de longontsteking van een paar weken terug, maar de ene week gaat ze een rondje wandelen, de volgende week gaat ze boeken ruilen, weer een andere week gaat ze eens bij iemand langs,” vertelt Maaike. “Ze is altijd heel actief geweest. Ze maakte kleding en deed dat ook echt heel snel. Daarnaast was ze ook lange tijd leidster van de gezinszorg en heeft ze heel veel gedaan voor het Rode Kruis en de kerk. Ze heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan.”

“Ik wilde ook gaan stemmen vorige week,” zegt Cor. “Maar dat ging niet omdat iemand mijn identiteitskaart heeft gestolen. Ik heb geen idee door wie. Ik was net uit het ziekenhuis terug toen iemand vroeg om mijn ID-kaart en ik heb hem nooit meer teruggekregen.”

Reacties