FOTO’S – Georganiseerde chaos op het Noordzeestrand

Foto: Sam Fish

Het leek wel even een enorme house-party op het strand van Ouddorp, maar niets is minder waar. Vrijdagavond 28 augustus was er een enorme oefening van de hulpdiensten.

Door Sam Fish

Het ging om een grootschalige multidisciplinaire oefening ‘extreem weer’. Dat is een hele mond vol, maar het gaat erom dat er een enorme chaos werd gecreëerd waarin de hulpdiensten hun weg moesten zien te vinden. En of dat lukte. De Ouddorpse Reddingsbrigade, Brandweer Ouddorp, KNRM Ouddorp, het Drone Team van de gemeentelijke brandweer en het Noodhulpteam + van het Rode Kruis haalden álles uit de kast om mensen te redden.

Hulpdiensten

Het waren een hoop toeters en bellen bij elkaar. Verschillende strandgasten wisten dan ook niet wat ze meemaakten. Natuurlijk, het was aangekondigd en bij de post van de reddingsbrigade stond dat het om een oefening ging. Maar de eerste reactie is toch altijd mooi om te zien bij de nietsvermoedende mensen.

Het waren dan ook een hoop hulpdiensten bij elkaar. Sommige van hen spreken voor zich en zijn bekend. Zoals de KNRM, de brandweer en de reddingsbrigade. Maar niet allemaal zijn ze even bekend bij het publiek. Zo helpt het Drone Team van de brandweer bij diverse noodoproepen. Als er bijvoorbeeld een brand is kunnen ze met de drone de brandhaard vinden. Of als er iemand vermist is kunnen ze met warmtecamera’s heel snel en overzichtelijk het terrein verkennen.

Daarnaast is er ook het Noodhulpteam + van het Rode Kruis. Zij zijn een speciaal team dat wordt ingeschakeld bij grote incidenten. Zij zijn medisch getraind en mogen en kunnen meer dan een standaard Noodhulpteam. Het kan dus ook voorkomen dat ze bij een groot evenement met een hogere risicofactor in de buurt klaar staan om te hulp te schieten.

Scenario’s

In principe zou het gaan om zeven slachtoffers met verschillende letsels. Allemaal een eigen verhaal en meldingen die vlak na elkaar binnen zouden komen. Maar er waren zoveel enthousiaste vrijwilligers die slachtoffer wilden spelen dat het er bijna twintig werden. De hulpdiensten wilden oefenen met chaos? Chaos hebben ze gekregen.

De post van de Reddingsbrigade was voor de oefening ingericht als gewondencentrum. Het was de centrale plek waar alle slachtoffers naartoe werden gebracht vanaf de plek van hun ongeluk. En dat waren er dus aardig wat. Zo waren er twee fietsers met beiden een gebroken been na een frontale botsing. Twee mensen die vanaf de uitkijktoren op het strand naar beneden waren gevallen. Een kitesurfer in de problemen, een wespensteek, vermissing, diabetes en een epileptische aanval. En tot slot ook nog een drenkeling

Vrijwilligers

De rol van de drenkeling werd vervuld door Jeroen Koorn. Van beroep is hij treinverkeersleider bij ProRail, maar in zijn vrije tijd is hij onderdeel van het Noodhulpteam + van het Rode Kruis. Vandaag staat hij echter aan de andere kant van de situatie. “Dit is voor alle partijen heel leerzaam,” zegt hij. “Normaal gesproken sta ik aan de andere kant en overleg ik met collega’s, vervul ik mijn taak en proberen we iemand te helpen. Nu ben ik het slachtoffer en kan ik dus ongestoord in me opnemen wat ze met mij doen. Het is een leuke afwisseling.”

En hij is nog een goede drenkeling ook. “Mijn broek droogt heel snel en houdt mijn lichaamswarmte vast. Ik lig misschien niet écht in het water, maar het zand hier is nat,” vertelt hij. En terwijl hij dat zegt schuift hij nog wat verder bij de waterkant vandaan. Het wordt vloed en het water komt dus steeds dichterbij. Hij zou zichzelf lopend kunnen verplaatsen, het is tenslotte ‘maar’ een oefening, maar hij neemt zijn rol serieus. “Ik schuif mezelf bij het water vandaan, zo zien de hulpverleners ook dat ik mezelf uit het water heb gehaald. Ze zien het aan de sporen die mijn schoenen achterlaten.” Op die manier kunnen de hulpverleners dus meteen zien dat hij waarschijnlijk geen ernstig letsel heeft opgelopen.

Extreem weer

De oefening was naar aanleiding van en gebaseerd op de gebeurtenissen van 25 juli 2019. Deze dag was het extreem heet in Nederland en kwamen er enorm veel meldingen binnen van de Maasvlakte. Zoveel meldingen dat er in korte tijd opgeschaald moest worden. Een enorm stressvolle dag voor alle hulpdiensten. Een dag die niet vaak voorkomt, maar het kán dus wel voorkomen. En dus moet daarop geoefend worden.

De oefening is een les voor alle betrokkenen om op te schalen. “Het gaat erom dat we allemaal bij elkaar om hulp kunnen vragen. Het is ook een manier om met stress om te leren gaan,” laat de organisatie weten. “Een chaos als deze is heel heftig, als alle meldingen zo snel op elkaar binnenkomen. Dan moet je weten dat je op elkaar kan en mag bouwen.”

Aan het einde van de avond zijn alle slachtoffers weer veilig terug op de wachtpost van de Reddingsbrigade. Nog even op veilige afstand een drankje met elkaar in het zand voor de post en dan is het tijd om op te ruimen. Het was een geslaagde oefening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen