Mevrouw Ras mag 107 kaarsjes uitblazen

Mevrouw Ras vierde op 17 maart haar 107de verjaardag.
Foto: Maaike de Groot

Het RIVM heeft door de vele corona-besmettingen in Nederland de voorzorgsmaatregelen wat aangescherpt. En natuurlijk gelden die ook voor Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Eén van de maatregelen die de gemeente nu heeft getroffen is dat ze zeker tot en met maandag 6 april niet op bezoek gaan bij mensen die binnen de risicogroepen. En daar hoort mevrouw Ras ook bij. Zij is de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee en vierde op dinsdag 17 maart haar 107de verjaardag. De afgelopen zeven jaar kwam daarom de burgemeester bij haar langs. Dit jaar dus helaas niet.

Ook wij als pers waren niet welkom. Jammer, maar zeer begrijpelijk. We willen natuurlijk niet onze oudste inwoonster kwijt door zo’n stomme actie. Maar gelukkig bestaat er zoiets als telefoons en konden we de jarige Jet gewoon even spreken.

“Ik voel me oud en versleten, maar verder gewoon goed,” laat ze weten. Ze vertelt dat ze nog steeds geen medicijnen slikt en dat ze ook nog altijd rondjes loopt door het gebouw. “Het wordt wel minder, alles gaat ook een beetje langzamer. Maar ik probeer nog gewoon elke dag een wandeling te maken.”

Bezoek burgemeester

Door de aangescherpte maatregelen mag mevrouw Ras buiten haar nichten Maaike en Wilma geen bezoek ontvangen. Dus ook niet van de burgemeester. Gelukkig kon er even gebeld worden met mevrouw Ras. “Het is jammer dat ze niet kon komen, we hebben het altijd heel gezellig op mijn verjaardag. Maar je doet er niets aan. Volgende keer beter,” vindt mevrouw Ras.

De burgemeester heeft laten weten dat ze het jammer vindt dat ze niet langs mag. “Ik vind het heel jammer dat ik door de huidige maatregelen niet bij mevrouw Ras op bezoek kan om haar te feliciteren met haar 107de verjaardag. Zij is de oudste inwoonster ooit van Goeree-Overflakkee en ik heb altijd mooie gesprekken met mevrouw Ras. Maar gezien haar hoge leeftijd kunnen we geen enkel risico nemen. Zodra het veilig is, ga ik haar graag alsnog bezoeken.”

Op tijd jarig

Op zondag 15 maart werd bekend dat een bewoner van het Nieuw Rijsenburgh positief getest is op het corona-virus. Daarmee zijn ook de maatregelen binnen het verpleeghuis aangescherpt. “Er mag vanaf nu helemaal geen bezoek meer komen,” laat nicht Maaike weten aan de telefoon. “Wij mogen nu nog op bezoek, maar dat wordt waarschijnlijk ook vroegtijdig afgekapt. Ze nemen geen enkel risico meer. Tante Cor is dus precies op tijd jarig. Eén dag later en we hadden het niet met haar kunnen vieren.”Mevrouw Ras verticaal

Zelf maakt mevrouw Ras zich niet zo druk om het virus. “Het is allemaal oppassen,” zegt ze. “We mogen bijna niks meer, maar dat is misschien maar beter ook. Ik maak me in ieder geval niet zo druk om.”

Oudste van het eiland

Mevrouw Ras is met haar 107 jaar de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee. “Ik weet niet zo goed hoe dat moet voelen, mensen vragen dat wel vaker,” zegt ze. “Het is niet echt iets waar ik trots op ben, want ik kan er zelf niets aan doen. Sommige mensen dat ik heel flink ben, maar ik heb dit helemaal niet zelf in de hand.”

Een geheim heeft ze ook niet. Ze doet alles gewoon op haar eigen manier. Jaren terug vertelde ze eens dat ze alleen koekjes eet die ze zelf heeft gemaakt. “Maar of dat nu echt zorgt voor een lang leven…”

Wil je niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!