Dinsdagavond 10 oktober 2017 vond de startbijeenkomst voor het Donkere Dagen Seizoen 2017-2018 plaats in Het Diekhuus in Middelharnis.
De avond stond in het teken van het thema ‘verdachte situaties’. De bijeenkomst is het startsein van het Donkere Dagen Offensief, een gezamenlijke actie van buurtpreventieteams, politie en gemeente. De actie is bedoeld om inwoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen op het gebied van inbraakpreventie.
Veel leden van de buurtpreventieteams op Goeree-Overflakkee woonden de bijeenkomst bij. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman sprak een openingswoord waarin ze het belang van buurtpreventie benadrukte: “Dankzij de vrijwillige inzet van leden van de buurtpreventie, krijgen inbrekers minder makkelijk de kans om hun slag te slaan.”
LEES OOK: Kinderpolitie maakt Ooltgensplaat veiliger
Startbijeenkomst
Na de opening gaf de heer Hiralal, werkzaam bij de politie, uitleg over het waarnemen en observeren van afwijkend gedrag en verdachte situaties en hoe het menselijk brein daarop reageert. De Toneelvereniging ‘Stad’ uit Stad aan ‘t Haringvliet beeldde daarna aan de hand van diverse sketches, verdachte situaties uit. Aansluitend ging de politie met de buurtpreventieleden in gesprek over hoe men met dergelijke situaties om zou gaan. Mevrouw De Jong, teamchef van Basisteam Haringvliet van de politie, sloot vervolgens de avond af. Na afloop was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en onderling ervaringen uit te wisselen. De gemeente kijkt positief terug op een goedbezochte en leerzame startbijeenkomst.
Nationale Week van de Veiligheid
De startbijeenkomst valt traditiegetrouw in de nationale Week van de Veiligheid. Week 41 (9 tot en met 15 oktober 2017) staat jaarlijks in het teken van veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober, neemt de kans op criminaliteit toe. Inwoners en ondernemers kunnen veel ellende voorkomen, door goed voorbereid het Donkere Dagen Seizoen in te gaan. De gemeente gebruikt deze week om samen met politie veiligheid bij ondernemers en inwoners extra onder de aandacht te brengen. Dit doet de gemeente door diverse activiteiten te organiseren en veiligheidstips en preventiemaatregelen te delen.
Buurtpreventie
Inmiddels zijn er twaalf buurtpreventieteams actief op Goeree-Overflakkee. De taak van een buurtpreventieteam is een bijdrage leveren aan het voorkomen van inbraken. Inwoners zetten zich gezamenlijk in voor een veilige en leefbare buurt en doen dit samen met de politie, de woningcorporaties en de gemeente.
LEES OOK: Buurtpreventie ook iets voor jou?
Meer informatie
Kijk voor meer informatie en voor aanmelding als lid van een buurtpreventieteam op www.goeree-overflakkee.nl/buurtpreventie of neem contact op met het Klant Contact Centrum via het algemene telefoonnummer 14 0187 . Meer informatie over de Week van de Veiligheid is te vinden op www.deweekvandeveiligheid.nl .