Buurtpreventie iets voor jou?

Foto: Sam Fish

De start van het nieuwe buurtpreventie jaar staat weer voor de deur. In oktober start het nieuwe seizoen dat traditiegetrouw wordt afgetrapt met het Donkere Dagen Offensief, een actie in samenwerking met de politie en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Ondanks dat het in de zomer langer licht is, was de buurtpreventie gewoon alert. “We zijn in de zomermaanden ook doorgegaan met patrouilleren. Wel met een iets kleinere groep, maar dat maakt niet uit. Het is vooral zichtbaarheid en praatjes maken met mensen. Blijkbaar is nog steeds niet iedereen op de hoogte van onze aanwezigheid,” vertelt Leonard Hoek, coördinator van het team in Sommelsdijk. “We zijn van alle markten thuis. Natuurlijk letten we op verdachte situaties, maar als we er toch lopen houden we ook in de gaten of de achterpaden goed verlicht zijn, of mensen hun garages wel dicht hebben gedaan en auto’s die niet op slot staan vallen ook af en toe op.”

Buurtbewoners
De leden van buurtpreventie lopen in principe gewoon rond in de wijk, maar gaan ook wel eens gericht te werk. “Buurtbewoners geven ons wel eens tips. Ze horen of zien soms iets raars gebeuren en dat geven ze aan ons door. Wij gaan dan op die plek gewoon iets vaker kijken en we houden alles goed in de gaten. Dat geeft een hoop rust bij de mensen, ze voelen zich veiliger als ze ons voorbij zien lopen,” legt Leonard uit. “Maar ook plekken waar veel jeugd rondhangt bezoeken we iets vaker en als er een specifieke melding binnenkomt via GOalert gaan we er ook met een paar leden van het team op af.”

LEES OOK: Gratis EHBO-cursus voor vrijwilligers

Donkere Dagen Offensief
Het Donkere dagen Offensief is een gezamenlijke preventieactie van de buurtpreventieteams, de politie en de gemeente, die gericht is op het tegengaan van woninginbraken. De start hiervan wordt jaarlijks gemarkeerd door een bijeenkomst van alle buurtpreventieteams op Goeree-Overflakkee, de gemeente en de politie. Het startsein is al een keer gegeven in de Staver, vorig jaar gingen de teams naar de politieacademie in Ossendrecht en dit jaar vindt het plaats in het Diekhuus in Middelharnis. Wat daar voor speciaals gaat gebeuren is nog niet bekend.

Versterking
Uit cijfers blijkt dat dat de teams werken, dit jaar is er zelfs een laagterecord aan inbraken op Goeree-Overflakkee. “We zijn bijna slachtoffer van ons eigen succes,” zegt Lobke Blokland, coördinator van het team in Stellendam. “Maar ondanks het succes hebben we nog altijd mensen nodig die ons komen versterken.” Wil jij nou ook je steentje bijdragen? Kijk dan op de website www.goeree-overflakkee.nl/buurtpreventie. Kijk naar het adres van het team in je dorp om je rechtstreeks aan te melden. Mocht er nog geen team in jouw dorp zijn, vul dan het formulier in. Zodra er voldoende vrijwilligers zijn zal de gemeente een informatieavond organiseren om tot een team te komen.

112-dag
Op zaterdag 23 september is er de 112 dag. Een dag die in het teken staat van veiligheid thuis en op straat. Naast standjes van de EHBO, brandweer en politie zal er ook een standje van de buurtpreventie op Goeree-Overflakkee aanwezig zijn met vrijwilligers. Schroom niet om te vragen naar extra informatie. Aanmelden kan daar ook. De 112 dag vindt plaats op het Spuiplein in Middelharnis (achter D’n Diek) en duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Buurtpreventie
Het eerste buurtpreventieteam van Goeree-Overflakkee startte in 2006. Sinds dien zijn de inbraken met vijftig procent gedaald. Inmiddels heeft bijna elk dorp een buurtpreventieteam rondlopen.

Reacties