VVD-kamerleden bezoeken Flakkee

Foto: Sam Fish

Op initiatief van de afdeling Goeree-Overflakkee bracht een aantal VVD-kamerleden op maandag 7 november een bezoekje aan Flakkee.

De groep startte aan het begin van de middag in Ouddorp waar zij met Matthijs Zeelenberg in gesprek gingen over de wooneconomie van het eiland, waarna de tocht zich voortzette naar de andere kant van het eiland; Oude-Tonge.

De groep werd ontvangen op het erf van Tonnie van Peperstraten. Hij is akkerbouwer en makelaar en bedacht in 2011 een concept waarbij hij zijn akkerbouwtak zou verduurzamen door volledig CO2 neutraal te zijn. Hij startte Greenpoint op. Een merk waarmee hij de productie en levering van waterstof in gang zet.
Inmiddels zijn de plannen zelfs al zo ver gevorderd dat er in januari 2017 al wordt gestart met de bouw van een waterstof tankstation.

LEES OOK: 72 mantelzorgers in het zonnetje gezet

Daarnaast heeft Van Peperstraten zonnepanelen op de daken van de bewaarloodsen geplaatst en wordt het regenwater gezuiverd en gebruikt voor de gewassen op zijn land. De bedoeling is zelfs dat het water geven op het land in de toekomst door drones wordt gedaan.

Rijden op waterstof
“Het nieuwe tankstation is allereerst bedoeld voor de mobiliteit van bussen. Het plan is namelijk dat er elke dag vier bussen op waterstof rijden tussen Rotterdam Zuidplein en Dirksland Ziekenhuis”, legt Tonnie van Peperstraten uit. “Het is ook vrij makkelijk om een volledig elektrische auto om te zetten naar een waterstofauto”. Uiteindelijk gaat Tonnie met Greenpoint ook waterstof leveren aan het buitenland en wordt er een start gemaakt met waterstof treinen in Groningen, Drenthe en Friesland, aangezien veel treinen daar nog steeds op diesel rijden.

Energy Island
Ook wethouder Arend-Jan van der Vlugt was aanwezig bij het bezoek en hij gaf door middel van een presentatie een kleine rondleiding over het eiland. De dieren die hier in het wild leven, de windmolens, velden met zonnepanelen, de zeehondenopvang, de visserij en natuurlijk het doel; “We willen in 2020 volledig energie neutraal zijn en we zijn zeer goed op weg”, vertelt hij. “Op dit moment zijn we 40 tot 45 procent energie neutraal en als we doorgaan op dit tempo zijn we in 2020 maar liefst 130 procent neutraal, dan wekken we dus meer groene energie op dan wat we gebruiken. Dat zou betekenen dat we het ook kunnen doorverkopen aan de omliggende gebieden”.

LEES OOK: Aandacht voor Week tegen Kindermishandeling

“Wat ons echt een zetje de goede kant op zal geven is de nieuwe getijdencentrale bij de Brouwersdam. Dat wekt niet alleen veel energie op, maar het zorgt er ook voor dat het water en het leven in het water verbetert. Door het afsluiten van de dam is er namelijk een hoop stuk gegaan in het Haringvliet”, legt de wethouder uit. “Zie het als een verbetering van de Delta Werken. Als je als Nederland op de kaart wil blijven als waterland, dan moet je blijven vernieuwen en verbeteren. En met de komst van de getijdencentrale komt er een hoop verbetering en vernieuwing, op meerdere fronten”.

Het doel om in 2020 volledig energieneutraal te zijn ontstond een aantal jaar geleden, toen was er nog sprake van dat Goeree-Overflakkee de eerste gemeente in Nederland zou zijn die volledig energie neutraal zou zijn. “Texel heeft ons helaas ingehaald, maar heel Texel heeft net zo veel inwoners als wij hier in Stellendam, dus eigenlijk zijn we nog steeds de eerste gemeente in Nederland”, grapt Van der Vlugt afsluitend.

vvd-kamerleden-bezoeken-go-2 vvd-kamerleden-bezoeken-go-1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen