Zonnetje voor 72 mantelzorgers

Foto: CDA Goeree-Overflakkee

Mantelzorgers verdienen meer waardering!

Daarom heeft het CDA Goeree-Overflakkee zaterdag 5 november ruim zeventig mantelzorgers – die door bekenden waren opgegeven – een bezoekje gebracht. Door de mantelzorgers een kleinigheidje aan te bieden en hen een persoonlijk bezoekje te brengen wil het CDA de waardering voor hun zorg ook daadwerkelijk overbrengen.

Voor het vijfde jaar op rij ging het CDA Goeree-Overflakkee het eiland over om in alle dorpen de opgegeven mantelzorgers te verrassen en te luisteren naar hun persoonlijke verhalen. Een activiteit in het kader van de ‘Dag van de Mantelzorg’, waarbij de raadsleden Robert van Papeveld (Middelharnis), Dirk Pijl (Goedereede) en Tea Both-Verhoeven (Dirksland), het bestuur onder leiding van Lobke van Oorschot-Coppens (Achthuizen) en de vrijwilligers van de christendemocratische volkspartij gezamenlijk optrekken.

LEES OOK: Aandacht voor Kindermishandeling!

Noorse koeken van ‘ BijTante Agaath’
Dit jaar heeft het CDA de mantelzorgers een Noorse Koek overhandigd van cadeauwinkel en lunchroom ‘Bij Tante Agaath’ uit Rockanje. Hier werken mensen die door hun beperking ondersteuning nodig hebben en zo de mogelijkheid krijgen tot een zinvolle dagbesteding, die vergelijkbaar is met regulier werk.

CDA: zuinig zijn op mantelzorgers
Mantelzorgers betalen de rekening van de grote zorghervormingen en bezuinigingen die de landelijke regeringspartijen VVD en PvdA hebben doorgevoerd. Mantelzorgers willen graag zorgen, maar dreigen overbelast te raken doordat professionele hulp en steun wegvalt. Het CDA wil dat het hun makkelijker wordt gemaakt.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer heeft onlangs nog vele voorstellen gedaan om mantelzorgers minder te belasten. Zo moet volgens haar meer oog komen voor de verschillende soorten mantelzorger. Ook is concrete ondersteuning nodig, zoals dagopvang van voldoende kwaliteit. Mantelzorgers moeten verder een duidelijke positie krijgen tijden het zogenoemde keukentafelgesprek, waar doorgaans de zorgbehoefte wordt geïnventariseerd. Verder vindt ze dat mantelzorgers moeten kunnen zeggen hoeveel zorg ze denken aan te kunnen.

CDA wil zorgbonus voor mantelzorgers
Door de bezuinigingen van het kabinet op de zorg voor ouderen en zieken, is veel van die zorg terechtgekomen bij familieleden en mantelzorgers. Op die manier is de samenleving veel geld bespaard, maar de mantelzorgers lopen wel aan tegen extra kosten of inkomensverlies. Dat vindt het CDA niet terecht. In het conceptverkiezingsprogramma van het CDA pleit de partij dan ook voor een mantelzorgbonus. Familieleden die langdurig mantelzorg verlenen zouden een belastingvoordeel moeten ontvangen voor het verlies aan inkomsten of de extra kosten die zij maken.

LEES OOK: Haringvlietsluizen uitgeroepen tot Rijksmonument

Mantelzorgbeleid gemeente Goeree-Overflakkee
Ook in de lokale politiek is mantelzorgbeleid een belangrijk onderwerp. Op initiatief van het CDA Goeree-Overflakkee zijn de mogelijkheden voor respijtzorg verruimd. Zo krijgen mantelzorgers de mogelijkheid om tijdelijk hun zorgtaken aan een ander over te dragen, waardoor mantelzorgers bijvoorbeeld wél een weekje op vakantie te kunnen.

meneer-dekker-sommelsdijk mevrouw-bogerman-den-bommel mevrouw-hopman-achthuizen mevrouw-jordaan-sommelsdijk

Reacties

Cookieinstellingen