Bibliotheek en Rabobank trekken in bij Museum Ouddorp

Foto: Sam Fish

Donderdag 1 september is het begin van een nieuw tijdperk.

De Rabobank en de bibliotheek in Ouddorp zijn door geldproblemen genoodzaakt om te verhuizen. “Het begon eigenlijk als een grapje. Paul en ik zaten koffie te drinken en ik zei tegen hem dat ze maar gewoon met ons mee moesten komen, want ik kan mijn collega’s niet missen”, vertelt Gerdie Schellevis namens de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

En collega’s dat zijn ze zeker. Al veertien jaar delen de bibliotheek en de Rabobank het pand aan de Hofdijksweg 20 in Ouddorp. “Het was misschien een grapje, ja, maar het was eigenlijk wel een geweldig idee. We zijn ook meteen gestopt met zoeken naar een pand voor onszelf”, zegt Paul Kiekeboom van de Rabobank in Ouddorp.
De Gemeente Goeree-Overflakkee rolde het balletje nog iets verder de goede kant op door voor te stellen om samen te gaan met het museum in het Raad- en Polderhuis. “Mensen zijn bang dat we heel veel ruimte in het museum gaan verliezen, maar dat is niet zo. Nieuwe kansen als deze vind ik zelf heel prettig, dus we zien wel wat ervan komt. Ik sta er in ieder geval erg positief in”, zegt Pau Heerschap namens het museum.

LEES OOK: Vijf korte films over Goeree-Overflakkee

Verbouwing
Natuurlijk kan het Ouddorps Raad- en Polderhuis niet helemaal blijven zoals het was. De gemeente heeft daarom architectenbureau InVorm uit Schiedam in de hand genomen. “Het eerste idee was om op de begane grond de bibliotheek en de Rabobank te huisvesten en op de bovenverdieping het museum, maar de architecten van InVorm lieten ons zien dat we helemaal niet hoeven op te splitsen. We kunnen er gewoon één prachtig geheel van maken”, vertelt Pau.

Het gebouw wordt aan de binnenkant helemaal verbouwd. Er komt een huiselijke sfeer met vloerbedekking, er komt een lift in het pand zodat het voor iedereen toegankelijk is en dat alles met respect voor het oude pand. “De drempel aan de voorkant wordt ook aangepast, daar krijgen we namelijk al een aantal jaar klachten over”, zegt Pau. “Op deze manier wordt het echt een meerwaarde voor de kern en een aanwinst voor de middenstand”.

Moderner
Niet alleen wordt het Raad- en Polderhuis gemoderniseerd met een lift, maar er wordt ook wifi geïnstalleerd. “Het zou ons ook enorm leuk lijken om zuilen te krijgen waarbij je op een knopje drukt en dat er dan een verhaal wordt verteld over het stuk museum waar je op dat moment tussen staat”, zegt Pau. “Maar dat zijn toekomst dromen, zover zijn we nog niet”.

Daarnaast krijgt het museum ook een nieuw logo. “De naam van het pand blijft natuurlijk het Ouddorps Raad- en Polderhuis, maar het museum gaat voortaan Museum Ouddorp heten”, verklapt Pau. “Het wordt heel interactief en samen werken we aan een mooie toekomst”.

LEES OOK: GO Pink – Een evenement vol liefde

Samenwerking
Een samenvoeging van drie zeer verschillende partijen vraagt natuurlijk wel om een bijgespijkerde kennis. “Het is belangrijk dat iedereen weet welke collecties er zijn en waar je moet zijn voor bepaalde zaken. We moeten allemaal de klanten kunnen helpen”, zegt Richard van Maurik, ook namens de Rabobank.
“Gelukkig hebben we altijd wel dezelfde mensen op de vloer, dus dat schept ook een band. We komen hier allemaal vandaan, dus we kennen de verhalen en de mensen. Dat is belangrijk”.

Indeling
Om die samenwerking nog beter in beeld te brengen komen de museumstukken tussen de boekenkasten te staan. De thema’s worden daarbij grotendeels op elkaar afgestemd. Daarnaast worden de kinderboeken op de bovenverdieping uitgestald en de boeken voor volwassenen zijn te vinden op de begane grond. De werknemers van de Rabobank krijgen hun werkplek in de leeshoek.
“Natuurlijk zijn er ook aparte ruimtes waar we klanten mee naartoe kunnen nemen als het over persoonlijke- of privé zaken gaan, maar over het algemeen zitten we gewoon gezellig tussen alle mensen. Dat maakt ons toegankelijker en het schept een nog betere band met de mensen in Ouddorp”, zegt Richard.

“De oude Raadszaal blijft ook hetzelfde, hoor”, zegt Pau. “Het is niet zo dat mensen ineens hoeven te trouwen tussen de boekenkasten. Dat kan nog gewoon in de Raadszaal. Maar die gaan we wel voor meer dingen gebruikten dan alleen bruiloften. We gaan er lezingen geven, kleine concerten, bijeenkomsten en je kunt er vergaderen. Het kan ook voorkomen dat we er een speciale collectie van het museum neerzetten”.

LEES OOK: Drie inwoners genaturaliseerd

Oud en vertrouwd
Er verandert natuurlijk een hoop, maar er blijven ook vele dingen hetzelfde. “Er hoeft niemand ontslagen te worden, bij geen van ons drieën niet, dus dat is erg fijn. En ook alle prijzen blijven hetzelfde als dat ze nu zijn”, drukt Gerdie iedereen op het hart.
Daarnaast is het pand in de zomer zes dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, alleen op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en dan is er niemand van de Rabobank aanwezig. In de winter zijn het museum, de bibliotheek en de Rabobank geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

“Ook blijft de pinautomaat gewoon in het dorp”, verzekert Paul iedereen. “We weten nog niet precies waar, hij blijft zolang nog even op de oude plek zitten tot we een geschikte plek daarvoor hebben gevonden”. De geldstortautomaat verhuist echter wel naar Middelharnis. “Daar zitten altijd mensen die kunnen helpen en dat kunnen we hier in Ouddorp niet garanderen. De mensen hier in Ouddorp hebben vaak behoefte aan advies en daar staan we gewoon klaar voor”, aldus Paul.

Per 1 september zullen de bibliotheek en de Rabobank te vinden zijn in het Ouddorps Raad- en Polderhuis. De officiële opening laat nog even op zich wachten, die is op vrijdag 21 oktober.


Dit artikel is ook te lezen in het Ons Eiland van donderdag 25 augustus. Het artikel is geschreven voor het Ons Eiland en mocht in overleg ook hier geplaatst worden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen