Premiere ‘Portret van een Eiland’

Foto: Sam Fish

Goeree-Overflakkee en haar inwoners kennen een diepgaande relatie met water.

Water vormt het eiland en de levens van de eilanders. In voor- en tegenspoed, vroeger, nu en in de toekomst. ‘Portret van een eiland’ vertelt dit unieke en meeslepende verhaal in vijf korte films: in elke film is een inwoner  geportretteerd. De films worden op 10 september voor het eerst vertoond tijdens Open Monumentendag. Maar ook lang daarna zijn ze op diverse andere plekken op het eiland te zien. Het is een geschenk van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee aan het eiland.

Portret van een eiland
In een documentairereeks van vijf korte ‘belevingsfilms’ portretteert regisseur Jeroen Pool (bekend van documentaires voor onder andere  de VPRO en Klokhuis) het verhaal van Goeree-Overflakkee, haar inwoners en de link met water. Elke film is een combinatie van karakteristieke erfgoedlocaties en het persoonlijke verhaal van één eilandbewoner. Pool laat de kijker zo kennismaken met het eiland, haar prachtige erfgoed en de intrigerende verhalen die daarbij horen. Al dat erfgoed is verbonden door die ene link: water.

LEES OOK: Nieuw skatepark officieel open in Sommelsdijk

Inwoners in de hoofdrol
De films volgen vijf cycli uit het menselijk leven. Voor elke fase vertelt een eilander zijn/haar verhaal. Zo komt Cor Kik aan het woord over de watersnoodramp; Zwemdocente Ellen Knöps vertelt over de noodzaak van zwemles; Rianne van der Valk en Ted de Jager nemen de kijker mee naar de recreatieve kant van water; Ex-visser Jaap Tanis doet zijn verhaal over de uitdagingen die zijn familiebedrijf kent in de visserij; Verloskundige Heleen de Geus-Goedegebuur wordt tot slot gevolgd tijdens haar werk, dat steeds een nieuw leven brengt.

Première op zaterdag 10 september
De films gaan zaterdag 10 september tijdens Open Monumentendag op diverse locaties op het eiland in première. Op twee locaties zijn filmmaker Jeroen Pool en enkele hoofdrolspelers aanwezig om vragen uit het publiek te beantwoorden en samen met hen te toasten op het prachtige eiland.

De films zijn te zien van 11.30 tot 12.30 uur in het Raadhuis van Middelharnis aan de Raadhuisstraat 1 en van 14.00 tot 15.00 uur in het R.T.M. museum in Ouddorp aan de G.C. Schellingerweg 2.

Reacties