Column – Down Under, een absolute droombestemming

Foto: Ilse Koedooder

Een vakantie is heerlijk, maar niet iedereen heeft de tijd en energie om alles helemaal uit te pluizen. Daarom zet Travel Counsellor Ilse Koedooder elke maand in haar column de beste tips op een rijtje. Dat niet alleen, ze is ook bereid om alle touwtjes uit handen te nemen om te zorgen dat je alleen maar hoeft te ontspannen.

Door Ilse Koedooder

Droom jij er ook van om de Sydney Opera House, Bondi Beach, Ayers Rock en de Great Ocean Road in het echt te zien? Laat deze kans niet liggen en maak een rondreis door Australië. Het is echt een prachtig en divers land waar je nog heel lang aan terug zult denken.

Sydney

Met Australië heb ik grote affiniteit, aangezien ik vier jaar in Sydney heb gewoond. Door deze ervaring en mijn jaar als backpacker kan ik niet anders zeggen dan dat Australië een droombestemming is.

Sydney is een prachtige stad die veel te bieden heeft aan een reiziger. Het is fantastisch om Sydney Opera House en Harbour Bridge in het echt te zien. Het blijft een hoogtepunt van deze stad en helemaal met de viering van Oud & Nieuw.

Je kunt er ook voor kiezen om met begeleiding helemaal naar boven te lopen op de Harbour Bridge. Dán heb je pas echt een waanzinnig uitzicht over de stad. Ook in de avonduren is dit mogelijk. Na alle bezienswaardigheden van de stad te hebben gezien, kun je een heerlijke duik nemen op Bondi beach of Manly beach.

Wil je juist even ontsnappen aan de drukte van de stad? Geen paniek. In ongeveer 90 minuten rijd je naar de Blue Mountains, met als hoogtepunt de Three Sisters. In dit National Park vind je steile rotswanden en ravijnen, regenwouden en prachtige watervallen. Er zijn voldoende wandelroutes om echt even te genieten van de rust en natuurgeluiden.

Oostkust

De oostkust van Australië is een opeenstapeling van alleen maar bezienswaardigheden. Wanneer je graag surft of wilt gaan surfen, dan is Byron Bay in de staat New South Wales de ideale bestemming.

Brisbane in de staat Queensland is een gemoedelijke stad met een eigen namaak strand. Heerlijk om na een warme dag naartoe te gaan. In de nabije omgeving van Brisbane ligt Australian Zoo van Steve Irwin die helaas in 2006 is overleden. De dierentuin is absoluut een bezoek waard. Leuke shows die worden opgevoerd en een groot aantal dieren die bezichtigd kunnen worden.

Verder naar het noorden zijn de bezienswaardigheden Fraser Island en Whitsunday Islands. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld met genoeg activiteiten voor iedereen. Zo kan er gekozen worden om zelf te rijden in een kleine groep of volledig in groepsverband. Wat een ervaring om over het strand te rijden en te genieten van de natuur. Op het eiland zijn een aantal prachtige meren die bezocht kunnen worden. De Whitsunday Islands bestaan uit 74 eilanden in de oceaan. Dat is geweldig om te zien natuurlijk, maar het échte hoogtepunt is Whitehaven Beach. Dat is een prachtig wit strand met een fenomenaal uitzicht.

Ayers Rock bij zonsopkomst
Ayers Rock bij zonsopkomst. Foto: Ilse Koedooder

Wandelen

De Outback van Australië is totaal anders. Heel bizar om te zien dat het land zo uitgestrekt is dat je nauwelijks andere voertuigen tegenkomt op de weg. De Outback staat bekend om Uluru; de heilige rots van de Aboriginals. Die ziet er waanzinnig uit tijdens zonsopkomst en zonsondergang. De rots verandert continue van kleur. Op de rots zijn ook tekeningen te zien van Aboriginals. Je mag de rots niet beklimmen, maar er wel omheen lopen. In totaal is dat zo’n 10 kilometer. Een peulenschil voor de getrainde hiker, maar nog steeds goed te doen voor de recreatieve wandelaar.

Naast Uluru liggen de Olga’s. De Olga’s bestaan uit verschillende rotsen naast elkaar. En wil je graag wandelen? Dan is het National Park Kings Canyon iets voor jou. Na een stevige klim wandel je bovenop de bergen met een prachtig uitzicht.

Zo’n 300 kilometer ten oosten van Darwin, in het noorden van Australië, ligt het Kakadu National Park. Een mooi park waar je heerlijk kunt wandelen en de invloed van de Aboriginals duidelijk wordt. Tijdens het wandelen zie je veel tekeningen van deze oorspronkelijke bewoners. Een andere bezienswaardigheid zijn de watervallen Twin Falls en Jim Jim Falls.

Westkust

De westkust van Australië is voornamelijk voor natuur liefhebbers. Bij Ningaloo Marine Park zijn veel mogelijkheden om te snorkelen of te genieten aan het strand. Datzelfde geldt voor het plaatsje Coral Bay.

Wat zéker een aanrader is aan de westkust is Monkey Mia. Dit plaatsje staat bekend om de dolfijnen die ‘s ochtends naar de kust komen om gevoerd te worden. Met een beetje geluk bestaat de kans dat je zelf een dolfijn mag voeren!

Ten noorden van Perth ligt het Nambung National Park. In dit park staan duizenden kalkstenen pilaren en naalden genaamd ‘de Pinnacles’. Hier mag je met eigen vervoer doorheen rijden. Perth is een gezellige, kleine stad om prima een aantal dagen te verblijven.

Twelve Apostles
Twelve Apostles. Foto: Ilse Koedooder

Zuidkust

Onder de leuke stad Adelaide ligt Kangaroo Island. Een heel mooi eiland waar je de mogelijkheid heeft veel wildlife te zien zoals kangoeroes, koala’s en zeehonden. Wat zo leuk is aan dit eiland is dat je ook kunt zandboarden op een kleine Sahara. Geweldig!

De mooiste weg van Australië is toch wel de Great Ocean Road gelegen tussen Adelaide en Melbourne. Op deze route rijd je een stuk langs de kust met uitzicht op waanzinnige rotsformaties in de oceaan met als hoogtepunt de Twelve Apostles. Ik kan echt iedereen aanraden om hier te gaan rijden om al het natuurschoon te ervaren.

Naast Sydney is Melbourne ook een geweldige stad. Ondanks het feit dat het vier seizoenen op één dag kan hebben. Met de toeristische tram kun je door het centrum van Melbourne rijden en een bezoek brengen aan de cottage van James Cook in Fitzroy Gardens. Daarnaast kunt je ook Rialto Observation Deck en uiteraard Rod Laver Arena bezoeken. Hier wordt het tennistoernooi Australian Open gehouden.

Net onder Melbourne ligt Phillip Island. Bij zonsondergang komen de pinguïns aan wal. Heel bijzonder om mee te maken!

Hulp

Ben je ook zo enthousiast geworden over Australië en zou je het land graag eens met eigen ogen zien? Laat mij dan de perfecte reis voor je samenstellen. Wat dacht je van een rondreis met een camper of met de trein naar de Outback. De mogelijkheden zijn oneindig in dit fascinerend land.

Ik help je graag met de reisplannen. Neem zeker contact met mij op, dan kan ik samen met jou je wensen bespreken. Ik kan langs komen op een tijdstip dat jou schikt. Ook in de avonden en weekenden.

Tot gauw,

Ilse Koedooder
[email protected]
06-29522570

Of bezoek mijn websiteFacebook of Instagram voor nóg meer inspiratie.

Andere columns van Ilse

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen