Column; Een cruise vakantie moet u echt ervaren!

Foto: Ilse Koedooder

Een vakantie is heerlijk, maar niet iedereen heeft de tijd en energie om alles helemaal uit te pluizen. Daarom zet Travel Counsellor Ilse Koedooder elke maand in haar column de beste tips op een rijtje. Dat niet alleen, ze is ook bereid om alle touwtjes uit handen te nemen om te zorgen dat u alleen maar hoeft te ontspannen.

Column door Ilse Koedooder

Wat houd ik van cruisen. Zodra ik de steiger van het schip voor de eerste keer betreed, ervaar ik een onbeschrijfelijk gevoel van geluk dat ik mag gaan cruisen. Wat is het zalig om mij niet druk te maken over een verblijfplaats in de avond. Het is gewoon fantastisch om op zo’n groot schip vakantie te mogen vieren. Aan mijn beide cruisen heb ik een mooie blijvende herinnering die ik koester.

Een cruise vakantie is echt voor alle leeftijden en nadat u zelf een keer bent geweest, wilt u niet anders meer.

Begin van een cruisevakantie
De eerste cruisevakantie voor mij was een cruise via Scandinavië en Rusland. Absoluut een droom die uitkwam voor mij. Een aantal jaar geleden ben ik voor de tweede keer gaan cruisen. Dit keer gingen we een gedeelte door het Panamakanaal en hebben we een aantal Caribische eilanden bezocht. Beide cruisevakanties had ik niet willen missen.

Voordat de boot vertrekt is er altijd een sloepenrol. Dit is een oefening dat iedere passagier weet wat er wordt verwacht in geval van nood. Afhankelijk van uw verblijf op het schip wordt er een locatie aangewezen waar u heen moet als er een nood situatie uitbreekt. Nadat deze oefening is voltooid, kan de vakantie echt beginnen.

Na de oefening zorg ik er altijd voor dat mijn kleren in de kast komen te liggen in de hut. Dat is het voordeel aan cruisen dat je maar één keer je tas hoeft uit te pakken. Hoe fijn is dat om niet meer om te kijken naar de koffer. Tijdens beide cruisevakanties verbleef ik in een buitenhut met balkon. Dit kan ik echt aanraden om volledig te genieten van het cruisen. Het is fantastisch om wakker te worden met het geluid van de zee en de vogels. Met een beetje geluk kunt u vanaf het balkon vliegende vissen zien. Dit heb ik mogen ervaren en was fantastisch om te zien. Het fijne van een balkon is dat u ook de rust kunt opzoeken en niet altijd op het boven dek hoeft te zitten. Gewoon lekker genieten van het uitzicht.

Dagen op zee
Afhankelijk van de route ontkomt u er niet aan dat u ook hele dagen op het schip zit met alleen maar zee om u heen. Dat vind ik juist zo bijzonder van een cruisevakantie. Zelfs op deze dagen is er van alles te beleven op een cruiseschip. Er zijn meerdere zwembaden, jacuzzi’s, welness faciliteiten en fitnessapparatuur aanwezig. Verder kunt u genieten van diverse shows en films. Tijdens deze dagen op zee heb ik echt de tijd genomen voor mijn boek en genoten van de zon op het dek. Even een momentje voor mijzelf om te relaxen. Verder is het fascinerend om het schip te verkennen. Gedurende de dag zijn er diverse buffetten om heerlijk te genieten van het eten en drinken.

Tekst gaat door onder de foto

Diner
De avonden vond ik geweldig op het cruiseschip. Samen met mijn familie hadden wij gekozen voor een grote tafel waaraan ook onbekende mensen konden plaatsnemen. Wij hadden het geluk dat het elke avond hetzelfde gezelschap was waardoor je echt met elkaar tijdens het diner kon optrekken. Alle verschillende verhalen zorgden continue voor een gezellige avond. Indien u niet wenst om met andere mensen aan tafel te zitten, is dit ook mogelijk. Er zijn twee tafelmogelijkheden. Een vroeg diner rond 18.00 uur en een late vanaf 20.30 uur. Dit is wel afhankelijk van het schip. Persoonlijk vind ik het fijn om laat te dineren. Ik vind het heerlijk om te genieten van de zonsondergang en de tijd te nemen om lekker op te frissen. Tijdens de tweede cruise heeft mijn familie met een Nederlandse onderofficier aan tafel gegeten. Dit had mijn vader geregeld voor de verjaardagen van mij en mijn broer. Wat een verrassing was dit en zelfs Nederlandse lekkernij werd er geserveerd. Een avond om nooit te vergeten.

Wat zeker een feest is zijn de formele avonden. Afhankelijk van de duur van de reis kunnen dit meerdere formele avonden zijn. Het is een prachtig gezicht om iedereen op zijn mooist te zien. Op deze bijzondere avond is er de gelegenheid om foto’s te maken bij een professionele fotograaf. Na het eten is de avond zeker nog niet voorbij. Elke avond is er een afwisselend programma. Er kan gedanst worden in de diverse bars of een voorstelling bijgewoond worden in het theater.

Excursies
Al ruim voordat u gaat cruisen kan de voorpret beginnen. Een aantal maanden voor vertrek wordt een overzicht gestuurd met diverse excursies die van te voren geboekt kunnen worden. Uiteraard kan ik als uw Travel Counsellor dit verzorgen. Er is op het schip ook gelegenheid om excursies te boeken. Echter bestaat er een risico dat een bepaalde excursie vol zit. Dat zou uiteraard zonde zijn als u net deze excursie wenst. Om deze reden doe ik het altijd van tevoren. Het aanbod kan heel divers zijn. Van een fietstocht tot een stadswandeling of een bezoek aan een bezienswaardigheid van die stad.

Aangekomen op de plaats van bestemming is er een centrale locatie op het schip waar iedereen zich moet melden om op deze manier per excursie begeleid te worden aan wal.

Ontdek het
U kunt de hele wereld ontdekken met een cruiseschip. De keuze aan vaarroutes is enorm en ook de rederijen. Lijkt het u ook wat om te gaan cruisen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Laat het aan uw persoonlijke Travel Counsellor over en ik ga een geschikte cruise voor u uitzoeken. Voor een hele tijd zult u met een brede glimlach terug denken aan uw droomvakantie.

Neem zeker contact met mij op, dan kan ik samen met u uw wensen bespreken. Ik kan langs komen op een tijdstip dat u schikt. Ook in de avonden en weekenden.

Tot gauw,
Ilse Koedooder
[email protected]
06-29522570

Of bezoek mijn website, Facebook of Instagram voor nóg meer inspiratie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen