Alle corona-maatregelen verlengd tot 20 mei

Foto: Image by magica from Pixabay

Premier Rutte gaf dinsdagavond 21 april een persconferentie. Daarin is verteld hoe het verder gaat met de maatregelen die zouden gelden tot en met 28 april.

Door Sam Fish

Bij de vorige verlenging van de maatregelen werd al aangegeven dat op dinsdag 21 april gekeken zou worden naar de voortgang. Maatregelen versoepelen? Of misschien juist meer maatregelen invoeren? Het zou afhangen van de situatie zoals die vandaag zou zijn. Er is een besluit genomen.

Versoepelen of niet?

Premier Rutte begint met te zeggen dat maatregelen alleen geleidelijk kunnen worden teruggedraaid. De cijfers in de ziekenhuizen en op de IC-afdelingen zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch. Ook de reguliere zorg moet zo snel mogelijk weer opgang komen. Want iemand met kanker heeft net zo snel hulp nodig als iemand met het corona-virus.

“Mensen vragen zich af hoe lang het nog duurt voordat ze weer ergens naartoe mogen. Ondernemers vragen zich af wanneer ze het bedrijf weer kunnen opstarten. Ik begrijp het ongeduld,” zegt Rutte. Maar hij laat ook weten dat een snelle versoepeling het virus weer een kans geeft om opnieuw te gaan pieken. Wat dus weer meer druk op de zorg geeft. Meer slachtoffers, uitgestelde overige zorg. Dat moet voorkomen worden. Dus behoud nog even de zelfbeheersing.

“Het is een moeilijke afweging, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. Eerst de volksgezondheid en dan de rest,” benadrukt hij. “We staan pas aan het begin van een nieuwe fase, het prille begin van een weg terug. Een punt met meer onzekerheden, dan zekerheden.”

Scholen weer open

Alle basisscholen, het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang gaat vanaf 11 mei weer open. Dit is op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De BSO volgt hierbij het ritme van de school en is beschikbaar op de dagen dat kinderen naar school gaan. Kinderdagverblijven gaan helemaal open. Het voortgezet onderwijs wordt gevraagd zich voor te bereiden op een anderhalve meter scholing, waarschijnlijk vanaf 1 juni.

Er wordt per school gekeken hoe dit wordt vormgegeven. Kinderen zullen waarschijnlijk de helft van de tijd naar school gaan. Dus de ene dag de ene helft van de klas, de andere dag de andere helft. Daarbij wordt er ook testcapaciteit vrijgemaakt voor het onderwijspersoneel. Zodra zij klachten hebben mogen ze getest worden, net als de mensen in de zorg. Kinderen en leerkrachten met ziekteverschijnselen blijven sowieso thuis.

Kinderen lijken minder snel besmet te raken en de anderhalve meter is binnen deze groep sowieso niet realistisch. Deze maatregel maakt ook het leven van de thuiswerkende ouders wat makkelijker.

Sport

“Sport is belangrijk voor onze gezondheid. Individueel sporten mag, kan en is goed voor iedereen. Zeker in deze tijd nu we meer thuis zitten.” Gedwongen binnen zitten is voor kinderen en jongeren erg moeilijk. Daarom is besloten om kinderen tot 12 jaar vanaf 28 april weer in teamverband te laten trainen. Zij vallen binnen de groep die minder vatbaar is voor het virus en bij wie de anderhalve meter onrealistisch is.

Toch geldt dit alleen voor trainingen en onderlinge potjes. Voorlopig mogen er geen wedstrijden gespeeld worden. Want dat vraagt om reizen, contact met andere teams en dus een grotere kans op verspreiding.

Ook voor kinderen van 12 tot 18 jaar gaat er iets veranderen. Zij krijgen ook meer ruimte om buiten georganiseerd te sporten. Voor de trainingen geldt tevens dat er geen ouders aanwezig mogen zijn. Er wordt thuis gedoucht en ze moeten het gezond verstand blijven gebruiken. Het is aan de gemeente om hier de regie in te nemen. Zij gaan met lokale clubs kijken naar de mogelijkheden, ook voor niet-leden.

Evenementen

Evenementen gaan niet door tot 1 september. Dat betekent geen festivalzomer, geen Nijmeegse Vierdaagse en geen zomerkampen voor kinderen. Dit besluit wordt dus verlengd met 3 maanden. Het is een risico dat niet genomen kan worden. Daarbij was er ook voor organisaties meer duidelijkheid nodig.

“Dit betekent ook, definitief geen betaald voetbal tot 1 september,” benadrukt Rutte. “Ja, dat is zuur, maar bij alle gevolgen voor de gezondheid van mensen, bedrijven en de samenleving, ontkomen we er niet aan om dit offer met elkaar te brengen.”

Verlengde maatregel

Voor de maatregelen die golden tot en met 28 april verandert er niet veel. Voorlopig zijn contactberoepen nog niet toegestaan. De onzekerheden binnen deze beroepen is nog te groot. Daar komt de komende dagen of weken meer duidelijkheid over.

Het bezoek in verpleeghuizen blijft ook voorlopig niet toegestaan. “Dat is een moeilijk besluit, maar het is noodzakelijk om de kwetsbare ouderen zo goed mogelijk te beschermen.” Daarnaast blijven ook horeca, sportscholen, theaters, bioscopen en casino’s voorlopig dicht. Al deze maatregelen blijven tot ten minste 20 mei van kracht.

Basisregels blijven

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn er ook de basisregels. Ook voor de komende tijd geldt;

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en werk zoveel mogelijk vanuit huis.
  • Moet je toch naar buiten? Houd dan anderhalve meter afstand.
  • Ga je sporten of boodschappen doen? Doe dit alleen. Het is geen familie uitje.
  • Nies en hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes die je weg kunt gooien.
  • Was zo vaak mogelijk je handen.
  • Ben je verkouden? Blijf dan thuis. Komen er koortsklachten bij? Dan blijft het hele gezin thuis, geen uitzonderingen mogelijk. Advies is om de buren te vragen boodschappen te doen en de hond uit te laten.

“Elke versoepeling, hoe klein ook, vraagt om nog meer zelfbeheersing, discipline en geduld. Houd vol, doe dit voor elkaar en met elkaar,” benadrukt premier Rutte.

Ingrijpende situatie

“Deze corona-crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die veel van ons ooit zullen meemaken. Pas achteraf weten we hoe groot dat is,” gaat Rutte verder. “Er zit een kleine verbetering in de cijfers. Maar het kan zijn dat het virus gaat pieken door het versoepelen van een maatregel. Dat zorgt voor meer druk op de zorg en dat willen we absoluut niet.”

Het gaat hierbij niet alleen om de maatregelen en het eventueel versoepelen ervan. Maar ook om hoe we ons houden aan de hoofdboodschap. “We moeten volhouden, als we dat niet doen zal het virus elke kans aangrijpen om zich verder te verspreiden. De vrijheid van de één, mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander. Dat is ook de afweging die we de komende weken blijven maken.”

De cijfers van het RIVM zijn ook veel meer dan cijfers alleen. “Het zijn moeders, vaders, opa’s en oma’s, broers, zussen, vrienden, geliefden. Voor hen moeten we zorgen dat we dit onder controle houden. Dit virus raakt ons allemaal. Ouders, familieleden, vrienden en collega’s. Dat mogen we niet vergeten,” aldus Premier Rutte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen