Last hebben van straling klinkt voor veel mensen als iets buitenaards. Toch is zo’n drie tot vijf procent van de bevolking gevoelig voor elektromagnetische straling. Zo ook Klaas van der Velde.
Door Sam Fish
Klaas van der Velde (71) is een geboren en getogen Sommerdieker. Veertig jaar lang had hij een landbouwbedrijf samen met zijn broer op het erf waar ze tegenwoordig nog steeds allebei wonen. “Ik was altijd bezig met het moderniseren van het bedrijf. Ik had al heel snel een mobiele telefoon, de machines hadden de laatste updates die mogelijk waren, totdat ik last van mijn lichaam begon te krijgen,” begint Klaas zijn verhaal. “Ik werd steeds sneller moe, had last van spierverkramping en voelde me grieperig als ik een tijdje met de machines had gewerkt. Met de machines was niets aan de hand, die had ik laten controleren door de mensen van de fabriek.”
Op dat moment heeft Klaas nog geen idee wat er aan de hand is en ook artsen tasten in het duister. “Het is een soort allergische reactie, maar je hebt geen idee waarop. Er was toen veel minder bekend over stralingsgevoeligheid, maar ik had een vermoeden,” gaat hij verder. Het waren de kleine dingen die Klaas erop wezen dat het wel eens de straling zou kunnen zijn. “We sliepen vroeger altijd beneden, twee meter bij de meterkast vandaan. Ik sliep enorm slecht, geen bed of kussen was goed genoeg tot we het bed naar boven verhuisden,” laat Klaas weten. “Dat deden we in 2002. Het dieptepunt kwam in 2004, toen kon ik echt niets meer. Ik was door en door moe, de fut was eruit. Het leek op een burn-out, maar het was de elektromagnetische straling.”
Aanpassingen
Klaas en zijn vrouw gooiden alles om. “We besloten om ’s nachts de stoppen helemaal uit te zetten, maar het was niet genoeg,” zegt hij. “Straling vrij wordt het nooit, maar het is hier echt minimaal,” legt hij uit. “Alles wat draadloos was hebben we bedraad en we hebben alle muren geverfd met koolstofverf, dat absorbeert namelijk 99 procent van de straling. Daarnaast hebben we ook nog netvrijschakelaars gemonteerd in de meterkast, die geven maar een minimum hoeveelheid stroom af als het niet wordt gebruikt.”
Beperkt
Autorijden kan Klaas alleen nog maar in zijn eigen auto en ook komt hij bijna niet meer in openbare ruimtes. “De straling wordt me dan al heel snel te veel en dan kan ik niets meer, maar je kan mensen niet verbieden hun mobieltje te gebruiken,” geeft hij toe. “Toch denk ik dat er een hoop te winnen valt. Ik ben veruit niet de enige die last heeft van straling. Gemeenten en overheid zouden er iets meer aan moeten doen, vind ik. Pak de overdosis straling aan. We kunnen niet zonder, maar dit is te veel.”
Werkgroep
Akkie Krouwel publiceerde in 2017 een artikel over straling, daar heb ik toen op gereageerd. Als gevolg daarop hebben we samen met Jan Mastenbroek de werkgroep Straling Bewust Goeree-Overflakkee opgericht,” vertelt hij. “We hebben toen een lezing gegeven hier op het erf voor zo’n tachtig mensen.” Op 1 april geeft de werkgroep alweer hun vierde lezing in de boerderij aan de Nieuwlandsedijk 3 in Sommelsdijk.
Wil je zelf ook de straling verminderen in je huis? “Neem een vaste telefoon met bedrading, laat het internet niet constant aan staan, zorg dat alles geaard wordt en zet ’s nachts alles wat straling geeft volledig uit, want ’s nachts in rust ben je gevoeliger dan overdag,” aldus Klaas. “Wees bewust van wat je in huis haalt, mijn situatie wens ik niemand toe.”