Voorlezen bij peuterspeelzalen voor NLdoet

Foto: Sam Fish

Maar liefst vierentwintig vrijwilligers kwamen vrijdagochtend 15 maart samen in de bibliotheek voor NLdoet. “Ik weet niet wie deze actie heeft voorgedragen, maar we vinden het fantastisch dat jullie er zijn,” start Gerdie Schellevis, regiomanager bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, de ochtend.

Door Sam Fish

Voorlezen voor kinderen is hartstikke leuk en het is iets waar kinderen enorm van genieten. Daarom hebben twee zusjes in Utrecht in 2006 de Voorlees Express in het leven geroepen. De Voorlees Express gaat langs bij gezinnen met (mogelijkheid tot) een taalachterstand. Inmiddels is de Voorlees Express uitgerold over grote delen van Nederland, maar tot op heden nog niet op Goeree-Overflakkee. Om toch een klein beetje het gevoel te geven dat de Express hier ook aanwezig is was het aan de vrijwilligers de taak om langs te gaan bij peuterspeelzalen op het eiland om voor te lezen. Bij die vrijwilligers zaten ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouders Daan Markwat en Berend Jan Bruggeman.

Ontbijt
De dag werd afgetrapt met een heerlijk ontbijt in de bibliotheek van Middelharnis. “Met grote dank aan Albert Heijn Dorpsweg voor het sponseren van al het lekkere eten dat hier vanmorgen op tafel staat,” laat Gerdie weten.

Als de bordjes leeg zijn en de magen gevuld is het tijd voor een korte introductie tot het voorlezen van boeken voor kinderen. “Voorlezen voor kinderen is een vak apart,” begint onderwijsspecialiste Eline Jansen de workshop. “Om de aandacht van de kinderen erbij te kunnen houden moet je op een interactieve manier het boek voorlezen. Bespreek de kaft voordat je gaat lezen, vraag hierbij wat ze allemaal zien en waar ze denken dat het verhaal over gaat, wie er in meespelen, dat soort dingen. Geef tijdens het lezen de kinderen de kans om vragen te stellen en te reageren op wat er gebeurt. Vat het verhaal af en toe samen, leg de wat grotere woorden uit die belangrijk zijn voor het verhaal. En tot slot, gebruik gebaren bij het voorlezen, dat maakt het levendiger voor de kinderen.”

Voorlezen
Door de staking in het onderwijs op diezelfde vrijdag 15 maart is het niet mogelijk om huis-aan-huis te gaan om voor te lezen, daarom mogen de vrijwilligers in duo’s op bezoek bij verschillende peuterspeelzalen verspreid over het eiland. Wethouder Markwat en burgemeester Grootenboer-Dubbelman mogen samen op bezoek bij Peuterspeelzaal Het Kabouterhuis in Oude-Tonge. Daar werden ze ontvangen door een groepje enthousiaste kinderen die zaten te kleien. Eén van hen was bezig met een uitsteekvormpje van een kikker. “Dat is leuk, dat past perfect bij het boek dat we komen voorlezen,” zegt burgemeester Grootenboer-Dubbelman, tegelijkertijd tovert Daan Markwat het boekje uit zijn tas. ‘Kikker speelt verstoppertje’ van Max Velthuijs.

De kinderen verzamelen enthousiast in een kringetje en luisteren aandachtig naar het voorlezen van de burgemeester. Halverwege is het de beurt aan de wethouder en wisselen de twee van plek in de kring. Er wordt gelachen, de kinderen doen actief mee, ze reageren op de vragen die er gesteld worden en ze praten nog even na over het verhaal voordat het voor de burgemeester en de wethouder weer tijd is om te gaan. ​​​​​​​”Het was echt heel erg leuk om te doen. De reacties van die kinderen, het enthousiasme, daar doe je het voor. Het was weer eens iets anders,” aldus de burgemeester.

Reacties

Cookieinstellingen