Aandacht voor huiselijk geweld bij ouderen

Foto: Veilig Thuis

Woensdag 15 juni is het de Internationale dag tegen de Ouderenmishandeling.

Naar schatting worden jaarlijks 200.000 ouderen boven de 65 jaar mishandeld. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, vraagt op deze dag extra aandacht voor ouderenmishandeling. In 2015 kwamen in de regio Rotterdam Rijnmond, waar ook onze gemeente onder valt, 176 meldingen over ouderenmishandeling binnen.

LEES OOK: Het was een misverstand, de kippen leven nog

Speciaal team Ouderen
Elly van Ooijen is onderzoeker in het team Ouderenmishandeling, een speciaal team van experts op het gebied van ouderenmishandeling van Veilig Thuis. “Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan mensen veronderstellen. Daarbij moet je denken aan lichamelijke en psychische mishandeling, maar ook aan verwaarlozing en financiële uitbuiting. Wij willen dat stoppen. Daarbij rekenen wij op alertheid van de omgeving. Wie zich zorgen maakt of vermoedens heeft, belt gratis 0800-2000. Een melding doen kan ook anoniem. Hoe moeilijk ook, maar het geweld stopt niet vanzelf. En we zien het elke keer weer: een pleger schrikt echt van een omgeving die zich ermee bemoeit.”

Veilig Thuis hielp Jettie’s moeder (74)
Jettie’s broer (48) bedreigde, manipuleerde en stal geld van hun moeder (74). Al op jonge leeftijd had Jettie’s broer, Koos, psychiatrische problemen. Daarnaast ging hij steeds meer alcohol drinken. Koos bezocht psychiater na psychiater en werd in meerdere instellingen behandeld. “Tussendoor waren er periodes dat hij nuchter was, maar hij viel vaak terug en op een gegeven moment was hij uitbehandeld”, vertelt Jettie. “In die tijd klopte hij vaak bij mijn moeder aan voor geld. Mijn moeder wilde dit eigenlijk niet geven, maar hij wist haar elke keer te manipuleren.”Jettie herkende haar broer niet meer. Hij kreeg een huisverbod, maar het gebeurde weer. Jettie deed samen met haar moeder aangifte tegen Koos. Na een afgebroken gevangenisstraf en vele instellingen verder, liet Jettie’s moeder Koos toch weer binnen. Dit keer ging hij niet meer weg. Hij bivakkeerde op de bank, belde heel de nacht met haar telefoon, manipuleerde haar herhaaldelijk om geld te krijgen en vervuilde haar huis. “Mijn moeder werd steeds meer gespannen en kreeg last van acute verwardheid.” Een medewerker van Thuiszorg wees Jettie op het advies- en meldpunt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Toen Jettie eenmaal belde met Veilig Thuis ging alles rollen. Gesprekken met haar moeder, de politie en de behandelaar van Jettie’s broer leidden ertoe dat hij vrijwillig opstapte.

LEES OOK: Gemeente brengt bezoekje aan Dorpsraad Oude-Tonge

Hulp vragen aan Veilig Thuis
“Het was wonderbaarlijk”, vervolgt Jettie. “Momenteel zit Koos zijn gevangenisstraf uit. Veilig Thuis heeft ervoor gezorgd dat mijn moeder in de realiteit kwam. Ze sloot zich altijd erg af voor de buitenwereld, ook voor ons. Het lijkt wel alsof ze door de gesprekken met de medewerker van Veilig Thuis wakker is geworden. Ook ik voelde me gehoord door Veilig Thuis. Ik vond het zo fijn dat ik dit niet alleen hoefde te doen. Ik kon gewoon hulp vragen aan Veilig Thuis en zij coördineerden alles!”

Bel gratis 0800 – 2000
Ouderenmishandeling stopt nooit vanzelf. Tegen deze vorm van geweld kunt u iets doen, hoe moeilijk dat ook is. U kunt iets ondernemen met steun van Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis werken professionals die ervaring hebben met ouderenmishandeling. Zij luisteren naar uw probleem en adviseren wat in uw situatie verstandig is. Veilig Thuis adviseert en ondersteunt, doet onderzoek naar aanleiding van een melding en schakelt indien nodig hulp in. Bel met Veilig Thuis 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen