Dorpsraad Oude-Tonge krijgt bezoek van gemeente

Gemeente op bezoek bij Dorpsraad Oude-Tonge
Foto: Sam Fish

De Dorpsraad van Oude-Tonge kreeg vrijdagmiddag 10 juni een delegatie van de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders op bezoek.

Het bezoek aan Oude-Tonge is onderdeel van een bezoekreeks aan alle dorpskernen op Goeree-Overflakkee. Eerder bracht de delegatie al een bezoekje aan Dirksland en Ooltgensplaat. De bezoeken zijn in het leven geroepen om nader kennis te maken met de verschillende dorpsraden en om extra aandacht te geven aan de afzonderlijke kernen.

Tijdens het bezoek krijgt de dorpsraad de tijd om de gemeente te laten zien waar ze blij mee zijn, maar ook waar de inwoners van het dorp niet blij mee zijn.

LEES OOK: Jaarstukken 2015 meegenomen in begrotingsapp

Oude-Tonge
De dorpsraad, de wethouders, de gemeenteraadslieden en andere genodigden maken een rondje door het dorp om verschillende punten onder de aandacht te brengen. De wandeling start vanaf de Grutterswei en de eerste stop is bij de begraafplaats aan de Emmastraat. “We zijn ontzettend blij met de restauratie van de begraafplaats, het is erg mooi geworden”, zegt Ben Musters, voorzitter van de Dorpsraad.

Daarna wordt er ook stilgestaan bij de leegstaande panden van Electro World en de oude bank in de Voorstraat en natuurlijk ‘Het gat van Oude-Tonge’. “Het is hier erg onveilig. Het is eigenlijk een bouwval, want als er mensen langslopen komen er vaak stenen naar beneden gevallen”, zegt Ben. De muurtjes om het gat, dat eerst een woning was, brokkelen her en der af. Van het pand zelf is alleen de vloer nog over.

Ook de verkeersveiligheid wordt aangekaart op verschillende punten in het dorp, zoals de drukte rondom het winkelcentrum in Oude-Tonge. Er zijn veel auto’s en de fietsen kunnen niet op een goede plek worden neergezet (die staan nu op de stoep), waardoor de situatie voor de voetgangers bijna onmogelijk wordt.

Om de wandeling goed af te sluiten wordt er nog even stilgestaan bij het oude gemeentehuis aan de Kaai. Dorpsraadvoorzitter Ben Musters vertelt wat achtergrond informatie over het pand en er wordt geposeerd voor een foto. Voor Wethouder De Jong was dit een geschikt moment om even de voeten te laten rusten.
Natuurlijk konden de vogels bij de Volière niet overgeslagen worden.

LEES OOK: Flessendoppen en kroonkurken kunnen levens redden

Dorpsraad
Na de wandeling stond er een hapje en een drankje klaar in de Grutterswei en kon iedereen nog even na kletsen over wat ze allemaal hadden gezien. Adrie Maurik, penningmeester van de Dorpsraad zegt blij te zijn met de komst van de gemeente. “In het verleden hebben wij probleempunten in Oude-Tonge aangekaart bij de ambtenaar die ons is toegewezen om bij te springen op bepaalde momenten, maar daar is nooit iets mee gedaan. Nu de wethouders en gemeenteraadslieden hier persoonlijk eens komen kijken is de kans groter dat er dingen verbeterd gaan worden in het dorp. Dar zou heel erg fijn zijn”, vertelt hij. “We gaan het zien”.

De dorpsraad van Oude-Tonge is in mei 2015 opnieuw opgericht nadat de vorige dorpsraad, samen met vele anderen, kwam te vervallen door het gemis van de waarderingssubsidie. Alle dorpsraden op Goeree-Overflakkee krijgen nu een kernsubsidie die per dorpskern verschilt. Met dit geld kunnen zij de leefbaarheid van de dorpen verbeteren.

Reacties