Meer risico op angststoornissen en depressies

Foto: Image by Anemone123 from Pixabay

Een op de elf jongvolwassenen loopt een hoog risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, CBS en de GGD’en.

Die 9 procent is meer dan in 2016, toen had 7 procent een groot risico op zulke klachten. In 2012 was het nog 6 procent. Het is niet duidelijk of er een verband is met de coronacrisis.

Onderzoek

Het RIVM, CBS en de GGD’en hebben eind vorig jaar samen een onderzoek gedaan naar de gezondheid van de Nederlanders. Dat is niets nieuws, dat onderzoek wordt elke vier jaar gedaan. Aan het onderzoek dat nu naar buiten wordt gebracht, deden meer dan een half miljoen mensen mee.

Bij de jongvolwassenen gaat het om mensen van 18 tot en met 34 jaar. Bij de 35-plussers neemt het risico op depressie of angststoornis juist af. In totaal heeft ongeveer 6 procent van de Nederlanders grote kans op een depressie of angststoornis.

Risico’s

De risico’s zijn het grootst bij mensen die praktisch geschoold zijn. Van heen heeft 15 procent kans op een angststoornis of depressie. Bij mensen met een theoretische opleiding is die kans 5 procent. Vrouwen hebben overigens vaker een risico op zulke klachten dan mannen. En in stedelijke gebieden is de kans op deze problemen groter dan op het platteland.

De onderzoekers vroegen ook wat mensen vinden van hun eigen gezondheid in het algemeen. Vier op de vijf mensen vinden hun gezondheid goed tot zeer goed. Dat is iets meer dan bij het vorige onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen