Omdat niet precies duidelijk is waar Nederland heen gaat in de situatie rondom het corona-virus zijn er vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd.
Door Mark de Lange
Deze maatregelen gaan per direct in. Omdat in een groot aantal gevallen niet duidelijk is wat de bron van besmetting is, moeten Nederlanders voorzichtiger gaan zijn. Dit suggereert namelijk dat er ook meer gevallen onder de radar zijn. En hoewel er op Goeree-Overflakkee nog geen corona-besmetting is, betekent dat niet dat we geen voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
Op advies van het ONT zijn er vandaag stevige maatregelen aangekondigd door de minister-president, minister Bruins en Jaap van Dissel van het RIVM. Omdat er deze ochtend gevallen zijn geconstateerd van besmettingen die niet naar de bron kunnen worden herleid, moeten er nieuwe maatregelen worden genomen. Ook is er een grotere druk op intensive care-afdelingen van ziekenhuizen.
Tevens hebben de GGD-instellingen in de ‘drukke’ regio’s te kampen met een hoge werkdruk en kunnen daardoor niet meer de juiste stappen worden genomen. Die volgorde van stappen is als volgt: Een patiënt komt binnen. Er wordt geconstateerd dat de patiënt besmet is met het corona-virus. Dan moeten de stappen en gangen van de patiënt worden nagegaan.
Minister Bruins bedankt de zorgmedewerkers voor hun inzet van de afgelopen weken. “Zonder jullie was het een stuk lastiger geweest," zegt hij. "Jullie inzet hebben we ook de komende weken zeker nog nodig. Daarom willen wij jullie vragen om het thuisblijven te beperken. Blijf alleen thuis als je neusverkouden bent, keelpijn hebt, moet hoesten én koorts hebt en reis niet naar buitenland.”
De maatregelen gelden per vandaag tot en met 31 maart in heel Nederland. Voor Brabant komen er de komende dagen mogelijk nog extra maatregelen. Minister-president Rutte: “Voor het onderwijs vinden wij dat het HBO en de universiteiten grote hoorcolleges online moeten aanbieden. Voor het MBO, middelbaar onderwijs en basisonderwijs verandert er niks. Deze leerlingen en leraren kunnen gewoon naar school. Als we scholen zouden sluiten, geeft dat een negatief effect op de beschikbaarheid van mensen die we juist zo hard nodig hebben. Ouders die door de sluiting van een school thuis moeten blijven, werken bijvoorbeeld ook in de zorg. Wel begrijpen wij de zorgen bij leraren en ouders, maar een sluiting van scholen draagt te weinig bij aan de situatie, maar er is nog weinig gemeld over besmettingen, minder internationaal gericht en jongeren hebben een miniem risico.”
Bron: Apeldoorn.nieuws.nl