Oranje Fonds: “Stel NLdoet-activiteiten uit”

Foto: Sam Fish

Het corona-virus gooit roet in het eten. Het Oranje Fonds roept mensen op hun vrijwilligersactiviteiten uit te stellen.

Door Sam Fish

Aankomend weekend zou het tijd zijn voor alweer de zestiende editie van NLdoet. Het is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Daarbij neemt iedereen de tijd om belangeloos anderen te helpen bij kleine en grote klussen.

Nu met de uitbraak van het corona-virus allerlei activiteiten en evenementen worden afgelasten roept ook het Oranje Fonds op om de activiteiten dit weekend uit te stellen. “Met pijn in ons hart geven we dit advies,” schrijven ze op hun website. “NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan de gezondheid.

Samen verbonden

Voor vrijdag 13 en zaterdag 14 maart staan in heel Nederland zo’n 8.700 klussen op het programma. Daarbij gaat het erom dat mensen iets goeds kunnen doen voor een ander. “NLdoet staat voor sociale verbinding,” zegt Marc van Hal. Hij is waarnemend directeur bij het Oranje Fonds, de organisatie van NLdoet. “Dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding. Het corona-virus heeft grote invloed op de samenleving. Mensen die al weinig sociale contacten hebben, ervaren door deze uitbraak nog meer het gevoel van eenzaamheid.”

Toch hebben ze een oproep voor al die vrijwilligers. “Organisaties die zich inzetten voor anderen en die volledig op vrijwilligers draaien, hebben nu veel minder handen die mee kunnen helpen. We willen iedereen in Nederland dan ook oproepen tijdens deze pandemie om te zien naar mensen die hierdoor geraakt worden. En daarbij de adviezen van het RIVM te volgen. Verbinden en elkaar helpen zal iedere dag cruciaal zijn de komende maanden.”

Verzetten

De klussen hoeven zeker niet helemaal van de baan, ze roepen alleen maar op tot verplaatsing. “Het kan vaak ook op een ander moment gedaan worden,” zegt Van Hal. “Dat is ook wat we van de mensen vragen. Want vrijwilligers en –organisaties zijn onmisbaar in Nederland. Alle activiteiten die dit weekend uitgevoerd zouden worden, zouden een groot verschil maken voor veel mensen.”

Op de website van NLdoet is te vinden hoe de activiteiten verplaatst kunnen worden. Op dit moment is het nog niet bekend of er een nieuwe landelijke datum komt. Organisaties zijn vrij om de activiteiten op een eigen moment in te plannen.

Corona-virus

Op Goeree-Overflakkee zijn op dit moment geen corona-besmettingen. Er zijn de afgelopen week vier mensen getest, maar die testen waren negatief. In heel Nederland zijn er op dit moment 614 mensen besmet. Eerder deze week werd er gemeld dat het om een pandemie gaat. Ook wordt er geadviseerd geen handen te schudden.