Controle belastingaangifte dit jaar extra belangrijk

Foto: Flikr. mystic_mabel

De meeste mensen hebben de blauwe envelop alweer op de mat gevonden. Het is maart en dus moet de belastingaangifte gedaan worden.

Meer dan 8 miljoen mensen moeten deze maand de inkomstenbelasting doorgeven bij de Belastingdienst. Dat kon vanaf maandag 1 maart middernacht. Toen lag de website van de Belastingdienst er ook gelijk uit. Te veel mensen wilden meteen al alles wegwerken van 2020.

Voor veel mensen is 2020 een jaar geweest met veel veranderingen door de coronacrisis. De Belastingdienst raadt dan ook aan om de vooraf ingevulde aangifte extra goed te controleren. Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen.

Blauwe envelop

De befaamde blauwe envelop viel de afgelopen weken bij zo’n 8.3 miljoen mensen op de mat. Dat zijn 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers. Het aangeven van de inkomstenbelasting kan tot 1 mei, dus geen reden tot stress. Wie het echter voor 1 april inlevert, hoort voor 1 juli of ze geld terugkrijgen of extra moeten betalen.

Net als voorgaande jaren probeert de Belastingdienst de aangifte zo makkelijk mogelijk te maken. Steeds meer gegevens zijn vooraf al ingevuld. Dit helpt mensen om op tijd aangifte te doen en het verkleint de kans op onbewuste fouten. Het goed controleren van de gegevens en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk.

Veranderingen in situatie

Als er iets veranderd is in de persoonlijke situatie, dan is het nóg belangrijker om de aangifte goed te controleren. Zo sloten in 2020 meer mensen dan ooit hun hypotheek over. En nog nooit vroegen zoveel mensen een hypotheek aan.

Deze aangifte kijkt terug op een bijzonder jaar. Door de coronacrisis kan er in 2020 voor veel mensen aardig wat veranderd zijn. “De gevolgen van de coronacrisis zijn voor iedereen anders,” zegt Heleen Bosschoff-Moonen. Zij is bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aangiftecampagne. “In sommige gevallen hebben wij zicht op de gevolgen, bijvoorbeeld de steunmaatregelen. Maar we kunnen niet alles weten over de situatie van mensen. Daarom vragen we iedereen de gegevens in de aangifte goed te controleren en waar nodig aan te vullen.”

Aangifte doen

Moet jij ook aangifte doen bij de Belastingdienst en wil je weten waar je precies op moet letten? Kijk dan op de website van Rijksoverheid als het gaat om de verschillende steunpakketten. Ook op de website van de Belastingdienst is alle informatie te vinden over het doen van de aangifte.

Kom je er zelf niet uit, dan kun je bellen met de Belastingtelefoon. Of neem contact op met een accountant. Voor hen is dit dagelijkse kost, dus zij kunnen je heel gemakkelijk helpen.