Vaccinatielocatie in Sommelsdijk officieel geopend!

Archieffoto: Op 1 maart 2021 werd de priklocatie geopend.
Foto: Sam Fish

Maandag 1 maart gaat de boeken in als een mooi moment voor het eiland en de inwoners. Er kan vanaf nu namelijk gevaccineerd worden op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

De locatie, het Prieel in de Staver te Sommelsdijk, was al een tijdje gereed als priklocatie. Echter was het nog onbekend wanneer de vaccins richting het eiland zouden komen. Dat wachten is nu voorbij, vanaf maandag 1 maart wordt er geprikt op Goeree-Overflakkee.

Een trotse burgemeester

“Het is fantastisch dat mensen niet meer van het eiland af hoeven voor hun vaccin,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bij de opening van de locatie. “Dat we deze locatie zo centraal hebben op het eiland, dat is geweldig. Het is goed bereikbaar en er zijn voldoende parkeerplekken. En we hebben een shuttlebus die elk half uur gratis heen en weer rijdt tussen het gemeentehuis en de Staver. Vooral voor de ouderen is het niet te doen om zover te moeten reizen voor hun vaccin. Dus dit is echt fantastisch. En dat we het ook zo relatief snel hebben kunnen regelen met alle partijen, daar ben ik enorm trots op.”

Want het is een priklocatie voor en door het eiland. “We werken samen met de GGD natuurlijk, dat is de overkoepelende organisatie. Maar de beveiliging komt van het eiland, de toezichthoudende huisartsen komen van het eiland. De SRGO werkt er natuurlijk aan mee. Het is echt een hele mooie samenwerking geworden.”

De enige locatie

Ondanks dat de Staver nog niet eens open was als vaccinatiepunt, werd er al gesproken over een tweede locatie. Zo zou de Dorpstienden in Ouddorp verbouwd worden tot tweede priklocatie op het eiland. Dit wordt echter gelijk ontkracht. “Nee,” zegt Maarten Tanis, programmamanager Vaccineren binnen de GGD. “De Staver is en blijft de enige priklocatie op het eiland. Wel wordt er nog een locatie geopend in Hellevoetsluis, maar op Goeree-Overflakkee blijft het bij de Staver. Hier kun je zes dagen per week terecht voor de vaccinatie.”

Afwachten

Om geprikt te worden in het Prieel heb je een uitnodiging nodig. In die uitnodiging staat het telefoonnummer van de afsprakenlijn en zo weet je of je in de Staver terecht komt. Voorlopig wordt in Sommelsdijk alleen het Pfizer-vaccin gezet. Deze is bedoeld voor de 60-plussers. “Wanneer je precies aan de beurt bent heeft te maken met je leeftijd. Als je tussen de 50 en 65 jaar bent en je krijgt nu al een uitnodiging, dan kun je niet in de Staver geprikt worden,” zegt Tanis. “Voor hen ligt er een ander vaccin klaar en dat krijgen wij hier voorlopig niet. In de loop van de tijd zullen er misschien nog andere vaccins gebruikt gaan worden. AstraZeneca komt misschien nog deze kant op. Maar niets is zeker, het is echt even afwachten.”

Locatie eisen

Het Prieel in de Staver werd omgebouwd tot priklocatie, maar moest nog wel wachten op goedkeuring van de GGD. “De locatie moet natuurlijk veilig en hygiënisch zijn,” zegt Annemieke de Raad. Zij is arts infectieziektebestrijding bij de GGD en lokale huisarts. “De locatie moet goed bereikbaar zijn en de toezichthoudende arts moet goed overzicht kunnen houden. We moeten de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. En zo is er een hele rits met zaken waar op gelet moet worden bij het inrichten van een vaccinatielocatie.”

Echter is het niet zo dat de locatie nu helemaal af is. “Er wordt altijd gekeken of er dingen verbeterd kunnen worden,” vult Maarten aan. “Als je kijkt naar de locatie binnen Zestienhoven, die is al een tijdje open. Toch zijn we ook daar nog aan het aanpassen. Het is een heel proces en als er iets verbeterd kan worden, dan doen we dat.”

Overgebleven vaccins

Uit een flacon van het Pfizer komen zo’n 6 tot 7 vaccins. Er zijn vier priklijnen in de Staver en de komende dagen worden zo’n 250 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dan kan het wel eens zijn dat er aan het einde van de dag wat overblijft. “Daar hebben we een heel protocol voor,” vertelt De Raad. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we die zomaar gaan uitdelen, daar kun je je ook niet voor aanmelden. Die vaccins worden dan verspreid onder de medewerkers van de priklocatie. Daar wordt ook gekeken naar de volgorde van de overheid en we houden vast aan het protocol. Er blijft misschien niet elke dag een vaccin over, maar weggooien is zonde als we wel overhouden.”

Prikken of niet prikken?

Uiteraard is het vaccineren volledig op vrijwillige basis. Iedereen is vrij om daar een eigen keuze in te maken. “Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand een uitnodiging krijgt voor het vaccin, maar eigenlijk nog twijfelt. Ik raad die mensen aan om informatie in te winnen,” zegt de burgemeester. “Laat je goed informeren over het vaccin, de bijwerking en stel vragen over alles dat je erover wilt weten. Als je goed geïnformeerd bent dan kun je echt een keuze maken voor jezelf.”

De eerste prik op het eiland werd gezet bij mevrouw Van den Doel-Kattestaart uit Nieuwe-Tonge. Zij werd hiervoor persoonlijk ontvangen door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

mevrouw van den doel-kattestaart