Explosieve groei te zien in verkoop tweedehands auto’s

Foto: Afbeelding van Jay Lamping via Pixabay

Sinds de versoepeling van de corona-maatregelen is er weer een hoop mogelijk. Maar om ergens te komen, pakken we toch liever niet het OV.

Mensen gaan voorlopig even liever met de auto. In de auto is de kans op besmetting tenslotte nihil. En dan is vooral de online verkoop van tweedehands auto’s enorm gestegen. Dit geldt overigens ook het gebruik van deelauto’s en private lease.

Minder mensen in OV

Het aantal mensen dat op dit moment met het OV reist ligt stukken lager dan normaal. Slechts 55 tot 60 procent van de plekken in de trein, bus, tram of metro is maar bezet, vergeleken met het niveau van voor de corona-crisis. En voorlopig zal het aantal reizigers niet snel teruggaan naar het oude niveau. Veel mensen zijn nog steeds bang om besmet te worden in het openbaar vervoer. Behalve dat voelen veel mensen zich ook niet comfortabel bij het dragen van een mondkapje.

Auto trends

Mensen pakken dus liever de auto. Ze willen niet per sé een nieuwe, maar er zijn wel trends te zien. Zo worden er minder dieselauto’s verkocht. Dit komt vooral door het Nederlandse belastingbeleid. De aankoop van en het rijden in een diesel wordt financieel zwaar bestraft. Elektrische auto’s zijn wel populair. In de tweede helft van dit jaar zal de vraag daarnaar waarschijnlijk nog hoger zijn. Dit komt mede doordat in januari het bijtellingstarief omhoog gaat.

Verder zitten de private- en zakelijke lease in de lift, in plaats van het kopen van een auto. Maar ook de tweedehands auto doet het erg goed. Dat is toch wel de winnaar van dit jaar. In mei werden er ruim 111 duizend occasions verkocht. Het was dan ook één van de beste maanden ooit voor de vakhandel.