Ook de trouwbranche heeft het nog steeds moeilijk

Foto: Afbeelding van Tú Anh via Pixabay

Van alle trouwleveranciers verwacht ruim een derde het einde van het jaar niet te halen. Dat blijkt uit een onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl.

Door Don Jon Hölsgens

Het onderzoek werd gehouden onder 1300 betrokkenen. Daar vallen locaties, trouwambtenaren, fotografen en weddingplanners onder. Als er niets veranderd zal dus 37,6 procent volgend jaar ander werk moeten zoeken.

Door de corona-crisis loopt de Nederlandse trouwbranche tot nu toe al 385 miljoen euro omzet mis. Dat is 56,8 procent van de totale omzet van de branche in 2020.

Uitstel

Met name ondernemers in trouwvervoer lopen veel verwachte omzet mis. Het zou voor hen gaan om bijna 74 procent. Weddingplanners missen ongeveer twee derde van hun omzet (68,3%). Maar ook trouwambtenaren, stylisten, en decoratieverkopers hebben dit jaar een lager inkomen. Zij missen bijna 65 procent omzet.

Die misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Veel bruiloften worden verplaatst naar 2021. De belangrijkste reden hiervoor is de anderhalve meter afstand tot gasten. En dat is een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Locaties

Sinds de versoepelingen van 1 juli is het mogelijk om meer gasten te ontvangen op een bruiloft. Maar slechts 42 procent van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen met anderhalve meter afstand. Bijna 30 procent van de locaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen.

Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen. Met name voor de trouwfotografen is de situatie schrijnend. 92,6 procent zegt ook met de huidige overheidssteun het einde van het jaar niet te halen.

Hulp

In totaal geeft 19,8 procent van de leveranciers aan niet in aanmerking te komen voor overheidssteun. Zij zouden een SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) hebben waarvoor de overheidssteun niet beschikbaar wordt gesteld. Voorwaarden zijn namelijk een eigen bedrijfspand en hoge vaste lasten.

Sarah Glasbergen is oprichtster van ThePerfectWedding.nl. Zij denkt dat bruidsparen leveranciers wel kunnen helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. “De huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen,” zegt ze. “Als er meer naar deze branche gekeken kan worden, zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder.”