Postuum Mobilisatie-Oorlogskruis voor Machiel

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Op donderdag 9 juli reikte burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman wel een heel bijzonder kruisje uit in Den Bommel.

Het gaat om de onderscheiding Mobilisatie Oorlogskruis. Deze werd overhandigd aan de kinderen van de heer Machiel Osseweijer. De onderscheiding werd toegekend door het Ministerie van Defensie.

Machiel Osseweijer

Machiel Osseweijer werd in 1914 in Den Bommel geboren en groeide daar ook op. In 1984 overleed hij in zijn woonplaats Hilversum. De uitreiking van het kruis vond plaats in verenigingsgebouw de Bommelstee in Den Bommel. Zijn familie en bekenden waren daar uiteraard bij.

Militaire inzet

De burgemeester stond stil bij de inzet op militair gebied van de heer Osseweijer. Als jongen van 20 jaar vervulde hij in 1934 zijn dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht. Hij zat toen bij het 14e Regiment Infanterie. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd hij ingezet aan de Zanddijkstelling in Zuid-Beveland. Hij maakte daar het bombardement van Middelburg mee.

Tot juli 1940 was hij aangesloten als Bijzondere Vrijwilligers bij het Landstormkorps. Door de razzia in december 1944 werd hij als arbeidskracht ingezet. Na de oorlogsjaren meldde hij zich in 1949 aan bij de Nationale Reserve.

Mobilisatie-Oorlogskruis

Het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt niet zomaar overhandigd. Het is een onderscheiding die betrekking heeft op minstens zes maanden inzet in diensttijd. Dit moest in de jaren 1939 en 1940 tijdens de mobilisatie. De onderscheiding is ingesteld dor Koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948. Op 1 december 1992 kwam er een wijziging op het instellingbesluit.

Uitreiking aan kinderen

De aanvraag voor het Mobilisatie-Oorlogskruis kwam bij de kinderen van Machiel vandaan. Het Ministerie van Defensie liet hen weten dat het kruis postuum werd toegekend. Daarop voldeed de burgemeester graag aan het verzoek de onderscheiding uit te reiken. Maar natuurlijk wel op de geboortegrond van Machiel Osseweijer.

Machiel Osseweijer