In 2021 kwam er uit een enquête dat de bloemenbuurt in Sommelsdijk het slechtst scoorde als het gaat om leefbaarheid. Sinds dien hebben Oost West Wonen, de gemeente en Stichting ZIJN al een aantal acties ondernomen. Zo was er al een soepavond en konden buren samen aan de slag om de tuinen op te knappen. De afgelopen week was er een nieuwe actie, deze in het kader van de verduurzaming.
Door Sam Fish
Op maandag 14, woensdag 23 en zaterdag 26 oktober stond er in de buurt een bus van Coöperatie Deltawind. Daarvanuit konden buurtgenoten isolatiemateriaal ophalen, helemaal gratis. De spullen konden worden aangeboden door een bijdrage van de Rabobank. “We delen hier radiatorfolie en tochtstrips uit”, vertelt klusjesman Michel. “We geven daarbij ook meteen uitleg over hoe de bewoner het kan aanbrengen. En als ze dat niet zelf kunnen en ze hebben niemand die hen kan helpen, dan maken we een afspraak en ga ik bij hen langs. Met deze drie dagen hebben we ongeveer 80 huishouden kunnen helpen en dat is een mooie stap.”
Volgens wethouder Jaap Willem Eijkenduijn zijn er op Goeree-Overflakkee zo’n 10.000 woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn. “En de kracht van deze actie zit hem in het gemeenschapsgevoel. We kunnen natuurlijk wel materiaal opsturen naar de mensen zodat ze zelf aan de slag kunnen. Maar op deze manier komen mensen bij elkaar, ze maken een praatje onder het genot van een kopje koffie en een plakje cake en het is even gezellig. Daar bereik je veel meer mee. Mensen raken aan de praat, ze leren nieuwe dingen. Dat is mooi om te zien. Deze bus is een plus die mij persoonlijk heel erg aanspreekt in deze wat hardere tijd. Het is heel fijn dat mensen elkaar zien en spreken.”
“De kern is dat huizen geïsoleerd moeten worden”, gaat de wethouder verder. “We verliezen teveel warmte vanuit huizen, omdat de isolatie niet goed genoeg is. En dat zien bewoners op hun energierekening. We zijn vanuit de gemeente al extra geld aan het vrijmaken voor energiearmoede. Dat geld is om mensen financieel te ondersteunen bij het betalen van de rekeningen, maar ook voor dit soort dingen. Het uitdelen van dit soort materialen is een veel structurelere oplossing voor het probleem. Ik snap dat niet iedereen de stap kan zetten naar dubbelglas en dakisolatie. Dat kan niet iedereen. Maar ook de kleine dingen helpen al. We doen wat we kunnen voor de mensen die het nodig hebben.”
Neem bijvoorbeeld de spullen die worden uitgedeeld: tochtstrips en radiatorfolie. Tochtstrips zorgen ervoor dat kieren langs deuren en ramen worden opgevuld. Dat zorgt ervoor dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt, maar het voorkomt ook dat warme lucht van binnen naar buiten ontsnapt. En dan de radiatorfolie. Die folie plak je achter de kachel. Zo zorg je dat de warmte van je kachel niet naar buiten verdwijnt. “Dat is niet alles, want die warme lucht kan ook via de muur terug de woning in kaatsen, alleen dan een stuk kouder. Radiatorfolie vermindert dat met zo’n 20 procent”, vertelt klusjesman Michel. “Dat zorgt dus dat je een stuk minder warmte verliest, waardoor het in huis veel lekkerder wordt. Radiatorfolie kan echt een flink verschil maken.”
Voor Sommelsdijk is dus een bus ingezet waar mensen gratis isolatiemateriaal konden ophalen. “In Herkingen hebben we de energieklussers”, vertelt Anne-Marije Elema van de gemeente Goeree-Overflakkee. “Dat rollen we nu ook uit naar Achthuizen en Melissant. Dat zijn vrijwilligers uit het dorp die gaan klussen bij dorpsgenoten. Per woning krijgen ze 50 euro die ze aan een vereniging kunnen schenken. Het materiaal voor de klusjes krijgen ze van de gemeente en de klustijd wordt bekostigd door de Rabobank. In die dorpen is dat een goede oplossing. De mensen staan daar dichter bij elkaar dan in Middelharnis en Sommelsdijk. Het verenigingsleven is daar heel actief en betrokken en de lijntjes zijn een stuk korter. Maar we willen zeker kijken wat we verder nog kunnen doen. Dit was puur een probeersel om te kijken hoe het zou lopen. We hebben zo’n 80 huishoudens geholpen, dus als je het mij vraagt is dat heel netjes.”