Bouw Buutenplaets eindelijk gestart

Foto: Wim Noordzij

Na een voorbereiding van anderhalf jaar en het tekenen van de laatste vergunningen en huurovereenkomsten met het waterschap Hollandse Delta konden de werkzaamheden voor de natuurspeeltuin Buutenplaets eindelijk van start.

Eigenlijk was 11 maart op NL Doet dag de bedoeling maar nu bijna twee maanden later was het zover. De grote groep vrijwilligers stonden weer klaar met mankracht en materieel om de grondwerkzaamheden te beginnen. Twee rupskranen, drie minigravers, een trekker en grondkar, zandauto’s en vrachtwagen met oplegger en zeventien vrijwilligers begonnen om 7.00 uur ’s ochtends aan de klus bij de Galathese Haven in Ooltgensplaat.

Alles gecoördineerd door Imar Kleijburg van Imar Infra en in samenwerking met Martijn Klem van de founding partner AMK GWW. Jan vermeer van Fugro Geoservices had de maatvoering gedaan en het uitzetten van de gps.

LEES OOK: Team K-G-O heeft eerste training in nieuw shirt

Het ontgraven van de vijver en het maken van terpen door gebeurt door Joost Tanis van de Jaro Group, het plaatsen van de kruiptunnel en de speelbomen en het transporteren van de grond wordt gedaan door Sjaak Vreeswijk en het aanvoeren van het zand door Machiel van Zanten en Jan Tijl van Van Zanten Transport en overslag vormden de grootste onderdelen. Naast het graven van proefsleuven voor de waterpartij door Henk Renes, Rene Proper en Kevin van Leeuwen, het plaatsen van de fietsenrekken door Dennis van Kempen en het aanleggen van het terras van het Oude weeghuisje dat nu een uitgiftepunt zal worden voor de horeca waar ook al de eerste picknickbank voor geleverd werd door Wout Los van Oranje BV. Reinier Plooy ontpopte zich als kampioen uitvlakker van de waterpartij.

Om 9 uur klom wethouder Arend Jan van der Vlugt op de rupskraan en met alle gemak en ervaring verplaatste hij de grond voor de vijver. Enthousiast dacht hij mee over alle activiteiten die de stichting op wil zetten van een strandje bij de haven tot speelobjecten in het water en het vijftig dingen boekje die je gedaan moet hebben voor je twaalfde op Goeree-Overflakkee. Maar ook Outdoor Sports evenementen op en rond het water.

Het weeghuisje zal totaal vernieuwd worden naar een ontwerp van Kees Wuijckhuijse, architect en bestuurslid, en krijgt de naam “Buutenhuus”. Petra Wevers als ontwerpster van de natuurspeeltuin zorgde voor de plaatsing en de veiligheidsonderdelen van de speelbomen en kruiptunnel. Wim Noordzij vanuit het bestuur liet zijn kinderen proefspelen op de eerste onderdelen.

LEES OOK: Menheerse Havendag gaat gewoon door!

De Stichting zal over drie weken weer een grote slag maken en er wordt nog een crowdfundingsactie gestart voor specifieke speeltoestellen zoals de wilgenhutten, het klim en klauterbos en de glijbaan. De grootste uitdaging wordt de waterpartij en het circulatie systeem met de haven.

De stichting heeft naast subsidie van de gemeente heel veel diensten en materialen ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Tot nu toe is een waarde van € 22.406,00 geleverd aan materialen en mankracht vanuit de Grond-, Weg- en Waterbouw bedrijven. Oproep blijft voor materialen in natura die het team altijd goed kan gebruiken en natuurlijk vrijwilligers die op een of andere manier een bijdrage willen leveren naast geldelijke steun om bij voorbeeld de diverse speelobjecten te kunnen bekostigen.

Reacties